POBUNA

TRZAVICE U HDZ-u, ZAVLADALO NEZADOVOLJSTVO ZBOG POVRATNIKA U STRANKU! 'Otišli su kad je bilo teško, a vratili se kao ministri. To nije korektno'

 HANZA MEDIA

- Žao nam je što Zdravko Marić nije potpredsjednik Vlade i što je na to mjesto u posljednji trenutak uskočila Martina Dalić. Nije to korektno - reklo mi je jučer nekoliko istaknutih članova HDZ-a komentirajući buduće ministre koje je šef HDZ-a Andrej Plenković predstavio u Saboru. Kažu da u stranci vlada veliko nezadovoljstvo što su upravo povratnici - Martina Dalić i Milan Kujundžić dobili ministarske pozicije.

- Otišli su kad je u stranci bilo teško, da bi se sada vratili na velika vrata. I nama drugima je bilo teško pa nismo odlazili. Trebali su ostati i boriti se - smatra jedan od naših sugovornika, dodajući kako je čuo da je bivša ministrica financija poslala zahtjev za ponovno članstvo u HDZ-u, koji je napustila u rujnu prije dvije godine zbog neslaganja s tadašnjim šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i njegovom politikom.

Tada je HDZ-ovci nisu baš lijepo ispratili. Neki su isticali da ne razumiju motive njenog odlaska, a bivši politički tajnik Tomislav Čuljak i šef HDZ-a Zagreb Andrija Mikulić organizirali su konferenciju za novinare na kojoj su, među ostalim, naveli da njen odlazak nije slučajan, nego da je to svjesno učinila kako bi naštetila HDZ-u i Kolindi Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima.

Stotinjak glasova

- Razumijem da je otišla zbog Karamarka, ali problem je što je to učinila na nekorektan način. Čak je i prerezala člansku iskaznicu, a poslije je stalno kritizirala HDZ - kazao je jedan član stranke.

Ističe da mu je sporniji njen povratak u stranku nego onaj Milana Kujundžića koji je HDZ također napustio zbog Karamarka. Podsjetimo da je Kujundžić utrku za predsjednika HDZ-a 2012. godine od Karamarka izgubio za samo stotinjak glasova.

Iako mu je Karamarko tada, navodno, nudio da uđe u Predsjedništvo, Kujundžić je odbio, te ubrzo i napustio HDZ i osnovao svoju stranku s kojom nije imao uspjeha.

- Kujundžić je barem bio na listi, ostvario je odličan rezultat, a bio je korektan i pomogao je u kampanji predsjednici. A Dalić je samo jedan dan objavila da odlazi kad je našla novi posao - komentira naš sugovornik bivšu ministricu financija koja je prvi put u Vladu ušla zahvaljujući bivšoj premijerki i šefici HDZ-a Jadranki Kosor.

Naime, kad je J. Kosor svojedobno provodila rekonstrukciju Vlade, smijenila je s mjesta ministra financija Ivana Šukera i na njegovo mjesto dovela M. Dalić koja je ranije bila državna tajnica u Ministarstvu financija. U vrijeme Vlade Jadranke Kosor, kažu HDZ-ovci, i suprug Martine Dalić ušao je u Upravu Ine. Iako HDZ-ovci kažu da poštuju njen rad, ističu da je M. Dalić stručna za financije, a ne za gospodarstvo, te da je njenim postavljanjem za ministricu gospodarstva, a posebno na potpredsjedničko mjesto u Vladi, Plenković napravio veliku pogrešku.

Prvi sukobi

- Moglo bi biti velikih problema u suradnji. Dalić je samouvjerena i odlučna, ali zna biti i tvrdoglava. Među kolegama slovi za konfliktnu osobu i poznato je da se često zna sukobiti s najbližim suradnicima. Jednostavno nije timski igrač - kaže jedan od naših sugovornika, dodajući da bi do prvih sukoba u Vladi moglo doći između nje te Zdravka i Gorana Marića. Iako za M. Dalić i Zdravka Marića kažu da su u dobrim odnosima, što se vidjelo i jučer kada su duže vrijeme proveli u saborskom kafiću u povjerljivom razgovoru, mnogi u HDZ-u ističu da ta “ljubav” neće dugo potrajati.

- Vjerujem da će ona htjeti voditi glavnu riječ u Vladi i da će na kraju ona biti šefica ministru financija Zdravku Mariću - komentirao je jedan od naših sugovornika. A njen odnos s Goranom Marićem, kažu u HDZ-u, posebna je priča. loši odnosi - Oni su već dugo u jako lošim odnosima. Sjetite se samo kako je dolazilo do svađa kada su na istim sjednicama govorili i zastupali potpuno različite stvari - kaže nam nekoliko članova stranke koji smatraju da je Plenković pogriješio što je u Vladu uveo čak troje ljudi kojima su specijalnost financije.

- Trebao je to malo drugačije posložiti. Uvjeren sam da će biti dosta problema u tim odnosima - ističe još jedan član HDZ-a, dobro upućen u stranačke odnose. Uvjeren je, kaže, da je M. Dalić u Vladu stigla ponajviše zahvaljujući jednom od najbližih Plenkovićevih suradnika - Davoru Božinoviću.

- Dalić i Božinović su već dugo dobri prijatelji. I ranije su se, u vrijeme dok je još bio Karamarko, u Saboru uglavnom njih dvoje družili, odlazili su na kave, ručkove... - kažu HDZ-ovci, dodajući da u stranci M. Dalić zamjeraju i to što je podržala Sandru Švaljek.

- Uvijek se tako dogodi, da oni koji krvavo rade na terenu na kraju ispadnu, a prođu oni koji imaju dobre ‘prijatelje’ - požalio se na kraju jedan HDZ-ovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:04