KAŽE DA JE JAKO OPASNO

Trobonjača: ‘Navijači koji se vraćaju u Hrvatsku mogu iz Kopenhagena donijeti ne samo delta, već i delta+ soj!‘

Trobonjača je kazao i da se nada da je velika većina navijača cijepljena jer su na taj način dobro zaštićeni od delta soja
 Matija Djanjesic/Cropix

Imunolog Zlatko Trobonjača za tportal kazao je da postoji opasnost da navijači koji su bili na utakmici u Kopenhagenu sa sobom donesu u Hrvatsku nove inačice koronavirusa koje bi mogle pojačati epidemiju.

- Naravno da je opasno, bilo je mnogo naših navijača tamo - kazao je Trobonjača odgovarajući na pitanje o mogućnosti da navijači prošire delta soj po Hrvatskoj i dodaje da je u Danskoj izoliran ne samo delta soj već i delta plus soj. Riječ je o verziji delta soja i još se zove i nepalski soj jer je u Nepalu najprije izoliran.

- Delta plus soj ima jednu dodatnu mutaciju na 417. mjestu u genomu proteina šiljka i koji mu daje imunoevazivnost, odnosno još jednu mogućnost za izbjegavanje imunosnog odgovora - kazao je Trobonjača. Imunolog predviđa da će delta soj prevladati u razdoblju koje je pred nama.

- Proširit će se svuda pa i kod nas tako da možemo očekivati da dođe s navijačima, ali i bez navijača - kazao je.

Trobonjača je kazao i da se nada da je velika većina navijača cijepljena jer su na taj način dobro zaštićeni od delta soja.

- Nisu apsolutno zaštićeni jer se delta soj može proširiti i na ljude koji su cijepljeni, negdje oko 10 posto njih će se inficirati, ali neće oboljeti od teške bolesti - pojasnio je.

Dakle, nije pitanje hoće li delta soj stići u Hrvatsku jer je već tu, nego u kojoj će se mjeri epidemija proširiti i hoće li to biti tijekom ljeta ili kasnije.

- Doživjet ćemo određeni skok broja zaraženih, sigurno, a kakav će taj skok biti trebamo tek vidjeti - kazao je Trobonjača za tportal.

Istaknuo je i da svako takvo druženje bez obzira radi li se o navijačkom i nekom drugom predstavlja mogućnost širenja epidemije. Kao primjer je naveo situaciju u Zadru gdje je također nakon košarkaške utakmice došlo do porasta broja oboljelih, a takvo nešto se može očekivati i u drugim sredinama.

Finska bi mogla odgoditi ublažavanje mjera zbog zaraženih navijača s Eura

Najmanje 300 Finaca koji su navijali za svoju nogometnu reprezentaciju na Euru 2020. zarazili su se koronavirusom, objavile su u utorak tamošnje vlasti, što bi moglo izmijeniti plan te zemlje o olakšavanju mjera.

Dnevni broj novozaraženih u Finskoj narastao je s oko 50 dnevno na više od 200 prošli tjedan, a očekuje se da će dodatno rasti, upozorile su vlasti.

Jasno je da je broj novozaraženih povećan zbog povratka navijača, tvrdi Mika Salminen iz Finskog zdravstvenog instituta.

„Proučavajući njihovu dob, jasno je da mnogi od njih još nisu dobili dvije doze cjepiva“, dodao je Salminen.

Lokalne zdravstvene vlasti objavile su kako je na području oko Helsinkija otkriveno više od 200 zaraza koje su se dogodile u Rusiji.

„Ključno pitanje je hoćemo li vidjeti širenje zaraze. Sad se čini da nećemo moći ublažiti mjere u Helsinkiju“, rekao je Salminen.

Njegov institut je procijenio da je između 4,5 i 6 tisuća Finaca otišlo na utakmice u ruski grad Sankt Peterburg koji trenutno ruši rekorde po broju mrtvih od covida-29.

Vlasti i dalje pokušavaju locirati sve one koji su bili u Rusiji, upozoravajući ih da su možda prenijeli virus na svoje prijatelje i obitelji.

Finska je i dalje jedna od država koju je pandemija koronavirusa pogodila najmanje. U toj zemlji s 5,5 milijuna stanovnika zaraženo je bilo 95.387 ljudi, a umrlo ih je 969. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:22