U KRUPNOM KADRU

‘Tržište nekretnina u Zagrebu potpuno je stalo. Istina, cijene nisu pale, ali jasno je i zašto...‘

Izvjesno je da će kvalitetnim i održavanim nekretninama cijene rasti. U narednom periodu doći će do velikih razlika u cijenama
 Jutarnji list

U jutarnjim satima 22. ožujka 2020. u 6 sati i 24 minute Zagreb i šire zagrebačko područje pogodio je snažan potres magnitude 5.5 po Rihteru, nakon kojeg su uslijedili brojni naknadni potresi.

Samo od 22. ožujka do 14. travnja zabilježeno je oko 145 potresa koje su osjetili građani (magnitude iznad 1.3), dok su seizmografi zabilježili još oko 850 potresa magnituda manjih od 1.3.

Potresi koje osjećaju građani nastavljaju se do danas.

Koliko smo sigurni, kako bismo se trebali ponašati, te kako će se stalno drmanje Zagreba reflektirati na nekretnine, od gradnje do tržišta razgovarali smo sa seizmiologonjom dr. Ivanom Dasović, inženjerom građevine Žarkom Željkom i predsjednikom Udruge agencija za promet nekretninama Dubravkom Ranilovićem.

Žarko Željko upozorava da stalna podrhtavanja tla dodatno oštećuju nekretnine koje su stradale 22. ožujka i povećavaju ukupnu štetu.

Ranilović pak kaže da je tržište nekretnina stalo. Cijene još nisu pale, ali to je zato što se ne trguje. Kako će potres utjecati na cijene nekretnina vidjet će se, kaže, na zimu kada će doći sezona grijanja i kada će građani morati donijeti konačnu odluku o stanu ili kući. Izvjesno je da će kvalitetnim i održavanim nekretninama cijene rasti.

Dr. Dasović ističe da se ljudi mogu osjećati sigurnije ako osiguraju pokućstvo da bude stabilno, da izvježbaju kako se ponašati u slučaju potresa, znati koja su mjesta sigurna u stanu ili na poslu.

U postupku obnove veliki su problem građevine, upozorava Žarko Željko, koje su stradale, ali ih nitko ne obnavlja jer nisu riješeni vlasnički odnosi. One prijete urušavanjem i opasnost su za građane i okolne objekte.

- Svi smo znali da nam prijeti potres, ali smo to ignorirali. Sada kada smo svjesni koliko je on razoran i koliko su opasne zgrade koje nemaju statičku sigurnost da bi ga izdržale to bi se trebalo promijeniti. Seizmolozi smatraju da bi Zagreb mogao pogoditi čak i potres do 6,5 po Rihteru što je 30 puta jače od potresa koji nas je pogodio u ožujku – kaže Željko.

Posljedica potresa, smatraju naši sugovornici, bit će stavljanje težišta na sigurne građevine, a to će u narednom periodu dovesti do velikih razlika u cijenama nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 01:16