20 GODINA OD SMRTI FRANJE

TUĐMANOVI: EKSKLUZIVNI POGLED U SVIJET NEKADA MOĆNE DINASTIJE Žive povučeno u vili pod ovrhom, rijetki im dolaze u goste... Biznis vodi unučad

 
 HANZA MEDIA

Najmlađi sin Stjepan Tuđman posrnuli je biznismen koji državi duguje 289.728,18 lipa i njegov stan u obiteljskoj vili je pod ovrhom.

Kći Nevenka boležljiva je, baš kao i Stjepanova supruga Snježana.

Ankica je otprije godinu i pol teško pokretna nakon nezgodne ozljede.

Miroslav jedini još “ganja” političku karijeru kao saborski zastupnik HDZ-a, no i on se sve više povlači sa scene. Ne stoji loše, sa suprugom posjeduje nekretnine u Zagrebu vrijedne nekoliko milijuna kuna te desetke tisuća eura ušteđevine pa jedini ne mora živjeti u obiteljskoj vili u Nazorovoj 59.

Za to vrijeme unuci razvijaju biznise, potpuno su se povukli iz politike te vode uspješne tvrtke ili studiraju na prestižnim fakultetima.

Stjepanova kći Nera Kristina na četvrtoj je godini Pravnog fakulteta te zarađuje iznajmljujući poslovni prostor od oko 400 metara u Zagrebu Klinici za dječje bolesti. Druga, Ana-Marija, završila je Ekonomski fakultet i voli “koketirati s desnicom”.

Nepriznati Stjepanov sin Franjo Anton uspješan je student arhitekture, s obitelji nema kontakta.

Nevenkin sin Dejan Košutić sa sadašnjom suprugom Mirelom ima tvrtku koja je lani imala pet milijuna kuna čiste dobiti.

Jedna od Miroslavovih kćeri - Nina Tuđman Vuković ima pak uspješnu tvrtku koja posluje i s državom, a lani je uprihodila 1,8 milijuna kuna.

Žive skromno

Nekoliko je to sličica iz mozaika koji oslikava današnju situaciju obitelji Tuđman, a koju su reporteri Nedjeljnog danima pokušavali rekonstruirati. Obitelj, naime, ne daje gotovo nikakve izjave medijima i ne žele istupati u javnosti. Dvadeset godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana, njegova je obitelj gotovo posve iščezla iz javnosti. Stariji su narušena zdravlja, a njihovi nekad milijunski poslovi danas su daleka prošlost koja ih je samo opteretila. Nekad su “drmali” političkom scenom, danas preživljavaju uglavnom zahvaljujući predsjedničkoj mirovini Franjine udovice Ankice, koja i dalje prima oko 22 tisuće kuna mjesečno, a većina dinastije živi u golemoj obiteljskoj vili u zagrebačkom rezidencijalnom dijelu na Pantovčaku, u Nazorovoj 59, koja je zapravo i jedina vrednija imovina koju obitelj posjeduje.

- Bore se i zapravo žive skromno, nešto je bolje tek unucima, odnosno sinovima i kćerima Miroslava, Nevenke i Stjepana, no obitelj ih ne opterećuje svojim problemima. Povučeni su, a kao da su ih svi ostavili, gotovo im nitko više ne dolazi i sjete ih se tek kada na Mirogoju odaju počast povodom obljetnice Franjine smrti pa im stisnu ruku i upute kakvu riječ - otkriva nam izvor blizak obitelji Tuđman.

Osim činjenice da smo nedavno obilježili dva desetljeća od smrti Franje Tuđmana, njegova je obitelj u fokus dospjela i zbog aktualne predsjedničke kampanje. Vidjelo se, naime, da obitelj više nije ni politički homogena. Najmlađi sin Stjepan javno je podržao kandidata Miroslava Škoru, iako je kandidat stranke koju je njihov otac stvorio, a u kojoj je Miroslav i dalje saborski zastupnik, Kolinda Grabar-Kitarović. Upućene to ne čudi te nam kažu da zbog toga nije došlo do kakve svađe u obitelji. Svi su se navikli da je Stjepan - iako već u ozbiljnim godinama - svojeglav i uvijek drugačiji od ostatka familije. Sušta je suprotnost svom starijem bratu Miroslavu. Miroslav je uglađen i miran, sveučilišni profesor, a Stjepan je uvijek bio osoba sklona dobrom životu, društvu i veselju.

