ZORAN VAKULA

‘Tuča u Zagorju? Ništa neobično. Valja se pripremiti na nepodopštine i oluje idućih mjeseci‘

Što se tiče prognoze za ljeto, Vakula je rekao da će biti iznadprosječno toplo: ‘To je život na koji se moramo naviknuti‘

Ostaci leda nakon nevremena u Kumrovcu

 Zeljko Puhovski/Cropix

U Regionalnom dnevniku HTV-a, meteorolog HRT-a Zoran Vakula, govorio je trenutnoj meteorološkoj situaciji te komentirao jučerašnje nevrijeme koje je pogodilo područje Zagorja te sjeverozapadne i središnje Hrvatske.

Podsjetimo, nevrijeme praćeno snažnom tučom najteže je pogodilo područje gradova Oroslavja i Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska sela, uzrokovao je veliku štetu na usjevima i vinogradima.

Vakula je istaknuo da je atmosfera i dalje nestabilna te da će danas i noćas ponegdje biti lokalnih razvoja oblaka i nevremena, ali, kako je rekao, najvjerojatnije ne takvog intenziteta kao što je to bilo jučer.

Na pitanje zašto se događaju nevremena poput onog jučerašnjeg u Zagorju, odgovorio je:

- Ništa neobično. Mi već danima imamo prezagrijanu podlogu. Toplina i vlaga od kiše koja je pala, isparava. Dolazi i vlažniji zrak zbog frontalnih poremećaja u blizini, tako da niti prvi niti zadnji put, nažalost, imamo sezonu s vremenskim nepodopštinama. Valja se pripremiti na te nepodopštine i olujne procese sljedećih ne samo dana, već tjedana, vjerojatno i mjeseci.

Što se tiče prognoze za ljeto, Vakula je rekao da će biti iznadprosječno toplo.

- Vjerojatno, općenito rečeno, bit će manjka oborine. No, u tim tjednima i mjesecima s višom temperaturom od prosjeka imat ćemo i hladnijih valova. Pogotovo prije dolaska tog hladnijeg zraka, imat ćemo oluja kao što smo već imali. To je život na koji se moramo naviknuti ili preko osiguranja ili zaštitnim mrežama ili nečim trećim, rekao je HRT-ov meteorolog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. veljača 2024 09:45