DRUGI POKUŠAJ

TUĐMAN U KNINU DOBIVA SPOMENIK OD POLIESTERA 'Nemamo dovoljno vremena za izliti ga kvalitetno u bronci'

 Živana Juras/CROPIX

Ponovno je raspisan natječaj za spomenik Franji Tuđmanu u Kninu, nakon što je poništen prvi i nakon polemika zbog tog poništenja. U novom je natječaju i promijenjena lokacija - spomenik visok do tri metra trebao bi do 5. kolovoza biti postavljen na vrhu kninske tvrđave, a ne ispred zgrade gradske uprave, kako je bilo u prethodnom natječaju.

U natječaju stoji i jedan neobičan uvjet - spomenik bi trebao biti izveden od poliestera te premazan patinom. Ravnatelj Kninskog muzeja Zvonimir Jelić objasnio je: - Uvjet je postavljen s obzirom na vremensko ograničenje. Naime, spomenik se ne bi stigao na vrijeme kvalitetno izliti u bronci.

Situaciju pojašnjava i predsjednik žirija, kipar Petar Barišić, koji u propozicij natječaja ne vidi ništa sporno: - Bolje je tako nego da sve bude nabrzaka. To neće znatno oštetiti budžet (koji je za čitav natječaj 720 tisuća kuna, op.a.). Kasnije će se ipak izliti u bronci.

Na natječaj se mogu javiti kipari koji iza sebe imaju realizaciju tri javne skulpture. No, pet ih je direktno pozvano. Riječ je o solidnim kiparima - to su Kažimir Hraste i Miro Vuco, te autori mlađe generacije Nikola Vrljić, Neven Bilić i Ivan Fijolić. Natječaj je raspisala, u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, u ime Grada Knina, gradonačelnica Josipa Rimac. Sugeriralo se, u javnosti, da spomenik “ima ruke u zraku ili da ljubi zastavu”. No, Petar Barišić tumači:

- Naravno da ćemo birati najbolji spomenik, nije uopće važno je li figurativan ili apstraktan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:51