PALJBA ŠEFA SUDA

TURUDIĆ 'Ova je Vlada po pritiscima na pravosuđe najgora od postanka hrvatske države'

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu na HTV-u je odgovarao na pitanja o slučajevima Perković, Sanader, Petrač...
 HRT

ZAGREB - Ova je Vlada po svojim pritiscima na pravosuđe najgora od postanka hrvatske države, izjavio je u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.

Podsjetimo, Turudić je prije dva tjedna donio odluku o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj prema europskom uhidbenom nalogu što je “visoki izvor” iz Vlade komentirao riječima da “Hrvatski sudovi ne žele provoditi hrvatske zakone! Ovo je državni udar s pištoljem na vodu”.

Turudić se u emisiji osvrnuo na izjavu.

- Nemam dokaza da je ‘visoki izvor’ premijer Milanović. Ako jest, bilo bi bolje da je to rekao javno, jer bi tada bilo jasnije, a ne kao ‘visoki izvor’. U svakom slučaju, ta je izjava uvredljiva i ad hominem. Još gore je što je taj ‘visoki izvor’ napao Vrhovni sud - istaknuo je Turudić koji se osvrnuo na primjedbe da uspon u karijeri, od suca u Virovitici do predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, velikim dijelom duguje HDZ-u.

- Nisam dužan HDZ-u ništa više nego svaki sudac u RH. Ne bih mogao postati sudac da me HDZ nije podržavao jer je do 1995. godine Sabor odlučivao o imenovanju sudaca, a HDZ je bio daleko najmoćnija stranka - rekao je Turudić koji je 2012. godine bivšeg premijera Sanadera osudio na 10 godina zatvora zbog ratnog profiterstva i izdaje nacionalnih interesa.

Na pitanje je li bilo teško suditi Sanaderu budući da se bivši premijer 2005. godine zauzimao za Turudićevo imenovanje na mjesto predsjednika Županijskog suda.

- Suđenje je bilo teško, no nisam se ja ranije družio sa Sanaderom nego smo površno kontaktirali. Osim toga, ja sam izabran glasovima struke jer je od devet sudaca u DSV-u njih šest bilo za moje imenovanje - rekao je Turudić istaknuvši da je presuda Sanaderu još uvijek nepravomoćna.

Turudić se osvrnuo i na svoja kontroverzna druženja s Milijanom Brkićem Vasom, glavnim tajnikom HDZ-a i Zdravkom Mamićem, izvršnim predsjednikom Dinama.

- Vasu sam upoznao kad je bio zamjenik ravnatelja Policije. Našli smo se na kavi jer se u policiji sazanala da se sprema moje ubojstvo. Tada smo moja obitelj i ja dobili policijsku zaštitu. Poslije smo našli na kavi u mome kvartu i ne vidim ništa sporno. Nalazit ću se s Vasom i dalje kad kodf budem htio - naglasio je Turudić.

- Zdravka Mamića sam pozvao na proslavu moga rođendana jer ga poznam više od 20 godina. Ne slažem se često s njegovim javnim istupima i rekao sam mu da priča gluposti u javnosti. Složio se sa mnom, ali me nije poslušao - rekao je Turudić koji je ustvrdio da se u Hrvatskoj stalno provodi reforma pravosuđa.

- Podržavam ideju o okrupnjavanju manjih sudova, ali bez osnivanja Visokog kaznenog suda, ta reforma nema smisla - rekao je Turudić koji bi jednog dana želio biti sudac Vrhovnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:00