ipak nije uspio

Turudić otkrio što ga je koštalo gubitka pozicije najmoćnijeg suca u državi: ‘Netko bi rekao da ne poznaje Mamića‘

Upitan je li ga dužnosti koštalo poznanstvo sa Zdravkom Mamićem, Turudić odgovara: ‘Apsolutno‘
Ivan Turudić i Zdravko Mamić
 Cropix

Ivan Turudić, sudac koji je slovio kao favorit za predsjednika Visokog kaznenog suda, nije uspio. Šefom tog novog suda jučer je imenovan Željko Horvatović za kojeg je glasalo šest članova DSV-a, natpolovična većinu od 11 članova toga tijela.

Turudić, koji je privremeno vodio Visoki kazneni sud, danas je za Novu TV otkrio što ga je koštalo gubitka pozicije najmoćnijeg suca u državi.

Upitan je li ga dužnosti koštalo poznanstvo sa Zdravkom Mamićem, Turudić odgovara: "Apsolutno."

"Netko drugi bi na mom mjestu rekao da ne pozna Zdravka Mamića, ali ja to nisam mogao reći, to je bilo protivno mom habitusu, mojem svjetonazoru", rekao je i dodao da Mamića poznaje 25 godina.

"Stvarno bi mi bilo bijedno to sad poricati, ali je isto tako istina da se uopće, otkad su počeli postupci protiv njega, nismo niti sretali niti čuli. Nismo se čuli već dugo, dugo vremena", rekao je Turudić reporterki Dnevnika Nove TV Ivani Pezo Moskaljov.

Visoki kazneni sud kolokvijalno je još od inicijative za njegovim osnivanjem dobio naziv "Turudićev sud" jer je upravo Turudiću bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u ožujku 2019. povjerio tehničko administrativne poslove osnivanja toga suda.

Bošnjaković je time prekršio Zakona o sudovima u kojem stoji da se poslovi osnivanja VKS-a mogu povjeriti sucu suda istog ili više ranga, jer je Turudić, kad mu je Bošnjaković povjerio taj posao, bio sudac i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, odnosno suda koji je po rangu niži od Kaznenog suda.

Turudić je u drugoj polovici 2019. s još deset sudaca imenovan za suca Visokog kaznenog suda, a povjeren mu je i posao v.d. predsjednika do jučerašnjeg izbora redovnog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:59