PORAŽENI KANDIDAT

Turudić: ‘Protiv mene je vođena medijska hajka, prvenstveno od strane predsjednika Milanovića‘

S Mamićem se poznajem 25 godina. Bili smo u vrlo dobrim odnosima. Nemamo nikakve odnose zadnjih nekoliko godina, kaže Turudić
Ivan Turudić
 Bruno Konjevic/Cropix

Ivan Turudić, koji je po pisanju medija slovio kao favorit za mjesto predsjednika Visokog kaznenog suda, a i bivši ministar pravosuđa mu je povjerio poslove osnivanja tog suda, nije jučer dobio povjerenje Državnog sudbenog vijeća (DSV).

Odlukom DSV-a na mjesto predsjednika je postavljen Željko Horvatović.

Turudić je u razgovoru za RTL Danas izjavio kako se protiv njega vodila medijska hajka i to prvenstveno od strane predsjednika Zorana Milanovića.

"Temeljem intervjua, rezultata prethodnog rada i programa ja sam imao najviše bodova od svih kandidata. Imao sam 149 bodova, a kolega Horvatović 144. Međutim, Državno sudbeno vijeće (DSV) je, ocijenilo da je on bolji kandidat i da će po njihovu mišljenju bolje obnašati dužnost predsjednika Visokog kaznenog suda", izjavio je Turudić za RTL, dan nakon što je predsjednikom novog suda jučer imenovan Željko Horvatović za kojega je glasalo šest od 11 članova DSV-a.

"Protiv mene je vođena nesmiljena medijska hajka, prvenstveno od predsjednika države koji je iznio niz laži o meni, a ljudi takve stvari čuju. Od saborskih zastupnika svih provenijencija, lijevih, desnih, srednjih javnost je stekla utisak da sam za nešto kriv", rekao je Turudić koji je privremeno vodio Visoki kazneni sud.

Ocijenio je da je cijeli jučerašnji dan na DSV-u izgledao kao da je to nekakvo suđenje nekome, a počeo je u 9 sati odlukom o suspenziji osječkih sudaca i DSV je raspravljao o odnosu tih sudaca sa Zdravkom Mamićem.

"Prvo pitanje koje mi je postavio Arsen Bauk (SDP) bilo je u vezi s tim, tako da je situacija bila prilično napregnuta", rekao je Turudić.

Istaknuo je da odluku DSV-a poštuje i da će časno raditi svoj posao suca Visokog kaznenog suda te će se dalje vidjeti što će vrijeme donijeti.

Ponovio je da se sa Zdravkom Mamićem poznaje 25 godina. "Bili smo u vrlo dobrim odnosima, no nemamo nikakve odnose posljednjih nekoliko godina i prestali smo se družiti kada su počeli postupci protiv njega", izjavio je.

Smatra da je njegovo poznanstvo s Mamićem imalo određeni utjecaj na članove DSV-a, no i paradoksalnim ocijenio da mu je velika većina članova DSV-a, njih devet od današnjih 11, 2019. dalo glas za suca Visokog kaznenog suda.

"Od 11 glasova sam dobio svih 11, glasala su i dva predstavnika stranaka. To isto Sudbeno vijeće je i 2019. znalo za moj odnos s Mamićem i nije ih smetalo, a danas ih smeta. To bi oni trebali bolje objasniti", smatra Turudić.

Turudić je u drugoj polovici 2019. s još deset sudaca imenovan za suca Visokog kaznenog suda, a povjeren mu je i posao v.d. predsjednika do jučerašnjeg izbora redovnog predsjednika.

Horvatović je, također za RTL Danas, izjavio kako je primopredaja protekla korektno. Nije mogao dati konkretan prijedlog hoće li se suđenje Zdravku Mamiću i ostalima prebačen iz Osijeka. Odluka će se znati kroz najviše mjesec dana, kaže novi predsjednik Visokog kaznenog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:30