MEMOARI TOMISLAVA JAKIĆA

Tuđman je tražio da uz Pavelića stave sliku Tita

Bivši novinar Tomislav Jakić objavio je knjigu punu pikantnih detalja iz Ureda predsjednika

ZAGREB - Tomislav Jakić, dugogodišnji komentator TV Zagreba i vanjskopolitički savjetnik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, objavio je intrigantnu, pikantnu knjigu memoara punu zanimljivih, ironičnih, poštenih, ciničnih i kadšto sitničavih opservacija i opanjkavanja kolega i šefova (bilo bi dobro da je i prema sebi tu dosljedniji).

Spletkarsko štivo

U knjizi se nalaze i sladostrasni, vrlo zabavni detalji s recimo, praćenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na neslužbenom putu po SAD-u i Kanadi 1990. ili pak ideološki Jakićev pokušaj “miniranja” posjeta američkog predsjednika Georga Busha Hrvatskoj.

To osobno tumačenje jednog vremena iz kuta Tomislava Jakića, nazvano pomalo osobenjački “Nisam zavijao s vukovima - sjećanja otrgnuta zaboravu” u izdanju zagrebačke “Plejade” je zanimljivo, čak i spletkarsko štivo o hrvatskoj politici zadnjih 20-ak godina. Svjedočanstvo jednog teškog i taštog vremena iz pera principijelnog ali teškog i taštog čovjeka.

- U Zagrebu me kasnog ljeta 1990. dočekala vijest - putuješ s Tuđmanom u Ameriku. Pokušao sam to izbjeći.

- “Tomice, ne zaje...”, bio je krajnje jasan Miro Lilić, glavni urednik. “Htjeli smo poslati Boru Vučkovića, ali ovi (mislio je na vlast) ga neće, misle da je Srbin”.

- Tuđmanova američka turneja definitivno mi je otvorila oči. Sve je otišlo do vraga. Ovi će sve upropastiti. (...) Jakiću se sva ta atmosfera nije sviđala, pa navodi kako su Tuđman i Šušak gotovo sat vremena u svom apartmanu razgovarali s Vladimirom Drobnjakom, tadašnjim dopisnikom Vjesnika iz New Yorka.

Izlazeći iz Tuđmanove sobe, Šušak je prijateljski udario Drobnjaka po ramenu, govoreći: “Pa, nisam ja znao da si ti naš”. Drobnjak je kasnije upitao Jakića: “Kolega, kamo smo mi to dospjeli”.

U Washingtonu je Tuđman je razgovaro s generalom Scowcrotom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost predsjednika Busha. Tuđman mu se obraćao s “kolega generale”, povišenim glasom i uz uzdignuti prst objašnjavao kako višenacionalne države nemaju budućnost. Jakić sa zgraženjem piše u knjizi kako se Tuđman po SAD-u vozio u dvije bijele iznajmljene limuzine s crvenim tapecirungom koje su svima padale u oči jer takva vozila, doznao je Jakić, iznajmljuju “bogati crnački skorojevići za svadbe”.

Bob Dole u nevjerici

Kada je Tuđman bio s Bobom Doleom, u ono vrijeme najpoznatijim članom američkog parlamenta, ovaj ga je ispratio do auta i u nevjerici upitao: - Je li to vaš automobil? - na što je Tuđman, s očitim ponosom, odsječno odgovorio “Yes”. (...)

Jakić dalje navodi i epizodu iz Vancouvera i susreta s tamošnjim Hrvatima. Naime, u dvorani gdje je nastupao Tuđman bio je veliki portret Ante Pavelića.

- Dragi prijatelji, ako već imate Pavelića, onda stavite i Tita - govorio je Tuđman, uz sve primjetnije nezadovoljstvo gostiju.

Moram priznati, tada me - zašto ne reći - zadivio. Trebalo je imati hrabrosti, makar iz računa, da bi se u toj očito ustaškoj sredini izašlo s tom “heretičkom” idejom.

Jakić daje veliku pozornost pripremama za posjet tadašnjeg američkog predsjednika Georgea Busha mlađeg Zagrebu. Jakić kaže kako se tada nalazio na “američkoj crnoj listi”, pa ga ambasada nije niti kontaktirala u vezi s posjetom Busha.

Perković i Lončar

- Premijer Ivo Sanader, ionako tašt, neizmjerno se želio dodvoriti Amerikancima, preuzimajući u svoje ruke apsolutno sve pojedinosti oko dolaska Busha u Zagreb - otkriva Jakić i prepričava jedno Mesićevo retoričko pitanje savjetnicima.

- A možda bih nekako mogao izbjeći Busha - upitao je Mesić svoje suradnike. Jakić doduše napominje kako je to bio omiljeni stil predsjednika Mesića “koji je sugovornike nerjetko ostavljao u nedoumici, misili li on ozbiljno, ili samo testira onoga s kim razgovara”. Budi Lončaru se ideja nije svidjela, a meni, priznajem, jest.

Jakić se tada dosjetio da Mesiću na brzinu organiziraju u vrijeme Bushova dolaska neko službeno putovanje. Pismo u kojem mole da se odgodi Bushovo putovanje otpravili su američkom ambasadoru.

No, Jakića je dočekalo “iznenađenje”. “Lončar i Josip Perković izvršili su pritisak na Mesića i “predsjednik je pristao, a posjet Indoneziji i Filipinima je otkazan”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:21