AKCIJA HGSS-a

Troje tinejdžera iz Češke na SUP-ovima nestali kod Lokve Rogoznice, pronašli ih na Braču

Dvoje ih se uspjelo domoći obale, dok je jedan tinejdžer još bio u moru.
 HGSS Split

Veliku sreću imalo je troje tinejdžera koji su u nedjelju predvečer krenuli na veslanje sa SUP daskama iz Lokve Rogoznice prema Omišu, no bura u jačanju odnijela ih je prema otoku Braču, piše Slobodna Dalmacija.

Kako doznaje Slobodna, HGSS ispostava Omiš, u nedjelju oko 22.40 sati, dobila je dojavu kako je troje 14-godišnjaka iz Češke nestalo na SUP daskama na području Lokve Rogoznice, za vrijeme bure u jačanju, te je pokrenuta potraga zajedno s policijskim službenicima, te Lučkom kapetanijom.

Nekoliko mještana Omiša ustupilo je svoje brodove, dvije bracere, te jedan gliser, te su zajedno s članovima Ispostave Omiš, te omiškim vatrogascima krenuli u pretraživanje mora, dok su s kopnene strane dignuti dronovi. Za polazak su bili spremni i potražni timovi. Potraga na moru bila je iznimno otežana zbog jake bure i visokih valova.

Policijski službenici pretraživali su obalni dio u dva smjera, prema Pisku i prema Omišu.

O nestanku djece odmah je obaviješten cijeli operativni sastav policije, a posebno Policijska postaja Brač koji su imali zadaću pretražiti obalni dio otoka Brača i to od mjesta Postira do Pušišća, koji se nalaze nasuprot Lokve Rogoznice, jer je postojala mogućnost da su otišli prema Braču.

Operativni komunikaciji centar policije koordinirao je postupanje na terenu i brzu razmjenu informacija, obzirom na veličinu područja na moru i kopnu koje je trebalo pretražiti.

Intenzivna potraga završila je nekoliko minuta nakon ponoći kada su vatrogasci DVD Omiš te HGSS ispostava Omiš koji su brodom obilazili područje na moru, u blizini mjesta Pučišća pronašli neozlijeđenu djecu koja su se nalazila na SUP daskama. Dvoje ih se uspjelo domoći obale, dok je jedan tinejdžer još bio u moru. Nestali tinejdžeri su pronađeni neozlijeđeni, ali u vidnom šoku. Dvoje od njih krenulo je na veslanje sa SUP-ovima s prslukom za spašavanje, dok jedan nije imao ništa.

Odmah su prevezeni u Dom zdravlja u Omišu, a nakon preventivnog pregleda djeca su se vratila roditeljima. U navedeni događaj od samog početka su bili uključeni i strani policijski službenici iz Češke koji su čitavo vrijeme bili uz roditelje i olakšali komunikaciju s policijom. U cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja obaviti će se detaljni razgovori s roditeljima i osobama koje su bile s djecom na plaži.

Daske na napuhavanje poput surf daski, SUP-ova, kajaka i sličnog, veoma su opasni morski rekviziti koje vjetar može jako brzo odnijeti prema otvorenom moru, kao u ovom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:03