Obiteljski bonvivan i serijski poduzetnik, najmlađi sin Stjepan do sada je ugasio barem deset tvrtki. Ključ u bravu 2017. godine stavio je u zadnje dvije tvrtke - Domovinu d.o.o. (koju je 2015. godine prebacio na suprugu Snježanu) i Domovinu Holding. U potonjoj je, prema dostupnim podacima s poslovnih servisa, svake godine bilježio barem pet milijuna kuna dugovanja dobavljačima. Bavio se kratko filmskom produkcijom kroz tvrtku Patria Film, ali i ugostiteljstvom. Tako je otvorio kafić Garfield u Prilazu Gjure Deželića 79, u zgradi od 400 četvornih metara u njegovu vlasništvu. Danas je taj prostor prema gruntovnici prepisan na njegove kćeri. Također, 90-ih je vodio restoran Lady Šram u Mesničkoj ulici, gdje je upoznao tada 25-godišnju dizajnericu Antoniju Vlatković, koja je bila upola mlađa od njega. Iako je već bio u braku sa Snježanom, a kći Nera je imala tri godine, Ana-Marija šest, upustio se u aferu s dizajnericom iz koje je dobio izvanbračnog sina Franju Antona Tuđmana. Godinama su se sporili oko alimentacije koju Stjepan nije plaćao vadeći se na financijske probleme i dugove koje je stvorio i koje još nije podmirio.

Zagreb, 111208.
U Gradskoj vijecnici odrzana je osma komemoracija za pokojnog predsjednika Franju Tudjmana. Obitelj Tudjman na komemoraciji, Miroslav, Ankica i Nevenka.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Miroslav, Ankica i Nevenka Tuđman

Zbog dugova u kladionicu

Taj je dug, prema podacima Porezne uprave, na dan 31.10.2019. dosegnuo točno 289 tisuća 728 kuna i 18 lipa. Od toga je najviše, 224 tisuće kuna, Stjepan dužan državi na ime obaveznog mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, 39.900 kuna dug je za porez i prirez na dohodak, a država ga tereti i za 25 tisuća 748 kuna neplaćenog PDV-a.

- Ne znam ima li on uopće zdravstveno osiguranje, koliko je teško njegovo stanje s tim dugovima. Nema za zdravstveno, ne radi nigdje. A trebalo bi mu, ni njegovo zdravlje nije sjajno, baš kao ni supruge Snježane - kaže prijatelj obitelji Tuđman. I sam je Stjepan jednom novinarima ispričao kako ni sam ne zna kako će riješiti dugove. U gorkoj je šali rekao da mu ostaje samo uplaćivati loto i uplaćivati u sportskim kladionicama, jer drugog izlaza ne vidi.

Da je stanje daleko od idealnog u nekad najvažnijoj vili u Hrvatskoj, koju su Franjo i Ankica otkupili 1991. godine nakon što su u njoj neko vrijeme živjeli kao stanari u jednom stanu unutar vile (dobivši ga u zamjenu za Tuđmanov beogradski stan u Ulici generala Ždanova), otkriva nam i general Ljubo Ćesić Rojs. Kako kaže, on je jedan od onih koji Tuđmanove nikada neće ostaviti na cjedilu.

- Posjetim ih barem tri-četiri puta godišnje, nazovem i pitam kako su. Ankica je za mene i dalje prva dama i uvijek će to biti. Žive vrlo skromno i povučeno, ali zadržali su dostojanstvo uz sve nedaće koje su ih zadesile. Snježana je bila bolesna, ali se okrenula Bogu i često kaže kako ju je to izliječilo. Ankica je donedavno radila na kompjutoru, sređivala je Tuđmanovu arhivu i u tome je bila najbolja jer je i u mladosti radila kao arhivistica. Nikada nisam upoznao tako sistematičnu ženu, da nam ona sređuje stanje u zemlji, sve bi cvjetalo. Unatrag godinu i pol ne može više na računalo, teško je pokretna. Jedne je večeri ugasila svjetlo, spotaknula se i pala. A godine su to, sad će 94, kosti su porozne. Slomila je kuk. Oporavljala se u jednim toplicama pa tamo zaradila bolničku bakteriju. Jedva se oporavila. Hrabro je sve izdržala, ali više ne može kao prije i teško se kreće - kaže Rojs.

