KRIVO JE MORE...

Turski brod sa žitom nasukao se na otočiću Mrduji

 Lučka kapetanija/CROPIX

SPLIT - Teretni brod " Murat Hacibekiroglu III" pod turskom zastavom nasukao se u noći sa subote na nedjelju, nešto iza ponoći, na istočnu stranu otočića Mrduja između Brača i Šolte.

Brod u floti brodara Haci Ibrahima Hacibela dug je 84 metra, a nosivost mu je 1957 bruto tona. Turski brod je iz splitske Sjeverne luke, sa žitnog terminala, isplovio u petak u 13.35, a ruta ga je vodila u Bari s teretom 1429 tona pšenice i 1587 tona kukuruza.

Inače, taj brod splitska je policija bila zaustavila u Sjevernoj luci, provjeravajući dokumentaciju o teretu za koji se u prvi mah sumnjalo da potječe iz opljačkane tvrtke Đakovština, no nakon provjere papira je pušten, kao nešto ranije i jedan albanski brod.

Pilot se s broda iskrcao u petak u 15 sati, no "Murat Hacibekiroglu III" je stigao samo do sidrišta u uvali Milna na Braču, gdje se zaustavio zbog loših vremenskih uvjeta. Na brodu je ukrcano 13 članova posade koji su svi turski državljani. Nitko od njih nije ozlijeđen, te za sada nema vidljivih tragova onečišćenja mora.

Splitska Lučka kapetanija je informaciju o nasukanju broda dobila od posade trajekta " Petar Hektorović" koji je u nedjelju ujutro plovio na liniji iz Visa za Split. Pokušali su uspostaviti vezu, ali nitko se s turskog broda nije javljao.

Nakon dojave kapetan Lučke ispostave Milna je u nedjelju u 7.30 sati isplovio brodicom na mjesto događaja, potvrdivši informaciju o nasukavanju pramcem na otočić najpoznatiji po velikoj jedriličarskoj regati, a dežurni inspektori Lučke kapetanije Split isplovili su tijekom jutra na mjesto nasukavanja zbog očevida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:32