ZBRINJAVANJE

Trojica župana pozvala građane da se jave ako mogu smjestiti izbjeglice iz Ukrajine

U Varaždinskoj su županiji trenutno 433 osobe izbjegle iz Ukrajine - u Varaždinskim Toplicama 101, u varaždinskoj Areni 73
 Ranko Šuvar/Cropix

Na području triju županija sjevera Hrvatske trenutno je smješteno 696 osoba koje su izbjegle iz Ukrajine, a zbog procjena da će se taj broj povećavati župani su apelirali da se građani koji imaju mogućnost ponuditi smještaj jave civilnoj zaštiti.

Nakon današnjeg sastanka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa županima, na kojem je rečeno da je prema posljednjim podacima u Hrvatsku ušlo 9.357 raseljenih osoba iz Ukrajine, župani Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije pozvali su građane da se jave ukoliko mogu pružiti smještaj.

U Varaždinskoj su županiji trenutno 433 osobe izbjegle iz Ukrajine - u Varaždinskim Toplicama 101, u varaždinskoj Areni 73, u hotelu Turist 65 te u privatnom smještaju 194. Župan Anđelko Stričak naglasio je, s obzirom da ruska agresija na Ukrajinu ne jenjava, da je za očekivati veći dolazak raseljenih osoba.

Stričak: Sa sadašnjim smještajnim kapacitetima smo pri kraju

„Za sada sve funkcionira jako dobro, međutim sa sadašnjim smještajnim kapacitetima smo pri kraju. Stoga apeliram na sve građane koji imaju slobodnih smještajnih kapaciteta da se jave civilnoj zaštiti“, rekao je Stričak za Hinu.

Na području Međimurske županije je 212 raseljenih osoba iz Ukrajine, a župan Matija Posavec podsjeća da su njihov glavni ulaz u Hrvatsku.

„Kroz granične prijelaze na području Međimurske županije ušlo ih je preko 7000, što je gotovo 80 posto. Punkt na graničnom prijelazu Goričan je njihov prvi doticaj s Hrvatskom pa se izbjeglicama tamo nude informacije, aktivirani su prevoditelji i njih se upućuje na smještaje u druge dijelove Hrvatske“, kazao je Posavec.

Dvojica župana naglasila su i aktivnosti koje se u prihvatu osoba iz Ukrajine provode na njihovoj integraciji, od onih koji se žele zaposliti do mjesta za djecu u predškolskom i obrazovnom sustavu. To ističe i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Na njihovom je području u privatnom smještaju trenutno 51 osoba iz Ukrajine.

„Poznajući naše ljude, to će biti napravljeno na visokoj profesionalnoj razini, ali i s punim srcem. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se ti ljudi koji su zbog ratnih strahota morali pobjeći iz svojih domova kod nas što ugodnije osjećaju“, izjavio je Kolar.

S obzirom da je Vlada donijela odluku o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju, Kolar očekuje i veći odaziv građana za pružanje smještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:24