ZABORAVLJENI

Trojica Petrinjaca: Ljuti smo! Bili smo na Haitiju, a naše vlasti za nas nisu ni pitale

Imena Saše Ćutrića, Krunoslava Kolovice i Miroslava Vlašića nisu se spominjala u izvješćima Ministarstva vanjskih poslova
 Kiš/CROPIX

PETRINJA - Među tisućama stranaca koji su se zatekli na Haitiju 12. siječnja i preživjeli razorni potres nalazila su se i trojica Petrinjaca: Saša Ćurtić, Krunoslav Kolovica i Miroslav Vlašić. Njihova imena nisu spominjana u izvješćima hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova kad se govorilo o sudbini Hrvata na tom otoku.

Vraća se idući tjedan

- Radimo za jednu talijansku tvrtku koja opskrbljuje hranom UN-ove plave kacige diljem svijeta. Na Haitiju smo bili službeno i naše vlasti znaju za nas. No, to nije bilo dovoljno da nas se sjete i pitaju kako smo, jesmo li živi - priča Saša Ćurtić, jedan od trojice Petrinjaca koji je nedavno došao kući na kraći odmor, a već se idućeg tjedna vraća u pakao Haitija. Sašu je prvi razorni potres zadesio na radnome mjestu u velikom skladištu tvrtke ESCO za koju radi.

Potresi se nizali u serijama

- Bio je kraj radnog dana i dogovarali smo sutrašnje zadatke. Odjednom smo osjetili da se sve oko nas trese i čuli smo stravičnu grmljavinu. Gledali smo kako se sve ruši, kako se zemlja giba u valovima. Skočili smo s podesta na zemlju kako bismo bili što dalje od zidova koji se ruše. Potres je bio toliko razoran da nismo mogli stajati, nizali su se u serijama, prestali smo brojati nakon 15. udara - rekao je Saša.

Vidio je stotine leševa uz cestu, ranjenike bez šanse da prežive, siromaštvo i užas.

- Sada je stanje bolje jer je pružanje pomoći ipak bolje organizirana - kaže Petrinjac Saša Ćurtić koji se idućeg tjedna vraća u Port-au-Prince.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 08:24