SKROMNI VELEPOSLANIK

Turska Hrvatskoj daje čak 200 kontejnera: ‘U teška vremena potrebna je pomoć prijatelja‘

Pomoć je uvijek dobrodošla, bilo da se radi samo o lijepim riječima i podršci, kazala je Ikić Baniček
Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček i turski veleposlanik Mustafa Babur Hizlan.
 Bruno Konjević/Cropix

U teška vremena potrebna je pomoć prijatelja, skromno je u ponedjeljak rekao Mustafa Babur Hizlan, veleposlanik Turske, zemlje koja je potresom pogođenoj Hrvatskoj namijenila 200 stambenih kontejnera.

"Ovo je, nažalost, vrlo teško vrijeme za ljude. Prijateljstvo se na materijalan, konkretan način ogleda u ova teška vremena u kojima je potrebna pomoć prijatelja", rekao je turski veleposlanik Hini u ponedjeljak u Petrinji.

Turska je u prvim danima nakon razornog potresa 29. prosinca poslala 480 šatora i 272 grijalice za Sisačko-moslavačku županiju. Već tjedan potom stigli su i prvi kontejneri iz Turske, a dosad ih je već 150.

Turski veleposlanik ističe da su mogli brzo reagirati jer imaju iskustva s potresima i spremnu infrastrukturu, a pomoć iz te zemlje nastavlja pristizati.

image
Aziz ef. Hasanović, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček i veleposlanici
Bruno Konjević/Cropix

"Već je pristiglo 150 kontejnera, sutra pristiže još 30, a ukupno će ih stići 200", najavio je Babur Hizlan. "Kad god su zemlje potrebne jedna drugoj, pomoć je uvijek ovdje. Kada bi Turskoj trebala pomoć, siguran sam da bi Hrvati također pristizali", uvjeren je turski veleposlanik.

Dodao je da prijateljstvo Ankare i Zagreba nije novo i da imaju "prijateljske odnose od hrvatskog osamostaljenja" te da je i na političkoj razini "uvijek bilo suradnje, počevši s predsjednicima (Franjom) Tuđmanom i (Sulejmanom) Demirelom."

image
Darinko Dumbović i turski veleposlanik Mustafa Babur Hizlan
Bruno Konjevic/Cropix

Turski veleposlanik je zajedno s predstavnicima veleposlanstava Azerbajdžana, Irana, Maroka, Egipta, Alžira, Libije, Malezije, Indonezije i Iraka i muftijom Azizom Hasanovićem obišao Petrinju.

image
Aziz ef. Hasanović, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček i veleposlanici
Bruno Konjević/Cropix

Muftija Hasanović poručio je da je "sada vrijeme vjere na djelu". "Svi smo dužni, bez obzira kojoj vjeri pripadamo, doprinijeti", rekao je Hasanović.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović zahvalio je delegaciji na dolasku i poručio da im se to "nikada neće zaboraviti" i da se "na muci poznaju junaci".

image
Turski veleposlanik Mustafa Babur Hizlan, Aziz ef. Hasanović i Darinko Dumbović
Bruno Konjevic/Cropix

Veleposlanici muslimanskih zemalja i muftija Hasanović prije Petrinje su posjetili Sisak gdje ih je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček provela šetnicom uz Kupu.

Ikić Baniček: "Pomoć je uvijek dobrodošla"

Izaslanici 10 muslimanskih zemalja i muftija Aziz Hasanović posjetili su u ponedjeljak Sisak i iskazali solidarnost sa stradalima u potresu u gradu na tri rijeke, čija je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček posebno istaknula pomoć Turske.

"Pomoć je uvijek dobrodošla, bilo da se radi samo lijepim riječima i podršci, bilo da se radi o konkretnoj. Bitna je namjera u ovom trenutku i bitno je da ljudi znaju da je pomoć tu i da nisu sami", zahvalila im je Ikić Baniček.

Istaknula je da se današnji posjet ne bi trebao promatrati "isključivo na simboličnoj razini" jer je Hrvatska već primila konkretnu pomoć Turske prvih dana nakon potresa 6,2 po Richteru 29. prosinca na području Sisačko-moslavačke županije.

"Turska je u četiri navrata već isporučila i hranu i higijenske potrepštine i deke - upravo ono što tada trebalo ljudima", rekla je sisačka gradonačelnica.

