VELIKA AKCIJA EUROPOLA

TRULO MESO, KEMIKALIJAMA OBOJANA TUNA I LAŽNE MLIJEČNE FORMULE ZA BEBE Iz trgovina diljem Europe povučeno 3600 tona opasne hrane, uhićeno 749 osoba!

 
 Europol

Trulo meso, kemikalijama obojena tuna i lažno mlijeko u prahu za bebe - samo su dio proizvoda koji zaplijenjeni u sklopu istrage Europola s polica trgovina diljem Europe.

Istraga pod nazivom OPSON VII provođena je tijekom četiri mjeseca u 67 zemalja (među kojima je bila i Hrvatska), a rezultirala je oduzimanjem više od 3600 tona i 9.7 milijuna litara hrane i pića prilikom 41.000 provjere provedene u trgovinama, supemarketima, zračnim lukama, morskim lukama i industrijskim postrojenjima. Ukupno je uhićeno ili zadržano na ispitivanju 749 osoba.

- Rezultati ove akcije pokazuju što se sve može postići kako bi se zaštitili kupci kada se udruže snage i pokrenu koordinirane akcije - kazao je Jari Liukku, šef Europskog centra za teški i organizirani kriminal Europola.

- Ovo je potez koji je zahtijevao prekograničnu suradnju. Sve države suočavaju se s ovom opasnošću i dužnost agencija za provedbu zakona jest da osiguraju da je ono što dođe na tanjur kupaca izvorno i sigurno.

- Raskrinkali smo gotovo 50 kriminalnih mreža uključenih u proizvodnju lažne hrane i pića i spriječili stavljanje potencijalno smrtonosnih proizvoda na tržište - kazao je Daoming Zhang, šef Interpolovog odjela za ilegalna tržišta.

- Obujam zaplijenjenih proizvoda podsjetnik je javnosti da moraju ostati oprezni po pitanju što kupuju i odakle stiže roba - dodao je.

Slučajevi po zemljama

Belgija - prodavanje trulog mesa za konzumaciju

U Belgiji je zatvorena najveća tvornica za preradu mesa, a supermarketi su uklonili mesne proizvode s njihovih polica. Licenca za rad oduzeta im je nakon otkrivenog potencijalnog zdravstvenog rizika kod dva proizvoda: mljevenog mesa i goveđeg repa. Inspektori su našli mesnih otpadaka i dijelova trupla namijenjenih za hranjenje životinja i zabranjenih za ljudsku konzumaciju. Nakon što je skandal otkriven na Kosovu 2016. godine, iz Vevibe su priznali da su izvozili trulo meso u zemlje jugoistočne Europe i Afriku, no pristali su komentirati samo slučaj Kosova.

Španjolska - lažno mlijeko u prahu za bebe

Četvero ljudi je uhićeno, a tvornica koja pakira krivotvorene mliječne formule uglavnom namijenjene za prodaju u Kini. Osam tona proizvoda je zaplijenjeno, a prah koji su kupovali u Poljskoj za jedan euro po kilogramu i dostavljali do Barcelone nije bio štetan no u njemu nije bilo nutrijenata potrebnih za prehranu novorođenčadi te proizvod nije zadovoljavao zdravstvene i sigurnosne standarde.

Francuska - krijumčarenje kvarljive robe

U koordiniranoj akciji zaplijenjeno je 9.5 tona kvarljive robe i 60 litara goriva i sirovina namijenjenih za ilegalno rudarstvo zlata.

Diljem Europe

Tijekom akcije OPSON VII 11 europskih zemalja surađivalo je kako bi razotkrili kriminalne radnje vezane uz tunu. To je bila prva takva akcija provedena na specifičnom proizvodu. Nezakonite prakse uključivale su zamjensku ribu koja je lažno predstavljana kao svježa. Tuna namijenjena za konzerviranje ilegalno je bila tretirana kemikalijama koje su bojale ribu kako bi dale dojam svježine. Ukupno je zaplijenjena 51 tona tune i više od 380 uzoraka.

Iz Europola napominju kako su tijekom godina predstavnici agencija prošli treninge i radionice za racije i istragu vezanu uz prepoznavanje lažnih proizvoda od originalnih. Ističu kako će detaljno izvješće o rezultatima operacije OPSON VII biti objavljeno u narednim mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 00:01