RAVNATELJ CIVILNE ZAŠTITE

Trut: ‘U Hrvatsku je stiglo 63 izbjeglica, većina se samo prijavila i otišla prema krajnjim destinacijama‘

Potvrdio je kako je u u planovima civilne zaštite predviđeno 17 i pol tisuća izbjeglica

Sportska dvorana Jug 2 u Osijeku spremna je za prihvat izbjeglica iz Ukrajine

 Vlado Kos/Cropix

U Hrvatsku su zasad stigle 63 izbjeglice iz Ukrajine, a od toga je 31 osoba stigla u prihvatni centar u Zagrebu, potvrdio je to u razgovoru za N1 ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut.

Od 31 osobe pristigle u prihvatni centar u Zagrebu u motelu Plitvice, velika većina je otišla prema krajnjim destinacijama i trenutno je u motelu smješteno pet Ukrajinaca, potvrdio je Trut.

'Djelatnici Crvenog križa ovdje ih popišu, otvore izbjegličke kartone i uvedu izbjeglice u evidencije, oni se ovdje odmore i idu prema krajnjim destinacijama', govori.

Motel Plitvice samo je jedna od lokacija za prihvat izbjeglica - jučer je otvorena još jedna lokacija i u Osijeku.

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek su uz pomoć volontera Gradskog društva Crvenog križa i Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije postavili 100 ležajeva u sportsku dvoranu Jug 2, dopremili su posteljinu, pripremili vodu i suhe obroke, namjestili blagovaonicu te dopremili zaštitna sredstva. Trenutno je pripremljen kapacitet za prihvat 100 osoba, a spremno je još 200 ležajeva koji se mogu postaviti u vrlo kratkom roku ako bude potrebe.

'Planira se još jedna u sjeverozpadnoj Hrvatskoj, u području Varaždinske županije', kazao je Trut koji tvrdi da će Hrvatska primiti izbjeglica koliko bude potrebno.

'Mi u ovom trenutku imamo pripremljeno nešto manje od dvije tisuće kreveta. Kako će dolaziti, tako ćemo podizati kapacitete', rekao je.

Potvrdio je kako je u u planovima civilne zaštite predviđeno 17 i pol tisuća izbjeglica.

U Banskim dvorima u tijeku je još jedan koordinacijski sastanak.

'Sama Vlada i država pokazuje koliko je ovo bitno i koliko kao država želimo pokazati solidarnost Ukrajinskom narodu. Danas je koordinacijski sastanak između ministarstva. Mi imamo sve definirano i kroz planove civilne zaštite, ovo je koordinacija', kazao je Trut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:58