USKRATA POVJERENJA

Troje prodekana Filozofskog fakulteta dalo ostavke: ‘S njihove strane je ovo bio moralan čin‘

Nove prodekane izabrat će uskoro, po završetku konzultacija s potencijalnim kandidatima. Bit će ih ukupno pet...
 Miljenko Jurković i Damir Boras
 Dragan Matic/Cropix

Nakon što im Vijeće Filozofskog fakulteta uskratilo povjerenje, privremeni prodekani Naida Michal Brandl, Tomislav Galović i Krešimir Pavlina podnijeli su ostavke na svoje funkcije. Riječ je o obnašateljima dužnosti prodekana iz bivše privremene uprave Filozofskog pod vodstvom prorektora Miljenka Šimprage, a koje je novi o.d. dekana Miljenko Jurković planirao zadržati do izbora svoje ekipe.

Većina članova Fakultetskog vijeća u srijedu je tajnim glasanjem prodekanima uskratila povjerenje, dok je o.d. dekana Jurković uspio zadobiti povjerenje 55 od 72 člana Vijeća. Provedeni proces glasanja na Filozofskom bio je neformalan, a potaknuo ga je Jurković jer, kako je objasnio, nema namjeru voditi fakultet do izbora nove uprave ako za to nema podršku kolega.

- Danas je troje prodekana dalo ostavku, nakon jučerašnjeg glasanja o povjerenju koje nije obvezujuće, što znači da je s njihove strane ovo bio moralan čin. Svo troje su obećali pomoći novoizabranim prodekanima u prijenosu poslova iz njihova djelokruga, kaže Miljenko Jurković.

Nove o.d. prodekane izabrat će uskoro, po završetku konzultacija s potencijalnim kandidatima. Bit će ih ukupno pet, no ovoga puta, po Jurkovićevoj zamisli, trebalo bi ih potvrditi Fakultetsko vijeće, a ne kao u prethodnom slučaju Senat Sveučilišta.

Paralelno, pokrenuta je procedura izbora novoga dekana. Prijave kandidata skupljat će se do sredine ožujka, nakon čega će kandidati predstaviti svoje programe Vijeću fakulteta. Plan je da programi predloženika u travnju dođu na sjednicu Senata Sveučilišta, kako bi izabrani kandidat ili kandidatkinja dobili potvrde o mandatu najkasnije do 1. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:11