Zagreb, 101214.
Hrvatska demokratska zajednica obiljezila je 15. obljetnicu smrti prvoga predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tudjmana polaganjem vijenaca na njegov grob na zagrebackom groblju Mirogoju.
Na fotografiji: Stjepan Tudjman sa suprugom Snjezanom i njihove dvije kceri Ana Marija i Nera.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX
Ana-Marija Tuđman (lijevo), Stjepan Tuđman (drugi s desna), Nera Tuđman (desno)

Za razliku od Ankičina i Franjina sina Stjepana, koji se bori s ovrhama na mirovini, njegova djeca, kako ona koju priznaje tako i nepriznati Franjo Anton, dosta su uspješni.

Franjo Anton danas je 21-godišnji mladić, uspješan student treće godine na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, a prema riječima njegove majke, s ocem nije u kontaktu. Vidjeli su se na kavi prije nekoliko godina, što je mladi Franjo sam inicirao, a da majci nije rekao. Htio je upoznati oca, kao čovjeka, povezati se s njim, možda i napokon upoznati sestre Neru Kristinu i Ana-Mariju, ali Stjepan je bio rezerviran. Protumačio je tu kavu kao još jedan pokušaj da se iz njegova ionako praznog novčanika izvuče novac.

- Nismo takvi da bismo nešto tražili, znate. Ne priječimo upoznavanje i odnos, ali ga i ne silimo. Težak je on, teški su oni svi, zapravo, za neki normalan ljudski razgovor, u kafiću, uz kavu. Podigli su zidove oko sebe. Kada smo i komunicirali, uvijek je to bilo preko nekih posrednika. Jedino je Miro, kojeg smo prije puno godina sreli u gradu, pokazao toplo ljudsko lice. Zastao je, popričao s nama, malom pružio ruku i baš ga onako ljudski pogledao - prepričava nam Antonija Vlatković, dizajnerica koja, budući da ne može pronaći posao u struci, živi od rentanja apartmana u Senju. Njezin sin Franjo je, zbog obaveza na fakultetu, tu u Zagrebu, živi u unajmljenom stanu koji, znakovito, gleda baš na Trg Franje Tuđmana.

Zagreb, 13219.
Trg bana Josipa Jelacica 3.
Tudjmanove nekretnine.
Na fotografiji:
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

Uz Kovača i Bujanca

Franjo je tri godine mlađi od svoje polusestre, najmlađe Stjepanove kćeri Nere Kristine, a šest godina od najstarije Ana-Marije. I dok je Franjo Anton bio prisiljen odrastati skromno uz nestalna primanja samohrane majke, Nera i Ana-Marija pohađale su privatnu srednju školu, što je njihova majka Snježana, Stjepanova supruga, sama plaćala 6000 kuna mjesečno.

Nera je poslije upisala Pravni fakultet, gdje trenutno pohađa četvrtu godinu, a u zadnje vrijeme ne libi se ni politički istupati. Bila je aktivna članica HDZ-a, a na skupovima je najčešće bila u društvu Marije Reiner, kćeri aktualnog potpredsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera. Kada je lani protestno vratila svoju člansku iskaznicu zbog ratifikacije Istanbulske konvencije, rekla je da se u HDZ upisala zbog Tomislava Karamarka, a otišla zbog Andreja Plenkovića. Njezina sestra, 27-godišnja Ana-Marija koja je završila Ekonomski fakultet, a prema izjavama njezine sestre, bila je djedova ljubimica jer je s njim pričala o politici, manje izražava javno svoje stavove, ali na društvenim mrežama voli popratiti desnije političare i javne aktere pa se među probranima nalaze Miro Kovač, Milijan Brkić i Velimir Bujanec.

Tuđmanove unuke, ako je suditi po slikama na društvenim mrežama, žive bezbrižnim životom dobrostojeće zagrebačke obitelji, daleko od financijskih problema svojega oca. Razlog možda leži i u činjenici da su od lani vlasnice jednog dijela vile u Nazorovoj, konkretno, darovan im je stan u prizemlju veličine 200 četvornih metara s pripadajućim bazenom. Cijela je vila u Nazorovoj etažirana, tako da Stjepan ne posjeduje gotovo ništa, Miroslav i Nevenka dijelove, a dobar dio vlasništva je u rukama njihove djece. ​Moguće je da iza svega toga stoji Stjepan, koji razdiobom vlasništva između kćeri pokušava zaštititi nekretnine od ovrha koje su se nagomilale zbog lošeg poslovanja njegovih sada ugašenih tvrtki. Ankica Tuđman pak ne posjeduje ni pedlja luksuzne nekretnine i zemljišta.