Turska je brzo reagirala na potres u Hrvatskoj i već prvi dan poslala 480 šatora i 272 grijalice, ubrzo je stiglo i 100 kontejnera iz te zemlje. Pomoć iz te i drugih zemalja može se očekivati i dalje.

"Činimo sve od sebe kako bismo vam pomogli, kako bismo vam donijeli stambene kontejnere, šatore iz naših zemalja", rekao je turski veleposlanik u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan i poručio sisačkoj gradonačelnici da shvaća da ima "velik zadatak", ali se i nada da će se "ljudske potrebe ispuniti što je prije moguće".

Istaknuo je da su Turska, Iran i Indonezija već imale loših iskustava s potresima pa mogu "suosjećati iz dubine svog srca" sa stanovnicima Siska.

"Želja nam je da animiramo veliki dio muslimanskog svijeta koji oni ovdje predstavljaju, riječ je oko 800 milijuna stanovnika", rekao je muftija Aziz Hasanović, prvi čovjek islamske zajednice u Hrvatskoj.

"Islamska zajednica u Hrvatskoj svim svojim bićem pokušava biti s onima koji su u potrebi i na ovaj način potičemo cijeli svijet", rekao je Hasanović u društvu predstavnika veleposlanstava Turske, Azerbajdžana, Irana, Maroka, Egipta, Alžira, Libije, Malezije, Indonezije i Iraka.

Ikić Baniček rekla je da "donacije stižu i u obliku toga da netko želi donirati jedan stambeni kontejner, da netko želi uplatiti sredstva, da netko ima konkretnu želju kojemu bi objektu, vrtiću ili školi, pomogli" i rekla da "uspješno koordiniraju i kanaliziraju pomoć".

Izaslanstvo predvođeno muftijom Hasanovićem nakon Siska odlazi u Petrinju.

Biskup Košić izaslanstvu Mešihata: "Prijatelji se poznaju u nevolji"

Izaslanstvo Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj koje predvodi muftija Aziz Hasanović, u ponedjeljak je u posjetu stradalom području Siska i Petrinje, najprije je posjetilo Sisačku biskupiju, a sisački biskup Vlado Košić rekao je tom prigodom da se prijatelji poznaju u nevolji.

U izaslanstvu Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj bili su i veleposlanici Turske, Azerbajdžana, Irana, Maroka, Egipta, Alžira, Libije, Malezije, Indonezije i Iraka.

Na početku susreta muftija Hasanović rekao je kako je ovaj posjet Sisku i Petrinji 'izraz blizine i zajedništva sa sisačkim biskupom, vjernicima i ljudima ovoga kraja koji su pretrpjeli veliko stradanje u razornom potresu'.

Dodao je kako posjet nazočnih deset veleposlanika znači i potporu 800 milijuna stanovnika iz zemalja koliko ih oni predstavljaju.

Biskup Košić je gostima pokazao u potresu srušenu sisačku katedralu Uzvišenja sv. Križa, i upoznao ih sa stanjem na terenu i humanitarnim radom, posebno radom Caritasa koji pomaže svima bez obzira na vjeru i naciju.

Između ostalog, iznio je i podatak kako od 63 župe na području Sisačke biskupije, zbog oštećenja u 31 župnoj crkvi u nedjelju nisu mogla biti održana misna slavlja.

Biskup Košić je zahvalio muftiji Hasanoviću na dolasku i na pomoći, koju je Islamska zajednica uputila Sisačkoj biskupiji, naglasivši da se 'prijatelji poznaju u nevolji'.

U biskupovoj pratnji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, ekonom mons. Zdravko Novak i katedralni župnik preč. Marko Karača.

Izaslanstvo Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, koje predvoditi muftija akademik Aziz ef. Hasanović, posjećuje Sisak i Petrinju, područja teško stradala u nedavnom razornom potresu.

U izaslanstvu su i predstavnici veleposlanstava Turske, Azerbejdžana, Irana, Maroka, Egipta, Alžira, Libije, Malezije, Indonezije i Iraka. Izaslanstvo se trebaju susresti i sa sisačkom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček, nakon čega će posjetiti Petrinju, gdje će iz dočekati gradonačelnik Darinko Dumbović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:54