KAKO ĆE SE SLAVITI

Trsat i Sinj poslali upozorenja, Aljmaš i Bistrica bez uputa o mjerama za Gospu

Unatoč pandemiji, i ove godine blagdan Velike Gospe bit će proslavljen u desecima svetišta u Hrvatskoj
 Ranko Šuvar/Cropix

Kako je obavijestila Informativna katolička agencija, unatoč pandemiji, i ove godine blagdan Velike Gospe bit će proslavljen u desecima svetišta u Hrvatskoj. Međutim, najveći broj vjernika očekuje se u Sinju, Mariji Bistrici, Aljmašu i na Trsatu. Postoje razlike - s Trsata i iz Sinja stigla su upozorenja o epidemiološkim mjerama, a iz Aljmaša i Marije Bistrice toga nema.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u nedjelju 15. kolovoza središnje euharistijsko slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, Velike Gospe u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici s početkom u 11 sati, glasi obavijest Tiskovnog ureda Nadbiskupije zagrebačke.

Osim toga, u predvečerje svetkovine u subotu 14. kolovoza u 20.30 sati bit će procesija sa svijećama po bistričkoj kalvariji, a nakon toga slijedi misa na prostoru crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom. Na samu svetkovinu, osim središnjeg slavlja, mise će biti još u 6, 7.30, 9, 16, 18 i 20 sati, sve na otvorenom.

U svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju na uočnicu Velike Gospe u subotu 14. kolovoza mise u samostanskom dvorištu bit će u 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18 i 21 sat. Misu na Gradu u 8 sati predvodi fra Antonio Mravak. Svečanu misu u 18 sati slavit će vojni biskup Jure Bogdan. U 21 sat počinje misa bdjenja koju predvodi gvardijan fra Ante Čovo.

Na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza mise u samostanskom dvorištu su u 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17, 18 i 21 sati. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Euharistijsko slavlje u 18 sati slavit će provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše.

Bez procesije

Uzgred, sinjski gvardijan Ante Čovo je u utorak objasnio zašto ove godine neće biti tradicionalne procesije: "Nalazimo se i ove godine pod epidemijom, ja se nadam da će biti dobro. Da će Gospa bez procesije i unatoč okolnostima u kojima se nalazimo biti pohođena, da će biti hodočasnika. I pružamo mogućnost kroz ta dva dana, 14. i 15., kroz brojne mise, ukupno će ih biti 27, da svatko tko želi može doći na ovaj blagdan u Sinj, zamoliti svoju Gospu za pomoć, zahvaliti joj u uslišanim molitvama i izreći svoje prošnje i potrebe", rekao je fra Čovo.

U Rijeci će se na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u perivoju svetišta Majke Božje Trsatske mise slaviti u 6, 7, 8, 9, 10, 11:30 i 18:30. Večernju misu predslavit će riječki nadbiskup Ivan Devčić.

"Sudjelovanje na proslavi Velike Gospe u trsatskom marijanskom svetištu bit će moguće svima koji žele doći, uz obvezu poštivanja protuepidemijskih uputa županijskog Stožera civilne zaštite. Iako se sve odvija na otvorenom, što smanjuje rizik od zaraze, zbog velikog broja ljudi osobe koje hodaju i kreću se moraju nositi zaštitne maske. Kasnije ih mogu skinuti kad stanu na mjesto s kojeg će pratiti misu. Vrijede, naravno, i uobičajene mjere zaštite od zaraze: dezinfekcija ruku i održavanje razmaka", poručili su organizatori.

Blagoslov

Proslava svetkovine Uznesenja BDM u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu započinje trodnevnom pripravom 11., 12. i 13. kolovoza, a uoči Velike Gospe, u subotu 14. kolovoza u 17.30, je pobožnost križnog puta na kalvariji, u 19 sati misno slavlje, u 20 sati euharistijsko klanjanje, s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje te u 21 sat procesija sa svijećama do kapelice Na lipi; prigodna marijanska pobožnost.

Na samu svetkovinu misna slavlja su u 6, 8, 10, 12, 16 i 18 sati. U 12 sati je misno slavlje za stradalnike Domovinskoga rata, a misno slavlje u 18 sati je za mlade bračne parove i njihovu djecu.

Na web-stranicama aljmaškog svetišta nema nikakvih podataka o epidemiološkim mjerama za vjernike.

Svečano pontifikalno misno slavlje ispred katedrale u Dubrovniku predslavit će apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Nakon mise slijedi procesija sa slikom Gospe od Porata do gradskog porta, gdje će biti blagoslov plovila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:53