ZNANSTVENO NAPREDOVANJE

Turudić priprema doktorat o MASPOK-u: ‘Ne brinite, to ne znači da neću više biti sudac‘

Naravno da doktorat znači društveno priznanje, no zbog njega neću dobiti višu poziciju, kaže Turudić
Ivan Turudić
 Damjan Tadić/Cropix

Donedavni prvi čovjek Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić priprema se za pisanje doktorata. Vijest je objavljena na stranicama Fakulteta hrvatskih studija, na kojem bi 1. veljače trebao braniti temu "Povijesni razvoj postulata sudačke neovisnosti s osvrtom na suđenja studentima sudionicima Hrvatskog proljeća".

Koji mu je motiv upisati doktorski studij, zašto je odabrao povijesne znanosti, a ne (s obzirom na 30 godina sudske prakse) pravne, kao i otkud interes za Hrvatsko proljeće, pitali smo jučer Turudića.

- Tema je više pravna nego povijesna i imam sve uvjete za doktorski studij. Netko želi pisati o Golom otoku, a netko o Hrvatskom proljeću. Naravno da doktorat znači društveno priznanje, no zbog njega neću dobiti višu poziciju - kaže Turudić.

Dodaje kako je u početku imao ideju upisati doktorski na Pravnom fakultetu u Zagrebu, no odustao je, tvrdi, kada je shvatio da bi ponovo morao polagati Zakon o kaznenom pravu.

- Iako je po meni bolje bilo da se odlučio za studij prava u Zagrebu, to je, jednako kao i tema rada, njegov izbor, mada sam bio iznenađen da se ne bavi striktno pravnom temom. Ne znam je li kod nas na kaznenom pravu ikada doktorirao netko tko je povjesničar ili bilo koje druge nepravničke struke - komentira profesor Pravnog fakulteta Ivo Josipović.

Hrvatski studiji navode kako je svrha doktorskog studija povijesti u tome što obrazuje buduće povjesničare znanstvenike i povjesničare nastavnike koji će se zaposliti u znanstvenim institutima i na sveučilištima.

- Neka se ne brine nitko, ostat ću sudac do mirovine - kaže Turudić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:38