DR. TROBONJAČA

‘Trudnice imaju 15 puta veće šanse za teški oblik covida, posebno su rizične one starije od 25 godina‘

Prijevremeni porod te smrt djeteta u trudnoći dva do tri puta su vjerojatniji kod trudnica s covidom nego kod zdravih trudnica
 Lapresse/Ddp Usa/Profimedia

U srijedu navečer u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" od covida je preminula rodilja u dobi od 37 godina koja se koronavirusom zarazila u trudnoći. Tragična smrt mlade žene još jednom nas je podsjetila koliko je koronavirus, posebno njegova delta varijanta, opasan za trudnice.

- Trudnoća je, uz metaboličke i kardiovaskularne bolesti, jedan od značajnijih rizičnih faktora za razvoj teških oblika covida-19, što podrazumijeva hospitalizaciju na odjelima za intenzivnu medicinsku skrb, nerijetko respiracijsku potporu, a ponekad i smrt trudnice. Taj se rizik u odnosu na trudnice bez covida povećava i na više od 15 puta - pojasnio je imunolog Zlatko Trobonjača, profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

- Rizikom su naročito zahvaćene trudnice starije od 25 godina s podliježećim medicinskim stanjima poput dijabetesa, hipertenzije i prekomjerne tjelesne težine. SARS-CoV-2 može inficirati posteljicu, iako je prijenos na fetus rijedak, a ako se dogodi, može proći bez posljedica, no isto tako može voditi i do smrti djeteta. Trudnice s covidom imaju gotovo dva do tri puta veću vjerojatnost prijevremenog poroda te za smrt djeteta u trudnoći. Srećom, ovaj virus ne izaziva malformacije čeda poput virusa rubeole - dodao je Trobonjača.

Kako su se u javnosti oko cijepljenja u trudnoći pojavljivale često oprečne informacije, mnoge trudnice ili mlade žene koje planiraju trudnoću su zbunjene trebaju li se cijepiti ili ne.

Znanstveni podaci

- Sve raspoložive studije pokazuju da cijepljenje mRNK cjepivima prije,tijekom ili poslije trudnoće ne uzrokuje nikakve medicinske posljedice ni za majku, ni za dijete.

Doduše, postoji preporuka ginekologa i embriologa da se cijepljenje ne provodi tijekom prva tri mjeseca trudnoće, dakle u razdoblju kada se formiraju dječja tkiva i organi, no u tom razdoblju se preporuča izbjegavanje i drugih lijekova i medicinskih pripravaka te drugih potencijalno toksičnih tvari koje unosimo u tijelo u sklopu životnih navika, poput pušenja duhana - rekao je Trobonjača.

No, naš sugovornik ističe kako je golem broj žena koje su baš u početnom razdoblju trudnoće primile cjepivo jer nisu niti znale da su trudne.

- Nakon takve koincidencije intenzivno su praćene za potrebe znanstvenih istraživanja pa se sada na velikom broju od više od 100.000 trudnica može reći da se cijepljenjem, čak i u prvom tromjesečju trudnoće, ne povećava bilo kakav rizik za zdravlje majke i djeteta. Dakle, učestalost različitih poremećaja jednak je u cijepljenih i necijepljenih trudnica, s time da su posljedice teške covid-bolesti u cijepljenih trudnica drastično smanjene.

K tome, cijepljenjem u trudnoći stvaramo i protuvirusna protutijela razreda IgG koja prelaze kroz posteljicu u dijete i na taj način štite čedo tijekom trudnoće ako se majka inficira, ali i nakon poroda kada se novorođenče može izolirano inficirati. Majka dijete štiti i dojenjem jer znamo da se u majčinu mlijeku nalaze protuvirusna IgA i IgG protutijela koja mogu virus neutralizirati - naglasio je Trobonjača.

Teško stanje

Podsjetimo, rodilja koja je u srijedu preminula dolazi iz mjesta u središnjoj Hrvatskoj, a u 28. tjednu trudnoće je zbog teške respiratorne insuficijencije prebačena u Kliničku bolnicu Sveti Duh. Zbog teškog stanja, pri kojem je dotok kisika djetetu opasno pao, liječnici KB-a Sveti Duh porodili su je carskim rezom dok je majka bila u induciranoj komi.

Zbog pogoršanja respiratornog statusa majku su potom vratili u "Fran Mihaljević" koji uz respiratore ima i ECMO i ostale napredne uređaje.

Nažalost, nakon 20 dana borbe rodilja je preminula. Beba je nakon porođaja na KB-u Sveti Duh imala 1150 grama i 35 centimetara.

Nema prepreka ni za booster u trudnoći

- Nema prepreke ni za uzimanje booster doze u trudnoći. Booster dozom snažno podižemo plazmatske koncentracije protuvirusnih posrednika, poput protutijela i limfocita T. Ti nas posrednici u tako visokoj koncentraciji štite i od posebnih sojeva, vjerojatno i omikrona.

Dosadašnji rezultati pokazuju da nema nikakvih dodatnih neželjenih učinaka primjene mRNK cjepiva. Stoga držim da bi bilo pametno docijepiti se i time se osigurati protiv potencijalno iznimno štetnih učinaka koronavirusa na majku i dijete - zaključio je Zlatko Trobonjača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:39