PRIHVAT IZBJEGLICA

Trut i Markt obišli granični prijelaz Goričan kroz koji je dosad prošlo više od 8300 Ukrajinaca

Međimurski župan rekao je da je dosad više od 11 tisuća Ukrajinaca došlo u Hrvatsku, od kojih je njih više od 8300 prešlo granični prijelaz Goričan

Damir Trut 

 Ranko Suvar/Cropix

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt u srijedu su obišli prihvatno-tranzitni centar na Graničnom prijelazu Goričan kroz koji je dosad prošlo više od 8300 raseljenih osoba iz Ukrajine.

Nakon što su u društvu načelnika Općine Goričan Emanuela Sinkovića obišli prihvatno-tranzitni centar u Goričanu, Trut i Markt sastali su se u Čakovcu s međimurskim županom Matijom Posavcem, a Trut je rekao da treba posložiti sve ono što je potrebno da bi raseljene osobe iz Ukrajine bile zbrinute na najbolji mogući način.

„Međimurska županija je jako dobar primjer, suradnja nacionalne, regionalne, ali i lokalne razine funkcionira, razmjenjuju sve potrebe koje treba rješavati, od ulaska na granični prijelaz Goričan, preko kojeg sigurno ulazi više od 80 posto raseljenih osoba, pa do prihvata na samom graničnom prijelazu”, rekao je Trut.

Dodao je da je velik dio raseljenih Ukrajinaca razmješten u privatni smještaj, a manji dio, oko 15 posto, u kolektivne smještaje.

„Zato nam je vrlo bitna tema aktiviranje i poticanje još boljeg odaziva na javni poziv kojeg je Ministarstvo unutarnjih poslova i Ravnateljstvo Civilne zaštite prije tri dana raspisalo, a odnosi se na one koji imaju objekte i mogućnost pružanja smještaja izbjeglim osobama”, rekao je Trut.

I Robert Markt zaključio je da sustav za prihvat izbjeglica u Međimurskoj županiji dobro funkcionira.

„Nismo nimalo u ugodnoj situaciji, s obzirom da nam nije poznat broj ljudi koji dolazi u Republiku Hrvatsku, cijelo vrijeme sustav mora biti na najvišoj funkcionalnosti. Uz potporu Županije i župana naš posao obavljamo besprijekorno i sve raseljene osobe koje dođu u Hrvatsku tretiraju se s dostojanstvom”, istaknuo je Markt.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je da je dosad više od 11 tisuća raseljenih osoba iz Ukrajine došlo u Hrvatsku, od kojih je njih više od 8300 prešlo granični prijelaz Goričan.

„U ovom trenutku kod nas je smješteno 165 osoba, što u privatnom, što u hotelskim smještajima. Bili su na raspolaganju i prihvatni centri, ali zasad nije bilo potrebe za njihovom praktičnom uporabom”, rekao je Posavec. Dodao da je 30-ero ukrajinske djece uključeno u odgojno-obrazovni sustav u Međimurskoj županiji i da je osiguran 21 prevoditelj za prevođenja s ukrajinskog jezika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 15:04