DRAMA NA PLOČICI

Turisti potjerali obitelj s pitoresknog otoka u Korčulanskom kanalu: Rekli su nam da je to njihovo!

"Došao je do nas vičući i prijeteći da odemo jer je to privatan otok i da nemamo nikakvo pravo tu se kupati"
Svjetionik na otoku Pločica
 Andrej Crcek/Alamy/Profimedia

Redakcija portala Morski.hr dobila je priču uznemirenog Blaćanina Slavena Stipkovića, koji je nedjelju odlučio provesti s obitelji na otočiću Pločica, na kojem se nalazi svjetionik koji se daje u najam. Otočić se nalazi u Korčulanskom kanalu, a Slavenu nije prvi put da se dolazi ovdje kupati s obitelji. Naprotiv, to im je tradicija, no ono što je doživio u nedjelju graniči s terorističkim činom, koji će, u najblažu ruku, morati završiti kaznenom prijavom, piše Jurica Gašpar, urednik portala Morski.hr.

- Upozoravam sve koji vole ploviti po moru da ukoliko žele izbjeći probleme, neka zaobilaze otok Pločica do završetka turističke sezone.

Izgleda da je postao privatan otok! - kazuje uznemireni Slaven Stipković i nastavlja svoju priču:

- Naime, jučer u nedjelju 22.8 2021 g. oko podneva sam došao na spomenuti otok sa suprugom, četverogodišnjim djetetom i prijateljicom, ne bismo li se okupali, kako je čamac relativno mali (5m) privezao sam se tik do samog navoza koji je još za vrijeme Austro-Ugarske napravljen za potrebe izvlačenja čamca svjetioničara, a kako ne bih zauzeo mjesto na koje inače dolazi dostava potrepština za goste koji povremeno unajme zgradu svjetionika udaljenu oko 300 m zapadno od priveza.

Uglavnom, sve kao i po običaju. Pošto smo primijetili da se dotični gosti (Talijani) tu kupaju, udaljili smo se od čamca nekih 150 metara u suprotnom smjeru, tj. na istok, kako bsmoi imali svoj mir, ja plivajući, a ostali hodajući uz samo more.

Međutim, nakon nekih 20 minuta jedan od gostiju je došao do nas vičući i prijeteći da smjesta odemo jer je to privatan otok i da nemamo nikakvo pravo tu se kupati ili sunčati. Pitam ga tko si ti, on kaže: - Vlasnik!!!

Da ironija bude veća, dok je išao prema meni, prešao je preko dijela mrkente na kojoj mi je pokojni otac uklesao ime prezime i datum prije 60 godina, kad je morao ostat na Ploči radi nevere.

Pokušao sam mu objasniti da je u krivu, međutim bio je toliko agresivan da nikakvo obašnjenje nije prihvaćao. Rekao sam da ne namjeravam otići, da bi se on potom pokupio i s ostalima krenuo prema kući.

Nakon 20 minuta vratio sa još njih četvero te su počeli odvezivati čamac, pri čemu sam ih spriječio vičući sa udaljenosti oko 80 metara da ne diraju tuđu imovinu, i da će snositi posljedice. Tada su svi počeli vikati i prijetiti toliko da mi je dijete počelo plakati.

Odgovorio sam primjereno!

Zatim su se ponovo zaputili prema kući i ukrali suprugin kupaći kostim koji je bio na čamcu. Nisam mogao snimiti ništa jer su mobiteli ostali u čamcu, a tko je mogao misliti da bi se nešto ovako moglo dogoditi. Ostali smo još malo dok nije krenuo maestral.

Čim sam došao do mobitela pozvao sam policiju. Dakle, potpuno su nam upropastili dan i izlet, a dijete je umjesto zabave doživjelo traume.

U međuvremenu sam saznao da su i oni pozvali policiju i to, zamislite, radi neovlaštenog dolaska na otok!

I sad vas ja pitam tko je ovdje odgovoran i je li moguće da se ovo događa u 2021. godini? Tko će nadoknaditi pretrpljeni strah i duševni nemir prouzročen nasilnim ponašajem? Čiji su interesi ovdje u pitanju, tko koga štiti i imamo li ikakvo pravo više živjeti kako smo živjeli generacijama ili ćemo jednostavno ostati potlačena manjina, služeći gospodaru (ne tako davno okupatoru) na vlastitoj zemlji?

Sramota!

Dodatak: Nije prodan, policajci su mi u razgovoru rekli da su im gosti davali nekakve papire na kojima piše da su unajmili cijeli otok, na što su im oni objasnili da to nema smisla. Ali kako ću ja objasniti djetetu!

U razgovoru s uredom za nadzor pomorskog dobra Dubrovačko-neretvanske županije Dubrovnik, rečeno je da nikava koncesija nije izdana na navedenom otočiću - priča Stipković za Morski.hr.

Inače, svjetionici su pod ingerencijom tvrtke Plovput iz Splita i neki od njih se, poput ovog na Pločici preko ugovorenih agencija doista iznajmljuju.

No, treba jasno i glasno podcrtati, iznajmljuje se apartman unutar zgrade svjetionika, ne dvorište, ne ni cijela zgrada (jer služi kao objekt sigurnosti plovidbe), ne plaža ni ikakvo pomorsko dobro, a pogotovo ne čitav otok, pojašnjava Jurica Gašpar, urednik portala Morski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 13:46