STIGLA JE STATISTIKA

Trojica zastupnika nisu se nijednom javili u Saboru, a najaktivniji je bio jedan Socijaldemokrat

I dok se većina zastupnika javljala svaki dan, neki i po više puta, čak 17 zastupnika ima deset ili manje javljanja

Ilustracija

 Darko Tomas/Cropix

Socijaldemokrat Željko Pavić, zastupnik je s najviše javljanja u proljetnom zasjedanju Hrvatskog sabora, s prvog je mjesta ‘izgurao‘ Anku Mrak Taritaš (Glas) koja je u prethodnom, jesenskom zasjedanju imala najviše javljanja.

U 80 dana proljetnog zasjedanja, od sredine siječnja do sredine srpnja, Pavić se za riječ javio 476 puta, u prosjeku šest puta svakoga dana, pokazuje saborska statistika koja još nije potpuna jer je obuhvatila razdoblje do 7. srpnja, a Sabor je zasjedao do 14. srpnja.

Za pratitelje saborskih sjednica, Pavićevo prvo mjesto nije iznenađenje, već u jesenskom zasjedanju bio je među troje zastupnika s najviše javljanja, uz Mrak Taritaš i Daliju Orešković (Centar).

Ovoga proljeća, Mrak Taritaš je ‘zauzela‘ treće mjesto sa 442 javljanja, dok je na drugom Dalija Orešković s deset više, odnosno 452.

Kod svih troje, replike i odgovori na replike čine polovicu, pa i više ukupnih javljanja.

Pavić je replicirao 173 puta dok je na repliku odgovorio 136 puta, Orešković je replicirala 162 puta, a odgovorila 72 puta, Mrak Taritaš je replicirala 138 puta, a na repliku odgovorila 145 puta.

Odlazak Branka Bačića u ministarske vode, u prve HDZ-ove redove ‘gurnuo‘ je Josipa Borića, potpredsjednika Kluba HDZ-a koji je s 318 javljanja zauzeo četvrtu poziciju.

U prvih deset po broju javljanja su Mostov Marin Miletić (287), Katarina Peović (RF, 274), HDZ-ov Goran Ivanović (267), Mostov Miro Bulj (259), SDP-ova Andreja Marić (245) i Urša Raukar Gamulin iz Možemo (227).

To su, manje-više, ista imena kao i jesenas.

Više od 200 puta za riječ su se javile i Sandra Benčić iz Možemo (214) i HDZ-ova Grozdana Perić (211).

Čak 17 zastupnika ima 10 ili manje javljanja

I dok se većina zastupnika javljala svaki dan, neki i po više puta, čak 17 zastupnika ima deset ili manje javljanja.

Trojica se nisu javila ni jednom, a to su Matko Kuzmanić (SDP), Vinko Grgić (NZ) i Ante Sanader (HDZ) kojem je ‘olakotna okolnost‘ da je potpredsjednik Sabora, pa u dio njegovih obveza spada i vođenje saborskih sjednica, često i do kasno u noć.

Tri puta se javio potpredsjednik Furio Radin (NZ), pet puta Željko Reiner (HDZ), Socijaldemokrat Davorko Vidović 29, a potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac (SDP) čak 176 puta.

Po jednom su se javili Goran Dodig (HDS) i b (NZ), dva puta Ermina Lekaj Prljaskaj (NZ), po tri Miroslav Škoro i Radoje Vidović (HDZ), po šest Milorad Pupovac (SDSS) i Vladimir Bilek (NZ), sedam Ivan Budalić (HDZ), po osam Nikolina Baradić (HDZ) i Stjepan Kovač (SDP), a po deset Predrag Štromar (HNS) i Franko Vidović (SDP).

Navedeni podaci mogu se i promijeniti, kad saborske službe obrade i posljednji radni tjedan proljetnog zasjedanja koji je bio vrlo dinamičan i s brojim javljanjima.

U 80 dana proljetnog zasjedanja, svi zastupnici (151), za riječ su se javili 12.005 puta, najviše kako bi replicirali (4427 puta), iznijeli stajalište kluba (2376) te odgovorili na repliku (2302 puta).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 13:00