SUKOB OKO ELEKTRANE

Turski investitori prijavili poznatog hrvatskog poduzetnika: ‘Uništio je naš simbol sreće‘

Jurilj, pak, kaže da je ‘vjetar slomio njihov simbol pa je rekao da ga se skine kako ne bi ozlijedio nekog zaposlenika‘

Dragan Jurilj i oštećeni simbol u krugu

 Cropix

Tvrtka BLT, investitor u prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj, prijavila je Dragana Jurilja policiji zbog, kako kažu, fizičke prijetnje koju su u srijedu ujutro zatekli pred svojim sjedištem u Zagrebu. Riječ je o uništenom predmetu iz turske kulture, svojevrsnom simbolu dobre sreće u poslovanju, koji se od početka tjedna nalazio u postrojenju Velika Ciglena, a za koji je Dragan Jurilj osobno naredio da ga se ukloni te je dan kasnije ostavljen uništen ispred zagrebačkog sjedišta BLT-a. Jurilj, pak, kaže da je "vjetar slomio njihov simbol pa je rekao da ga se skine kako ne bi ozlijedio nekog zaposlenika".

- A s obzirom da znam da je to turski simbol sreće, iz poštovanja sam zamolio zaposlenika da im vrati taj simbol. No, nikoga nije bio u uredu pa je ostavio simbol ispred ureda - kaže Jurilj. Muharrem Balat, predsjednik MB Holdinga, u čijem je vlasništvu BLT, izrazio je zabrinutost zbog čina koji smatra očitom prijetnjom nakon što je BLT blokirao Juriljevu tvrtku.

- Duboko sam zabrinut za svoje djelatnike u Hrvatskoj, pogotovo jer ovo nije prvo zabilježeno ometanje posjeda naše tvrtke. Ova situacija već godinama uzrokuje veliku financijsku štetu MB Holdingu kao investitoru, ali i Hrvatskoj. Od trenutka kad nas je manjinski partner prevario, uputili smo više desetaka tužbi prema nadležnim tijelima, uključujući i DORH-u radi kriminalnih radnji koje su išle na štetu, kako BLT-a, tako i državnog proračuna. Nažalost, od istražnih tijela već gotovo dvije godine nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Ova fizička prijetnja trebala bi biti ozbiljno upozorenje institucijama kako je krajnje vrijeme za poduzimanje odlučnih koraka - poručio je turski investitor. Jurilj otklanja bilo kakvu insinuaciju da se radilo o obliku prijetnje.

- Na postoji niti jedna okolnost koja bi pobudila nelagodu ili osjećaj prijetnje kod bilo koga. U konkretnom slučaju, radi se o činjenici da je predmetni simbol bio nestručno postavljen na elektranu. Uslijed utjecaja atmosferskih prilika, simbol je puknuo i postojala je opasnost od pada. Od strane djelatnika na elektrani upozoren sam na opasnost od pada simbola pa sam dao nalog da se konkretni simbol skine. Inače, radi se o simbolu koji je postavljen mimo građevinske dozvole i koji nije evidentiran u poslovnim knjigama društva. Riječ je o praznovjerkom simbolu tzv. "Zlo oko" koji je privatno vlasništvo gospodina Balata, pa sam djelatniku dao nalog da isti odnese u sjedište firme g. Balata. Naš djelatnik je, tijekom radnog vremena, pristupio u sjedište firme i donio konkretni simbol, bez bilo kakvog neprimjerenog postupanja. Smatram vrlo tendencioznim i neprofesionalnim povezivati vraćanje predmetnog simbola s tekućim sudskim postupcima, ali to je već uhodani način na koji gospodin Balat vrši pritisak na pravosuđe. Dakako, ako je bilo tko osjetio nelagodu uslijed vraćanja simbole, mogu samo istaknuti da mi je žao - kaže Jurilj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:14