ŽALAC, TOLUŠIĆ, GEODETI...

Turudić tvrdi da nam oni ne trebaju: Ovo su afere u kojima je EPPO imao ključnu ulogu!

EPPO istražuje subvencijske prijevare, pranje novca, različite zloporabe i prekogranične prijevare veće od 10.000 eura

Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac, Magdalena Dovečer

 Luka Gerlanc/Boris Kovačev/Željko Hajdinjak/Cropix/

Upitan da komentira što misli o radu EPPO-a (Ured europskog javnog tužitelja) i je li proučio pitanje nadležnosti EPPO-a i DORH-a, novoizabrani glavni državni odvjetnik Ivan Turudić je na pitanje novinarke N1 odgovorio:

- GDO je nadležan za rješavanje sukoba nadležnosti između EPPO-a i državnog odvjetnika. Nisam siguran da smo trebali osnovati to tijelo, niz zemalja ga nema. To je politička odluka i treba je poštovati. Oni brinu o financijskim interesima EU. Mislim da se prenaglašava njihova moć. Upitan je i za skandal vezano uz Geodetski fakultet.

- Nemam pojma o tom predmetu osim iz medija, ali i da znam, ne bih govorio o tome. Ne mogu odgovoriti jer nemam informacija - rekao je Turudić.

Novinarka je komentirala da se spekulira da je on dobio potporu vladajućih upravo zbog nezgodnog slučaja Geodezije.

- To je apsolutno nevjerojatno. Nitko nikad nije spomenuo Geodetski fakultet i ministricu Ninu Obuljen Koržinek. Prvi put to čujem i odbacujem sve o tome - kazao je Turudić i dodao da više europskih zemalja nema ured Europskog tužiteljstva i da je situacija kod njih bolja.

Ured europskog javnog tužitelja u RH (EPPO) otvoren je 1. lipnja 2021. godine, a riječ je o prvom samostalnom uredu europskog javnog tužitelja zaduženog za provođenje istraga i procesuiranje kaznenih djela koja utječu na proračun EU. EPPO istražuje subvencijske prijevare, pranje novca, različite zloporabe i prekogranične kružne prijevare.

Prijevare iznad 10.000 eura

Od 27 država članica EU, 22 trenutno sudjeluju u EPPO-u. Do sada su samo Mađarska, Poljska i Švedska odlučile da se neće pridružiti EPPO-u. Danska i Irska imaju izuzeće od provedbe prava EU iz područja slobode, sigurnosti i pravde, zbog čega nisu ni trebale sudjelovati u EPPO-u.

Iako se nije pridružila EPPO-u, Mađarska je u travnju 2021. godine dogovorila suradnju s EPPO-om kako bi se olakšala pravosudna suradnja i strateška razmjena informacija. Istu stvar je napravila i Danska u kolovozu 2023. godine.

EPPO-u su se pridružile Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska.

EPPO provodi prekogranične istrage prijevara povezanih sa sredstvima EU čiji iznos premašuje 10 tisuća eura ili prekograničnih prijevara u području PDV-a koje su izazvale štetu veću od 10 milijuna eura.

Pritom blisko surađuje s nacionalnim tijelima, ali i s Eurojustom i Europolom.

EPPO ima dvoslojnu strukturu, tj. središnju i nacionalnu razinu. Središnja razina sa sjedištem u Luxembourgu sastoji se od glavnog europskog tužitelja i kolegija tužitelja. Na mjesto prve glavne europske tužiteljice 2019. godine izabrana je Laura Codruţa Kövesi. Hrvatska predstavnica u Europskom tužiteljstvu je bivša ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš. Laptoš je izabrana na mandat od šest godina. Nakon isteka se ne može kandidirati za drugi mandat, ali mandat može biti produljen za dodatne tri godine.

Nacionalna razina sastoji se od delegiranih europskih tužitelja koji imaju ured u Zagrebu. Djeluju potpuno neovisno o nacionalnim tijelima. Trenutno u zagrebačkom uredu radi šest delegiranih tužitelja, mahom bivših tužitelja iz USKOK-a, a to su Krešimir Bačić, Tomislav Kamber, Sani Ljubičić, Saša Manojlović, Marta Šamota Galjer i Vjekoslav Tolnaj.

Optužili Gabrijelu Žalac i Tomislava Tolušića

Prva optužnica koju je hrvatski Ured EPPO-a podigao bila je 6. svibnja 2022. godine. Optužen je Danijel Vinković, kojega se teretilo da je 2020. pokušao prevariti Agenciju za plaćanje u poljoprivredi zatraživši oko milijun eura subvencije, od čega je 85 posto trebao dobiti iz fondova EU. Riječ je o predmetu koji je EPPO preuzeo od hrvatskoga državnoga odvjetništva, a presuda je donesena već u srpnju na temelju međusobnog sporazuma stranaka.

Neki od kapitalnih predmeta Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) bili su protiv sada već bivših ministara. EPPO je 29. prosinca 2022. godine podigao optužnicu protiv četiri fizičke osobe i dvije tvrtke: Gabrijele Žalac, Tomislava Petrica, dva vlasnika tvrtke i protiv njihovih tvrtki. Sve četiri osobe optužene su za trgovanje utjecajem i za zloporabu položaja i ovlasti.

Krajem prosinca prošle godine optuženi su bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i Željko Ferenc, viši savjetnik u virovitičkom područnom uredu Ministarstva poljoprivrede zbog subvencijske prijevare i zloporabe položaja i ovlasti, nakon što je provedena istraga o projektu gradnje vinarije i sadnje vinograda sufinanciranom sredstvima Unije. EPPO je imao velike akcije na području Rijeke i Varaždina, a procesuirao je i nekadašnju mladu nadu HDZ-a Magdalenu Dovečer, koja je u međuvremenu priznala krivnju te je osuđena temeljem nagodbe. Tu je naravno i slučaj Geodetskog fakulteta u kojemu se dio optužbi odnosi i na trošenje sredstava koje im je dodijelilo Ministarstvo kulture i medija.

U 2022. godini EPPO je primio 3318 prijava i otvorio 865 istraga u kojima je za proračun EU pričinjena šteta od 14,1 milijardu eura, a suci su odobrili zamrzavanje iznosa od 359 milijuna eura u istragama EPPO-a. Prema izvještaju za 2022. godinu hrvatski Ured imao je tri pomoćnika nacionalnih delegiranih tužitelja i četiri aktivna delegirana tužitelja. Otvorili su 23 istraga u kojima je procijenjena šteta na 313,6 milijuna eura, od čega su dvije bile prekogranične, a zamrznuli su 400 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:48