Zagreb, 13219.
Nazorova 59.
Tudjmanove nekretnine.
Na fotografiji:
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Vila u Nazorovoj

Uz to, Nera Kristina vlasnica je i 2/3 poslovnog objekta u Prilazu Gjure Deželića veličine 400 četvornih metara, gdje je svojedobno bio Stjepanov kafić Garfield (preostala je trećina u vlasništvu Grada Zagreba). Prema javno dostupnim dokumentima od 2014. godine Nera Kristina taj prostor iznajmljuje Klinici za dječje bolesti Zagreb i tamo se sada nalazi terapijski centar.

S druge strane, Tuđmanovi unuci po kćeri Nevenki, Siniša i Dejan Košutić, koje je dobila iz kratkog braka sa Stevanom Košutićem, danas su u 40-ima, oženjeni i imaju svoje obitelji. Njihova je majka Nevenka krajem 90-ih imala uspješne tvrtke Kornet, Netel i TNT Plus. Ni jedna danas ne radi, iako su tih godina bilježile višemilijunske prihode. Nevenka Tuđman vodi Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske. Zaklada je dosad pomogla više od 17.500 djece te 203 studenta, a uz pomoć 1365 darovatelja ukupno su isplatili oko 208 milijuna kuna humanitarne pomoći. Tako je 1997. Zaklada mjesečno pomagala 5185 djece, da bi ta brojka u siječnju 2019. bila samo 1018. No, i dalje posjeduju vrijednu galeriju na Trgu bana Jelačića koju im je ustupilo Croatia osiguranje, kao i četiri poslovna prostora koja im je dodijelila država. Nevenka je sa sinovima 1999. osnovala i udrugu Športski klub Najbrži koja je ugašena 2010. godine, a preko koje je financirala Sinišine autoutrke. Siniša je završio Ekonomski fakultet, poslije i magistrirao na studiju iz poduzetništva na fakultetu u Osijeku, a prema zadnjim je informacijama radio u Hrvatskoj gospodarskoj komori kao stručni suradnik u Sektoru za međunarodne odnose i u braku je s Ivom Odak, sociologinjom i kćeri poznate glumice Zoje Odak.

Zagreb, 101218.
Mirogoj.
Izaslanstvo HDZa polozilo je vijence na grobu Franje Tudjmana povodom 19. obljetnice njegove smrti.
Na fotografiji: Sinisa Kosutic, Miroslav Tudjman, Nevenka Tudjman.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Siniša Košutić (lijevo), Miroslav Tuđman (drugi s desna), Nevenka Tuđman (desno)

Za razliku od Siniše koji je ljubitelj adrenalina, brat Dejan je bio propisan, ljubimac i ponos bake Ankice. Za vlasti Franje Tuđmana postao je najmlađi vlasnik banke na ovim prostorima, kada je 1993. utemeljio Štedionicu Kaptol s kapitalom od 1000 njemačkih maraka. Potom je tri godine poslije kao 26-godišnjak osnovao Kaptol banku koja je, međutim, uskoro počela poslovati s ogromnim gubicima. Godine 2001., kada je banka likvidirana, Dejan je otišao u Beograd, u svoj rodni grad, gdje živi njegov otac Stevan, a tamo je utemeljio kurirsku tvrtku Global Express. Uskoro je i ta tvrtka blokirana zbog duga od 100 tisuća eura, a doznalo se da je, iako je Dejan sjedio na funkciji direktora tvrtke, vlasnik zapravo bila skrovita kompanija South East Europe Investment koja se krije u američkom poreznom raju Delawareu. Nakon beogradske epizode vratio se u Zagreb i otvorio tvrtku Kvadra za poslovno savjetovanje, registriranu u Nazorovoj ulici. Među Kvadrinim klijentima bile su čak tri državne agencije: Hanfa, Agencija za zaštitu okoliša i Apis IT, nekoliko banaka (Hypo, Erste banka) te MORH i Croatia osiguranje. U to je vrijeme, na osobnom planu, Dejan, slično kao i njegov ujak Stjepan, prolazio mučnu rastavu s bivšom ženom, arhitekticom Anom Martinom Bakić, s kojom ima sinove Frana i Damjana, a koja je jedno vrijeme bila i direktorica Kvadre.

