ŠEF ŽUPANIJSKOG SUDA U ZAGREBU

TURUDIĆ O INFORMACIJI DA JE BJEŽAO PRESRETAČU KOJI GA JE KOD BJELOVARA ZATEKAO U PREBRZOJ VOŽNJI 'Nisam bježao od policije! Glupost! Ma, kakav bijeg!'

 
Ivan Turudić
 Goran Mehkek / CROPIX

- Nisam bježao od policije! To je glupost! Ma, kakav bijeg! - rekao je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić opovrgavajući najnoviji medijski napis prema kojemu je u siječnju ove godine na zaobilaznici prema Bjelovaru prebrzo vozio i nije se zaustavio na znak policijskog presretača.

O tome je, kako piše Večernji list, na sudu u Bjelovaru svjedočio policajac koji je predsjednika zagrebačkog Županijskog suda kojemu je povjereno osnivanje i Visokog kaznenog suda uhvatio u prebrzoj vožnji. Osim što se nije zaustavio na policijski znak, pa je stao tek na drugi pokušaj policije da ga suoči s prekršajem, Turudić se navodno oglušio i na pozive prekršajnog odjela Općinskog suda u Bjelovaru. Navodno tri puta nije primio njihov poziv, a četvrti put ga je primio, ali se nije odazvao.

- Točno je da je na zaobilaznici vozilo bilo iza mene, pa me onda prestiglo i usporilo. Tako su me pratili nekoliko kilometara, no ja nisam znao da je to policija. Tek kada su me odlučili zaustaviti upalili su svjetla i znak "Policija" i tada sam se zaustavio. Sve je to vidjela i moja supruga koja je bila sa mnom - rekao je Turudić.

- Vozim 20 godina svakog vikenda u Bjelovar i ako sam pet puta kažnjen u tome razdoblju zbog prebrze vožnje - rekao je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu i dodao da je dobio od policije prekršajni nalog kojim je za prebrzu vožnju kažnjen s 1.000 kuna i da se na taj nalog žalio. Tvrdi, međutim, kako nikada nije dobio poziv na sud u Bjelovar, niti je dobio odluku Općinskog suda u Bjelovaru.

Večernji list piše da je na sudu svjedočio policajac Josip Blažević, i to zbog prekršaja koji je Turudić počinio 20. siječnja ove godine u 16.46 sati. Tada ga je policija snimila kako se vozi brzinom od 132,5 kilometra na mjestu gdje je ograničenje brzine 80 kilometara.

Policajac je navodno na sudu posvjedočio da su pokušali Turudića zaustaviti kod Barutane tako što su ga prestigli i upalili oznaku na presretaču "Policija - slijedite nas". Večernji piše da je Turudić unatoč tome nastavio vožnju, pa su ga policajci zaustavili drugi put kod skretanja za mjesto Diebali.

Prema iskazu policajca tada je utvrđen Turudićev identitet i dana mu je mogućnost da pregleda videosnimku što je odbio.

Ako u roku od 30 dana od primitka presude odluči podmiriti kaznu, Turudić treba platiti samo dvije trećine iznosa, odnosno 666,67 kuna.

Što stoji u presudi

Predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda te jedan od najeksponiranijih hrvatskih sudaca Ivan Turudić osuđen je na prekršajnom odjelu Općinskom sudu u Bjelovaru na 1000 kuna kazne zbog prebrze vožnje u siječnju ove godine. Prema presudi, on je 20. siječnja oko 16.46 sati na sjevernoj obilaznici kod Bjelovara vozio 132,5 kilometara na sat, dok dopuštena brzina iznosi 80 kilometara na sat. No, za razliku od prijašnjih optužbi za prometni prekršaj iz Virovitice gdje sud nije uspio utvrditi tko je vozio Turudićev terenac, u ovome novom slučaju čini se da je policija nedvojbeno utvrdila da je upravo poznati sudac upravljao vozilom te da se najprije odbio zaustaviti premda je policija upalila "rotirke".

"Vozača su pokušali zaustaviti kod Barutane na način da su vozilo prestigli, i upalili svjetlosnu oznaku 'Policija - slijedite nas'. Vozač se unatoč tome nastavio s kretanjem te je isti zaustavljen drugi put kod skretanja za mjesto Diebali. Tom prilikom utvrđen je identitet vozača odnosno da se radi o okrivljeniku, istome je data mogućnost pregleda videosnimke, što je on odbio, sačinjen je obavezni prekršajni nalog koji mu je na licu mjesta uručen", navodi se u presudi. Također navedeno je kako je Turudić na nalog bio pravodobno uložio prigovor te da je pokrenut prekršajni postupak. "Okrivljenik Ivan Turudić pozvan je na ispitivanje kod Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu za dan 27. 03. 2019. za koje ispitivanje poziv nije primio, dok je poziv za ispitivanje za dan 09. 05. 2019. uredno primio, ali se istom nije odazvao niti je svoj izostanak ispričao.

Okrivljenik je pozivan kod ovog suda za dan 24. 06. 2019., 19. 08. 2019. godine, ali niti jedan poziv za ispitivanje nije preuzeo kod nadležne dostavne službe, na temelju čega je sud zaključio da okrivljenik očigledno izbjegava primitak sudskog poziva te je poziv za ispitivanje za 19. 08. 2019. istaknut na e-oglasnoj ploči, na koju mogućnost je okrivljenik i upozoren u obaveznom prekršajnom nalogu, koji mu je uručen na mjestu počinjenja prekršaja", navedeno je u presudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:50