POLEMIKA

Turudić: Mi u kaznenoj grani sudovanja jednostavno ne dobivamo optužnice; DORH: Poslali smo ih 44

‘Optužnicama je obuhvaćeno 68 okrivljenih osoba, a samo jedna, koja se odnosi na ratni zločin, odnosi se na 17 okrivljenih osoba‘
 Damjan Tadic/Cropix

Državno odvjetništvo reagiralo je u ponedjeljak na izjavu predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića koji je kazao da DORH na Županijski sud u Zagrebu jednostavno ne šalje optužnice.

- Mi u kaznenoj grani sudovanja čekamo predmete da dođu. Jednostavno ne dobivamo optužnice. Ove godine suci kaznenog odjela dobili su po jedan spis, a ranije bi dobivali i po 7-8 spisa. Pitam se jesmo li postali nekonfliktno društvo - kazao je sudac Turudić ranije za RTL.

Iz DORH-a su reagirali priopćenjem te poručili da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnice u ukupno 44 kaznena predmeta. Optužnicama je obuhvaćeno 68 okrivljenih osoba, a samo jedna, koja se odnosi na ratni zločin, odnosi se na 17 okrivljenih osoba.

- Usporedbe radi, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, u istom razdoblju 2019. podiglo je optužnice u 36 kaznenih predmeta u kojima su bile obuhvaćene 44 okrivljenika. Među kojima je bila tek jedna optužnica protiv jedne okrivljene osobe zbog ratnog zločina - navode iz DORH-a.

Objavili su i statistiku Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK-a). Oni su od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine podigli pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnice u ukupno 12 kaznenih predmeta obuhvativši čak 81 okrivljenika. U istom periodu lani USKOK je podigao 11 optužnica protiv 45 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:14