Split, 060707.
Svecana dodjela diploma za polaznike programa edukacije naziva Korporativno upravljanje za clanove nadzornih odbora, odrzala se u vili Dalmacija u Splitu. Dejan Kosutic s diplomom.
foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX
Dejan Košutić

Kada je sud odlučio skrbništvo nad djecom dodijeliti njegovoj bivšoj ženi, on je zatražio da mu smanje alimentaciju jer je siromašan. Pokazalo se da je Kvadra, koja je donedavno bilježila višemilijunske prihode, u problemima, da bi od lani i ona bila ugašena. Zadnja tvrtka, Advisera Expert Solutions, koja se isto bavi uslugama savjetovanja u elektroničkom poslovanju, a koju Košutić vodi sa sadašnjom suprugom Mirelom, lani je zabilježila 13,5 milijuna kuna prihoda i pet milijuna kuna dobiti, što je gotovo sedam puta više u odnosu na 2017. kada je bilježila 800 tisuća kuna dobiti. Bračni par Košutić trenutno živi u Šestinama.

Bakina mirovina

Nina i Ivana Tuđman, kćeri sveučilišnog profesora Miroslava Tuđmana i Vanje Morić, najmanje su eksponirane. Nina Tuđman Vuković, koju smo kontaktirali, a koja nas je pristojno odbila govoreći “znam da radite svoj posao, ali stvarno ne bih ništa komentirala”, trenutno je vlasnica tvrtke za edukacijsko savjetovanje i prevodilaštvo Projectus Grupa. Jedno je vrijeme, prije poduzetničkih voda, krenula očevim stopama te je, nakon završenog studija anglistike, a poslije i doktorata, na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje je i otac Miroslav predavao na Odsjeku informacijskih znanosti, bila zaposlena kao docentica. Godine 2008. pokrenula je Projectus, s partnericom Dinkom Krčelić. Njena tvrtka dobila je natječaj Ministarstva vanjskih poslova kao jedna od tvrtki koja bi trebala obučiti državne i javne službenike engleskom jeziku ususret predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Za to je Projectus, u suradnji s belgijskom školom College of Europe, dobio 1,7 milijuna kuna. Prema podacima iz javnih poslovnih registara, lani je tvrtka Nine Tuđman uprihodila 1,8 milijuna kuna, sa 160 tisuća kuna dobiti.

Zagreb, 130912.
Srebrnjak 131a.
Dinka Krcelic i Nina Tudjman u tvrtki Projectus grupa pripremaju kandidate za kvalifikacijske uspite kod prijave za posao u Europskoj uniji.
Na fotografiji: Dinka Krcelic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Nina Vuković Tuđman

Pomoć rodbine

Njezina sestra Ivana Tuđman posve se povukla iz javnog života. Prema informacijama naših sugovornika, Ivana, koja je po struci psihologica, udala se na Braču te tamo sa suprugom Ivanom Trutanićem i dvoje djece živi u naselju Selca na Braču. Kada su nekretnine u pitanju, barem prema imovinskoj kartici, čini se da najbolje stoji Tuđmanov sin Miroslav. On živi u stanu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu koji je supruga Vanjom Morić naslijedila. Ove godine prijavio plaću od 17 tisuća kuna neto (34 tisuće bruto), ali i 11.273 kune znanstvenog dohotka koji prima jednokratno u godini. Navodi kako njegova supruga nije zaposlena, ali ostvaruje 6900 kuna mjesečno od osiguranja, pa proizlazi da obitelj Miroslava Tuđmana živi od 23.900 kuna, uz jednokratne manje dohotke. U Selcima imaju kuću od 140 kvadrata, čija se vrijednost procjenjuje na oko 700 tisuća kuna, a kupljena je “uz pomoć rodbine”. U Franjinu Velikom Trgovišću Miroslav ima vikendicu od 40 kvadrata vrijednu 80 tisuća kuna, kupljenu na kredit. Njihova najvrednija nekretnina je stan na Trgu bana Jelačića od 180 kvadrata vrijedan dva milijuna kuna, kao i Vanjin stan od 200 kvadrata, vrijedan milijun i pol kuna. I treći stan stečen nasljedstvom nalazi se u Zagrebu, a 98 kvadrata procjenjuje se na 700 tisuća kuna. Od važnije imovine Miroslav ima još dionice Hrvatskog telekoma vrijedne 35 tisuća kuna te 42 tisuće eura ušteđevine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:49