EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Trudnice: Sad se sve otvara, pustite očeve na porod; Bolnice: Ne, još uvijek nije sigurno

Očevi bi morali imati negativni test na covid, a to je, kažu liječnici, često nemoguće
 Nikša Stipaničev/Cropix

Epidemija koronavirusa iz temelja je promijenila način života na koji smo naviknuli. Među bolnim promjenama ističe se i ona trudnica, koje u trenutku donošenja djeteta na svijet žele uz sebe imati svojeg partnera ili neku drugu osobu od povjerenja.

No, zbog epidemiološke situacije to nisu u mogućnosti. Naime, većina bolnica još ne dozvoljava pratnju na porodima. Iz bolnica poručuju kako je najvažnija zaštita majke i djeteta, a kako porod uglavnom nije planiran, često je teško očekivati da će otac usred noći imati gotov negativni nalaz na covid, tako da smatraju da je u ovom trenutku zabrana najsigurnija opcija.

Buduće majke, pak, kritiziraju takve odluke jer smatraju da je situacija bitno povoljnija nego što je bila te da uz sve veća otvaranja, dozvoljenu mogućnost odlaska na kavu, večeru ili u šoping-centar nije opravdano da one nemaju mogućnost pratnje na porođaju.

Matea Grahek, trudnica u 37. tjednu trudnoće, smatra da su te mjere izlika te da se uz negativan test ili, ako on nije moguć, uz korištenje sve zaštitne sterilne opreme, rizik pratnje na porodu može svesti na minimum.

- Uostalom moj suprug živi sa mnom tako da je svejedno što se rizika tiče jer dijelimo kućanstvo. Od drugih budućih majki doznajem da pratnje na porodu nema niti u Slavonskom Brodu, Vukovaru, Koprivnici, Varaždinu, Splitu i Zadru. Sve su zbog toga nesretne, ne osjećaju se sigurno.

Smatram da imamo pravo podijeliti taj trenutak s ocem djeteta - kaže Grahek te dodaje da po toj logici veću bojazan od zaraze predstavlja zdravstveno osoblje koje također ima privatne živote i sigurno nemaju friške testove za svaki porod, a u direktnom su kontaktu s rodiljom i novorođenčadi.

Jedina zagrebačka bolnica koja dozvoljava prisustvo pratnje na porodu u ovom trenutku je KB Sveti Duh. I oni su donedavno imali zabranu, ali su to izmijenili zbog poboljšanja epidemiološke situacije i infrastrukturnih mogućnosti.

Iz KB-a Merkur kažu kako trenutno, u cilju zaštite trudnica i novorođenčadi, nisu moguudovoljiti tom zahtjevu.

- Napominjemo da ćemo u slučaju daljnjeg poboljšanja epidemiološke situacije razmotriti svaki pojedinačni zahtjev te po potrebi revidirati predmetni stav, a o čemu će pravodobno biti obaviještene naše pacijentice - kažu iz Merkura.

Pratnje na porodu nisu dozvoljene ni u KBC-u Zagreb, Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Naime, kako kažu, još uvijek smatraju da je rizik velik te da je incidencija zaraženih visoka. Nadaju se poboljšanju situacije kako bi i očevi mogli prisustvovati.

I u KBC-u Sestre milosrdnice još nije dozvoljena pratnja na porodu.

- S obzirom na to da su još na snazi mjere zaštite od covida-19, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo sa stručnim kolegijem još nije odobrio prisutnost pratnje na porodu. Takvoj odluci je prvenstveno svrha zaštita rodilje i djeteta. Dok Ministarstvo zdravstva ne donese odluku o popuštanju mjera, neće biti promjena vezano za navedeno - govore iz Vinogradske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:02