COVID-PUTOVNICE

Turistički sektor: Ne trebamo čekati lipanj, Hrvatska mora odmah definirati uvjete na granicama

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je prijedlog o "digitalnoj zelenoj potvrdi"
Ursula von der Leyen
 John Thys/POOL/AFP

"Očekivano" i "presporo", tim je riječima turistički sektor dočekao odluku Europske komisije kojom bi zemlje članice do početka lipnja trebale uvesti covid-putovnicu, takozvani digitalni zeleni certifikat, a koji bi trebao olakšati te osigurati ponovno pokretanje putničkog prometa na razini ove zajednice.

"Odluka je na tragu onoga što se već ranije najavljivalo, no smatram da je rok do lipnja malo predugačak te da nas ništa ne sprečava da prije implementacije certifikata i sami donesemo odluku kako ćemo preko granica puštati osobe koje imaju potvrdu o cijepljenju bez potrebe da odlaze u karantenu. Moj je stav da ništa ne trebamo čekati", izjavio je za Jutarnji list direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Bit će besplatno

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je u srijedu usvojeni prijedlog Komisije o "digitalnoj zelenoj potvrdi" kojoj je cilj olakšati putovanje unutar Europske unije. Ova bi potvrda bila i u papirnatom i u elektronskom obliku na pametnim telefonima, a izdavale bi je zdravstvene ustanove i vlasti iz svih država članica EU te bi je priznavale sve druge članice EU, kao i države u schengenskom prostoru koje nisu u EU.

Dokazat će da je osoba ili cijepljena protiv covida-19, ili posjeduje negativan test, ili dokaz da je preboljela covid-19. Potvrda se izdaje i državljanima Europske unije, ali i stranim državljanima koji žive u Europskoj uniji i članovima njihove obitelji. Izdavanje ovih potvrda za građane će biti besplatno.

Povjerenik EU za pravosuđe Didier Reinders rekao je da ovim prijedlogom Europska komisija želi omogućiti građanima EU putovanje tijekom ljeta uz minimalna ograničenja. Države članice morat će priznati potvrde o cijepljenju bez obzira na tip cjepiva. Komisija naglašava da će u ovom slučaju, s obzirom na to da ove potvrde sadrže osjetljive osobne podatke, zaštita tih podataka biti izrazito visoka.

"Digitalna potvrda" će sadržavati podatke o cjepivu, tko je proizvođač, broj doze i datum cijepljenja. Potvrda o testiranju će sadržavati vrstu testa, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja i rezultat. Priznavat će se i PCR test, ali i brzi antigenski test. Potvrda o tome da je osoba preboljela covid-19 sadržavat će datum kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu, datum izdavanja i rok trajanja.

Vode se razgovori

Predsjednik udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba je izrazio skepsu u vezi s rokovima do lipnja, napomenuvši kako je za Hrvatsku važno da se uvjeti propuštanja na granicama detaljno definiraju odmah.

"Nadam se da će EU u donošenju rješenja vezanih uz covid-putovnicu biti brža nego što je bila dosad", upozorio je Žgomba.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac napomenula je da Hrvatska pozdravlja svaki dokument koji će olakšati turistička kretanja te da će Vlada na vrijeme donijeti detaljnu odluku o ulasku turista u zemlju koja će biti na snazi najmanje do uspostave zajedničkog modela, a kako neslužbeno doznajemo, već se neko vrijeme vode razgovori o pripremi protokola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:01