GENERACIJSKI PROJEKT

Tulum na gradilištu: Spojeni prvi stupovi Pelješkog mosta, Kinezi sve proslavili velikim vatrometom

Kako se očekuje, sam most bi trebao biti završen do jeseni ove godine, a pristupne ceste do ljeta 2022. godine
Vatromet na Pelješkom mostu

Velikim vatrometom u petak navečer obilježeno je povezivanje prvih stupova Pelješkog mosta koji su iznova izmijenili vizuru Malostonskog zaljeva.

Prije četiri dana iz Kine je u Ploče stigao brod za posebne terete "Development Way" s posljednja 24 segmenta čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most. Tada je voditelj projekta izgradnje Pelješkog mosta u Hrvatskim cestama Jeroslav Šegedin pizjavio kako se očekuje da bi posljednji segmenti mogli biti ugrađeni do 15. kolovoza. Na Pelješkom mostu dosad je postavljeno 75 posto rasponske konstrukcije.

Kako se očekuje, sam most bi trebao biti završen do jeseni ove godine, a pristupne ceste do ljeta 2022. godine. Čim Kinezi završe Pelješki most, Neretvani, Pelješčani, Korčulani i Dubrovčani preko njega će se moći voziti i prelaziti s jedne na drugu stranu, bez obzira na kašnjenje radova na pristupnim cestama.

Naime, čvor Brijesta će omogućiti privremeni spoj mosta i postojeće pelješke ceste, a nakon provedenog postupka javne nabave gradit će ga austrijski Strabag za 47,7 milijuna kuna. Inače, Strabag gradi i dionicu Duboka – Sparagovići, a Avax gradi stonsku obilaznicu, poddionice Sparagovići – Prapratno – Doli.

Izgradnjom mosta, na Pelješcu i u dolini Neretve mijenja se puno toga, poglavito u turističkom smislu, jer će atraktivne pelješke plaže već dogodine postati bliže domaćim i inozemnim gostima.

Podsjetimo, prije mjesec i pol premijer Andrej Plenković prvi put je prošetao dionicom mosta u dužini od tristotinjak metara.

- Most napreduje i na jesen ćemo povezati jug s ostalim dijelom Dubrovačko-neretvanske županije te ostvariti teritorijalni integritet RH. To je i najveće postignuće ovog projekta vrijednog 526 milijuna eura, izjavio je tom prilikom premijer Plenković.

Iako je turistička sezona s obzirom na korona krizu bila loša, pelješki turistički djelatnici se nadaju da će se izgradnjom mosta i pristupnih cesta revitalizirati pelješki turizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2023 16:57