SEZONA NIJE GOTOVA

Turisti putuju usprkos karti ECDC-a, samo jedna zemlja na njoj temelji uvjete o povratku

Prakse iz svijeta pokazuju da se Europom i dalje putuje, usprkos tome što je velik dio zemalja ponarančastio, a neki i pocrvenio
Korona karta
 Cropix, Ecdc

Kad je riječ o turizmu, čini se da javnost previše pažnje posvećuje ECDC-ovoj korona-karti Europe i svijeta s obzirom na to da u praksi putovanja i prelasci granica uglavnom više ovise o nekim drugim kriterijima.

Preciznije, ECDC-ova karta orijentir je u smislu informacije o epidemiološkoj situaciji, ali države članice EU ipak odluke o režimima za prelazak granica najviše donose na temelju drugih kriterija, u što smo se uvjerili analizirajući politike koje su za prelazak granica nametnula Hrvatskoj važna turistička emitivna tržišta.

Od njih desetak koliko smo ih pregledali, jedino Češka odluku o uvjetima povratka u domovinu s odmora određuje na temelju podataka o rizičnosti na ECDC-ovoj karti, i to tako da na temelju ECDC-ove karte izrađuju popis zemalja s niskim, srednjim, visokim i iznimno visokim rizikom zaraze covidom-19.

Prakse u svijetu

Na tom popisu Hrvatska je i dalje među sigurnim zemljama, što znači da im za povratak nije potrebna karantena, naravno predoče li covid-potvrdu.

Poljska, Slovenija, Austrija i Italija povratak svojim građanima s odmora ili pak ulazak strancima na vlastiti teritorij uvjetuju isključivo posjedovanjem covid-potvrde, neovisno o tome dolaze li iz "crvene, "narančaste" ili "zelene" države, dok se naše najveće i najvažnije emitivno tržište, Njemačka, vodi kartom svog Instituta "Robert Koch".

Za razliku od ECDC-a, kod kojeg je Jadran jedna regija, i to trenutačno narančasta, njemački institut epidemiološku situaciju promatra od županije do županije, a prema njihovoj karti jedino rizično područje unutar Hrvatske zasad je Zadarska županija, što znači da Nijemci koji se vraćaju iz tog područja prilikom povratka na granici moraju predočiti covid-potvrdu, za razliku od povratnika iz nerizičnih regija za koje ne postoje nikakvi uvjeti.

Općenito, prakse iz svijeta pokazuju da se Mediteranom i Europom i dalje putuje, usprkos tome što je velik dio zemalja ponarančastio, a u slučaju Španjolske i pocrvenio.

Dapače, Njemačka je u subotu uvela karantenu za sve necijepljene Nijemce koji se vraćaju iz Španjolske ili Nizozemske, koja počinje vrijediti od sutra, no Bild još u petak donosi priču kako u Španjolskoj boravi 400 tisuća Nijemaca koji se pretjerano ne brinu zbog uvođenja karantene, barem ne oni koji su cijepljeni ili su preboljeli covid-19.

Bez zapreka

Za njih se, naime, situacija pri povratku u Njemačku uopće ne mijenja, odnosno na njih se ne odnosi obaveza karantene, što znači da na našem najvažnijem tržištu i dalje postoji jako velik udio ljudi koji će do kraja ljeta moći putovati bez ikakvih ograničenja i tu će priliku sigurno iskoristiti.

Tu govorimo o 40,8 milijuna Nijemaca koji su prema službenim podacima dosad primili obje doze cjepiva i za koje, dakle, ne postoje nikakve zapreke u smislu turističkih putovanja.

Činjenica da je Španjolska pocrvenjela, doduše, donijela joj je i neke negativne trendove kao što je usporavanje bookinga, posebno za hotelski smještaj, no njihovi mediji javljaju kako istovremeno iznimno raste interes za vile i privatni smještaj, što najbolje pokazuje kako ni s pogoršanjem epidemiološke situacije sezona u Španjolskoj nikako nije završila.

U Hrvatskoj 4800 Britanaca

Golemu želju za putovanjem imaju i "s lanca pušteni" Britanci, a interes s britanskog tržišta raste čak i za ljetovanje u rizičnim zemljama nakon što je 19. srpnja ukinuta obavezna 10-dnevna samoizolacija za cijepljene osobe koje se vraćaju iz "narančastih" zemalja.

Britanci najviše uplaćuju odmor u Grčkoj i Španjolskoj, njihovim tradicionalnim ljetnim destinacijama, a samo su protekli udarni vikend britanske aviokompanije, prema podacima analitičke tvrtke Cirium, rasprodale 2102 leta s 392.750 sjedala, od čega 352 aviona samo za Grčku.

Hrvatska je Britancima i Rusima pritom uvela obavezu testiranja neovisno o tome jesu li cijepljeni ili ne, a prema podacima HTZ-a, u subotu je u Hrvatskoj boravilo 4800 Britanaca, što je zasad samo 0,5 posto više nego prošle godine u isto vrijeme.q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:06