StoryEditor
ŽALOST U KAŠTELIMA

TUGA NAKON POGIBIJE NAŠEG ALPINISTA NA TRIGLAVU: SVI SU PROŠLI, SAMO SE SLAVENU NOGA OKLIZNULA Bio je veseljak, u naponu snage, trebao je doktorirati

 
 HPD Malačka/Facebook

Nesreća iskusnog planinara i kapetana fregate hrvatske ratne mornarice Slavena Sučevića (49) iz Kaštela, koji je u subotu poginuo prilikom spusta sa slovenskog Triglava, teško je pogodila njegovu obitelj i prijatelje. Nikome nije jasno što je moglo poći po zlu, pogotovo jer je pokojni Slaven bio izuzetno iskusan, u dobroj kondiciji te je posjedovao svu potrebnu opremu.

Zvonimir Perica, predsjednik planinarskog društva Malačka u kojem je Sučević obnašao i dužnost člana Izvršnog odbora, rekao nam je u utorak kako još uvijek pokušava “posložiti kockice”. Nesreća se dogodila između Velikog i Malog Triglava, a Sučević je bio među zadnjima u “ferati” (planinarski naziv za put osiguran sajlama) pri spustu.

Imao svu opremu

- Imao je svu opremu, kopče, ‘pupčanu vrpcu’ odnosno uže za vezivanje oko pojasa... Došao je do dijela gdje se ne veže, nego se prebacuje na drugu sajlu. Svi su prošli, a samo se Slavenu noga okliznula na stijeni. Tamo su mu bili sin i kum. Kažu da su samo odjednom vidjeli njegove noge u zraku i onda je nestao u provaliji - rekao nam je, vidno potresen, predsjednik kaštelanskog planinarskog društva.

Unatoč brzoj reakciji helikopterske službe koja je nesretnog planinara pokušala spasiti, ozljede zadobivene u padu bile su preteške. Očevici kažu kako je njegov petnaestogodišnji sin, s kojim se fotografirao samo koju minutu prije nesreće, bio u šoku, ali i vrlo hrabar.

Kod oca su mu ostali dokumenti bez kojih se nije mogao vratiti u Hrvatsku, no hrvatskoj planinarskoj ekipi tu su, doznajemo, maksimalno izašli u susret te je Slavenov sin u rekordnom roku dobio sve potrebne potvrde, a organiziran mu je i prijevoz taksijem do naše zemlje. Slaven je, inače, rado vodio sina na planinarske susrete te su baš nedavno, prije nekoliko tjedana, zajedno odradili svih šezdesetak kilometara Premužićeve staze u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

HPD Malačka/Facebook
Slaven Sučević
 

Svima bio pri ruci

Za poginulog Slavena kao vojnika, planinara i prijatelja svi imaju samo riječi hvale. Nizao je uspjehe na profesionalnom i privatnom planu. Prije tri godine izabran je u nastavno zvanje postavši predavač na Pomorskom fakultetu u Splitu. Upravo je dovršavao doktorat, a teme kojima se naročito bavio bile su sigurnost plovidbe kao i piratstvo na moru.

Njegova dobra prijateljica, splitska novinarka i gradska savjetnica za pitanja u kulturi Selma Katunarić, kaže nam kako je Slaven bio duša svakog društva.

- Bio je najčasniji i najzabavniji čovjek kojeg sam poznavala, izniman otac, disciplinirani časnik Hrvatske vojske. Uvijek je svima bio pri ruci, kako na planini tako i u životu - priča nam Katunarić. I ovog puta trebala im se pridružiti na putu u Sloveniju, no spriječile su je obaveze.

- Koliko sam čula, on je bio na kraju tunela. U svakoj grupi na čelu je vodič, a na začelju takozvana ‘metla’. To je jedan, nekad i dvojica, iskusnih planinara koji paze na one što zaostaju. Ovog puta Slaven je bio na začelju kada se to dogodilo - rekla nam je. Kaže kako nema riječi kojima može izraziti tugu zbog gubitka prijatelja. - Bio je izniman čovjek, u naponu snage. Kada je trebalo biti ozbiljan, mogao si se pouzdati u njega, a na tulumima i planinarskim feštama najveći veseljak.

Iza Slavena ostalo je troje djece, djevojčica od 10 godina, sin od 15 te kćer studentica, kao i supruga s kojom je bio čitav život, još otkako su bili tinejdžeri.

 

Supruga mu radi u splitskoj zračnoj luci, a ima i dva brata od kojih je jedan, doznajemo, poznati splitski neurolog. Prije dvadesetak dana Slaven Sučević s kapetanom korvete Tinom Sumićem kao nastavnik poveo je prvi naraštaj kadeta studija Vojnog pomorstva Hrvatskoga vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” iz Splita na petodnevnu plovidbu brodom Hrvatske ratne mornarice ŠB-72 “Andrija Mohorovičić” u akvatorij srednjeg i južnog Jadrana.

Vojna karijera

Trideset i troje kadeta podučavao je organizaciji života i rada na brodu HRM-a i imalo praktični dio nastave iz predmeta pomorstvo I i II te sigurnost na moru, koje im je kapetan fregate Sučević predavao tijekom akademske godine.

Tako su se prvi put kadeti na moru mogli susresti s onim što su učili u školskim klupama.

Bila je to kruna studija Vojno pomorstvo, u čije je pokretanje bio uključen od samih početaka te je jedan od najzaslužnijih za njegovo pokretanje. Njegovi suradnici tvrde da je bio izvrstan predavač i odličan pedagog.

 

U HV Slaven Sučević ušao je u 28. godini, 1998. godine, kada se javio na natječaj za prijem u časničku službu. Kako je u civilstvu već imao pomorsko iskustvo, iste se godine priključuje floti HRM. Prvi časnički čin, poručnika korvete, stekao je 2000. godine, a u samo 12 godina vojne službe zapovijedao je na više brodova HRM-a.

Zapovijedanje na brodovima završilo je 2010. godine, kada odlazi na Zapovjedno-stožernu školu. Nakon uspješno završene škole, 2011. godine odlazi na dužnost nastavnika pomorskih operacija Hrvatskog vojnog učilišta u Splitu.

Nositelj je kolegija Pomorske borbene operacije, Mornarički oružni sustavi i Taktika ratne mornarice.

Na učilištu je član Vijeća studija i predavač kolegija Temeljna sigurnost broda i Pomorstvo, koji su temeljni dio izobrazbe mladih časnika. Kao analitičar operacije u Operativnom stožeru u Northwoodu u Velikoj Britaniji 2014. godine sudjeluje u pomorskoj operaciji “EU NAVFOR SOMALIA-ATALANTA”. Nakon šestomjesečne misije vraća se u Split na Vojno učilište. Sljedeće godine promaknut je u čin kapetana fregate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 20:49