UGOVOR O TAJNOSTI

Trojica ministara otišla s presice nakon nezgodnih pitanja, glasnogovornik: ‘Počinje sastanak‘

Medved nije htio odgovoriti na pitanje je li točno da su autori projekta revitzalizacije morali potpisati da će šutjeti o planu
 Screenshot/N1 Televizija

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović je mjeru javnog rada u petak predstavio u Sisku, ističući da će njome mnogima produžiti dosadašnji, a neki će dobiti novi posao.

Na taj će se način, dodao je, nastaviti pozitivni trendovi zapošljavanja i ekonomskog oporavka u cijeloj zemlji, kojima se sada priključuje i Sisačko-moslavačka županija.

“To je plod rada Vlade, ali i lokalnih dužnosnika i čelnika, a na taj će se način podići razina zaposlenosti. Ovo je jedna od mjera nakon potresa u kojoj su Vlada i Ministarstvo aktivno djelovali. Osim zapošljavanja, na ovom smo području za oko 3000 poslodavaca dodijelili mjera za gotovo 15.000 zaposlenika, koje su iznosile oko 300 milijuna kuna”, rekao je Aladrović, javlja N1 televizija.

Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja te načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, izrazio je zadovoljstvo novom mjerom, kao doprinosom gospodarskoj revitalizaciji na stradalom području.

“Mjera posebno prilagođena Sisačko-moslavačkoj županiji uklapa se u mozaik svih dosadašnjih mjera i programa koje provodi Vlada u suradnji sa županijom, odnosno gradovima i općinama”, kazao je Medved.

Naveo je da su u Stožeru u Petrinji razmatrali sve dosadašnje aktivnosti nakon potresa, uz naglasak na aktivnosti koje će uslijediti, a jedna od njih je i ova “itekako značajna” mjera.

Istaknuo je da im je sada prioritet mjera za početak nove školske godine, pa su već definirane zadaće za obavljanje sigurnosnog pregleda gradova te koridora za sigurni dolazak i odlazak učenika iz škola, kao i sigurnosnih tunela uz oštećene i opasne objekte kako ne bi došlo do stradavanja djece i drugih građana.

Radit će se, dodao je, i na uklanjanju oštećenih objekata, kao i na drugim nužnim radovima.

Na pitanje novinarke N1 na press konferenciji jutros, o tome jesu li autori plana za revitalizaciju Banije, koji Vlada nije prihvatila, doista morali potpisivati ugovor o tajnosti prema kojem o toj temi ne bi smjeli govoriti u javnosti, Medved je rekao:

“Ne bih ulazio u taj aspekt odnosa s autorima i suatorima određenih akata. Jedino je važno da je Vlada pripremila dokument dugoročne revitalizacije cijelog područja sa svim apektima i taj dokument će u narednom razdoblju biti prezentiran javnosti. Moramo biti svjesni da se takav sadržaj dokumenta ne može brzo urediti i prezentirati prije nego što prođe sva usuglašavanja.”

Na pitanje o tajnosti dodao je: “Ne ulazim u detalje tehnike doprinosa autora i suatora.”

Međutim, na inzistiranje N1 da samo potvrdi ili negira postojanje takve klauzule u ugovoru, glasnogovornik Sisačko-moslavačke županije Siniša Vidović prekinuo je konferenciju za medije izvukavši argument da počinje sastanak s gradonačelnicima, načelnicima općina i drugima.

Podsjetimo, Vladimir Čavrak s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji je s timom napravio dokument Program revitalizacije pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, danas je u Studiju N1 uživo rekao:

“Bio bih sretan da su program objavili da ga cijela Hrvatska vidi. Oni su nama ponudili ugovor koji nismo htjeli potpisati – da ne smijemo nikada nigdje javno govoriti što je bio predmet ugovora, o tom programu niti o aktivnostima naručiteljima. Da smo ga potpisali, mi kao sveučilišni profesori, znanstvenici, a na kraju i građani, ne bismo smjeli javno govoriti o revitalizaciji Banije. Nije dovoljno dubinski shvaćen problem s kojim smo mi na Baniji suočeni.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 13:56