'IGRE IDU SVOJIM TIJEKOM'

Turski profesori s ESI-ja na konzultacijama kod veleposlanika, naredili im povratak u zemlju?

 Niksa Duper / CROPIX

Turski profesori koji su doputovali u pratnji sportaša na Europske sveučilišne igre u Zagrebu i Rijeci u srijedu su bili na konzultacijama kod turskog veleposlanika u RH Ahmeta Tute, doznaje Hina neslužbeno. Profesori su posjetili veleposlanika nakon što je tursko Vijeće visokog obrazovanja zabranilo sveučilišnim profesorima izlazak iz Turske, a onima koji se nalaze izvan granica zemlje naredilo povratak. Ovu informaciju iz Organizacijskog odbora ESI nitko nije potvrdio, a prvi čovjek Igara Zrinko Čustonja je za Hinu kazao kako oni nemaju nikakve informacije o povlačenju profesora.

- Po našim informacijama ništa se spektakularno nije dogodilo i Igre idu svojim tijekom - kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Zrinko Čustonja.

Tursko Vijeće visokog obrazovanja (YOK) zabranilo je svim sveučilišnim profesorima te drugom nastavnom osoblju na sveučilištima izlazak iz Turske, a onima koji se nalaze izvan granica zemlje naredilo je povratak, izvjestila je novinska agencija Anadolija. U odvojenom potezu ministarstvo obrazovanja suspendiralo je 15.200 zaposlenih pri ministarstvu obrazovanja, osumnjičenih za povezanost pokretom Fethullaha Gulena.

Ministarstvo je povuklo i dozvole za rad za 21.000 učitelja u privatnim školama. Gulena turske vlasti optužuju da je podstrekač vojnog puča. Među djelatnicima u obrazovnom sustavu je 1.577 dekana svih sveučilišta, privatnih i javnih, čije je ostavke zatražio Odbor za visoko obrazovanje. Dodajmo kako je 245 svojih djelatnika suspendiralo i ministarstvo sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:39