SASTANAK S PAHOROM I TADIĆEM

Troje lidera regije u romantičnom srpskom dvorcu

Nakon godinu dana premijerka će se opet susresti s kolegama iz Slovenije i Srbije

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor u petak putuje u Srbiju, gdje će razgovarati s premijerom Slovenije Borutom Pahorom i predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. Vijest o sastanku objavljena je jučer na internetskoj stranici predsjednika Srbije. Troje političara naći će se u Smederevu, u vili Zlatni breg.

Odgoda zbog Purde

To će biti drugi sastanak “osobne trilaterale” Kosor-Tadić-Pahor, osnovane u ožujku prošle godine u dvorcu u Ptuju. Taj je sastanak prethodno trebao biti održan još krajem veljače, ali tada je bio odgođen na molbu hrvatske premijerke, zbog slučaja Purda koji je tada uznemiravao duhove u Hrvatskoj.

Predsjednik slovenske vlade Pahor u petak je u Bruxellesu najavio da bi se uskoro mogao sastati s Jadrankom Kosor i Borisom Tadićem. - Ovo su osobni trilateralni razgovori izvan institucionalnih okvira, tako da ćemo se susresti kad svi budemo imali vremena - rekao je Pahor, a prenijela STA. Pahor je najavio da će im u središtu pažnje biti ekonomska suradnja, ali i međunarodni odnosi.

- Nemiri na jugu Mediterana šire se velikom brzinom, tako da tom pitanju moramo posvetiti posebnu pažnju - rekao je Pahor. Nakon prvog trojnog sastanka u Ptuju, koji je održan na inicijativu slovenskog premijera, Pahor je objasnio da je trilaterala osobni dogovor troje lidera koji će se sastajati dokle god budu na funkciji i nalaziti se kad procijene da je to potrebno i da može pomoći unapređenju odnosa.

Veza Balkana i EU

Trilaterala se uklapa u želju Slovenije da je u Bruxellesu shvate kao vezu između Balkana i EU, a odgovara i hrvatskoj i srpskoj strani. Premijerki Kosor pomaže da se, pored vrlo agilnog predsjednika Josipovića, potvrdi kao političarka koja također ima ulogu u regiji.

Nakon starog dvorca u Ptuju, novi sastanak održat će se u vili koja ima veliko povijesno značenje za Srbiju, jer ju je početkom 19. stoljeća podigla kraljevska obitelj Obrenović kao svoj ljetnikovac, a i Tito je volio u njoj odsjedati. Po Titovu nalogu obnovljena je pred summit nesvrstanih u Beogradu 1961. godine. Vila je poprište najromantičnije priče iz srpske povijesti, jer je u njoj buknula ljubav između Aleksandra i dvorske dame Drage Mašin. Izbor mjesta je “politički korektan” jer su Obrenovići bili proeuropski orijentirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 21:28