Posljedice prijave

‘Turudić je kršio zakon, a ne Etički kodeks. Znate li koje je kazneno djelo počinio kad se sastao s Mamićem?‘

Turudić kao kandidat za glavnog državnog odvjetnika nije otklonio sudjelovanje u postupcima u koje je involviran kao svjedok ili čak osumnjičenik

Ivan Turudić

 Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Pritužba koju je sudačkom vijeću protiv suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića podnio predsjednik tog suda Željko Horvatović uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića ni na koji način ne utječe na činjenicu da je Turudić novi glavni državni odvjetnik. Od utjecaja ne bi bilo ni kada bi se do stupanja na novu dužnost okončao postupak i utvrdilo da se Turudić zbog sastajanja sa Zdravkom Mamićem 2015. godine, kada je Mamić uz jamčevinu bio pušten iz istražnog zatvora, ogriješio o Kodeks sudačke etike.

- To je okolnost koja dovodi u pitanje etičnost, neovisnost budućeg glavnog državnog odvjetnika. O ovoj posljedici pokretanja postupka govori sama činjenica da je pritužba podnesena zbog povrede Etičkog kodeksa uz niz okolnosti koje već znamo - kaže predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević koja je ujedno i vanjska članica saborskog Odbora za pravosuđe.

S druge je strane, napominje prof. Đurđević, dobro da je sudbena vlast reagirala "jer je to još uvijek u njihovoj nadležnosti".

- Očito je da su cijeli niz godina tolerirali brojne ekscese koji su vezani uz suca Turudića, a bili su i tada u nadležnosti sudbene vlasti, samo što su se sada ti ekscesi otkrili - nastavlja prof. Đurđević.

Na pitanje može li se iz pokretanja ovog postupka izvoditi zaključak kako je upitno je li Turudić dostojan obnašanja visoke dužnosti u sudbenoj vlasti, pa samim time u pravosuđu u širem smislu riječi što obuhvaća i Državno odvjetništvo, prof. Đurđević odgovara kako nije sigurna da se može ići tako daleko.

Zavjera šutnje

- Otkrile su se brojne sporne stvari koje su diskvalificirajuće za poziciju glavnog državnog odvjetnika. Posrijedi je sastanak s Mamićem dok je Turudić bio predsjednik suda, a Mamić pušten iz istražnog zatvora uz obećanje kako neće utjecati na kazneni postupak. Nitko nije niti pomišljao da će pokušati utjecati na suca. Svaki sudac zna da ne može kontaktirati s okrivljenikom protiv kojeg se vodi postupak. To nije pitanje Etičkog kodeksa, nego kaznenog procesnog prava. S tog aspekta su se javile osnove sumnje u kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti te odavanja službene tajne - kaže profesorica i ističe kako je to najspornije u svemu.

Pritom je dodala kako se "čini da je DORH u nekom trenutku protiv Turudića vodio i izvide, a sada će Turudić doći na čelo DORH-a".

Profesorici je drugo najspornije to što Turudić u intervjuu još kao kandidat za glavnog državnog odvjetnika nije otklonio osobno sudjelovanje u postupcima u kojima je involviran kao svjedok ili eventualno i osumnjičenik.

- Rekao je da to neće biti prva stvar koju će raditi. Nije poštivao pravilo kaznenog procesnog prava i tu je najveći problem, ne ponaša se sukladno Zakonu o kaznenom postupku. To nije samo pitanje etike - ističe prof. Đurđević.

Napominje, međutim, kako ništa ne utječe na to da je Turudić idući glavni državni odvjetnik.

- To je politička odluka. On je politički izbor kao što je i predsjednik Vrhovnog suda. Turudić je i dosad bio sudac, iako se u pravosuđu znalo za sve njegove ekscese i ništa se u povodu toga nije poduzimalo dok nije isplivalo u javnost. To je cijelo vrijeme bilo u okvirima pravosuđa i umjesto da se pokrene postupak protiv tada predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, cijeli se predmet protiv Zdravka Mamića selio s jednog suda na drugi. To su odluke koje dovode u pitanje razumnost ponašanja i neprihvatljive su - kaže profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Što se poduzelo 2015. i 2016.?

Iskusni odvjetnik, a nekada sudac Branko Šerić također kaže "da se dugo o svemu sve zna".

- Pokretati postupak protiv osobe koja je još dva mjeseca sudac u postupku koji može samo utvrditi da je prekršio Kodeks sudačke etike je ništa. Samo parola. Pitam se što je radio predsjednik Vrhovnog suda 2015. godine, 2016., odnosno otkad se zna da je Turudić kontaktirao Mamića - kaže Šerić kojemu je otvaranje tog pitanja nakon što je Turudić imenovan glavnim državnim odvjetnikom i budući da će još dva mjeseca biti sudac tek politička poruka jer nema čime rezultirati.

Šerić nimalo ne dvoji kako bi bilo bolje da je sudbena vlast i dalje šutjela.

- Ako nisu ništa poduzeli u trenutku saznanja da se druži s Mamićem, bolje da nisu ni sada jer se sadašnjom reakcijom opredjeljuju za jednu od sukobljenih političkih strana - izričit je Šerić koji tvrdi kako su svi, osim eventualno predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji je bio sudac Trgovačkog suda, imali informacije o Turudićevim susretima s Mamićem.

Na pitanje je li u vrijeme kada je on bio sudac Županijskog suda u Splitu, pa u Zagrebu, bilo normalno da se predsjednik suda sastaje s osobom protiv koje se vodi istraga, Šerić je odgovorio da se tada takve stvari nisu događale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:25