STIPO MLINARIĆ ĆIPE

‘Tužba protiv Srbije jedini je način koji bi mogao dovesti do pronalaska nestalih branitelja i civila​‘

Nerad nadležnih institucija doveo je do toga da danas imamo na tisuće osoba koje se vode kao nestale, tvrdi Mlinarić
Stipo Mlinarić
 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe poručio je u ponedjeljak, u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba, kako je jedini način koji bi mogao dovesti do pronalaska nestalih branitelja i civila u Domovinskom ratu tužba protiv Srbije.

"Jedini način na koji možemo prisiliti Srbiju da nam kaže gdje su premještali ostatke ubijanih hrvatskih branitelja i civila je međunarodna tužba, uz angažman međunarodnog pravnog tima, koji bi tužio Srbiju za ratnu odštetu, porušena hrvatska sela i gradove, crkve, od nestalih do logoraša koji su proveli tisuće dana po srbijanskim logorima”, kaže Mlinarić.

Mlinarić je nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća pred Zidom boli na zagrebačkom groblju Mirogoju izrazio uvjerenje kako bi tužbom za ratnu odštetu Hrvatska prisilila Srbiju da preda dokumente s podacima o nestalima, koji bi doveli do njihova konačnog pronalaska.

"Nerad nadležnih institucija doveo je do toga da danas imamo na tisuće osoba koje se vode kao nestale”, tvrdi Mlinarić te poručuje da je dužnost države da pomogne stradalničkim obiteljima, kako bi napokon mogle pokopati svoje sinove i da imaju gdje zapaliti svijeću na Sve svete i druge blagdane.

Kritizirao je nerad vladajuće koalicije rekavši da njezin glavni stup čine "oni koji bi mogli imati spoznaje o nestalim hrvatskim vojnicima i civilima tijekom velikosrpske agresije Hrvatsku".

“Ovakav način rada Vlade u posljednjih trideset godina, nažalost, rezultirat će time da ni sljedećih trideset godina nećemo pronaći naše nestale. Zakon o nestalima iz 2019. godine predstavljen je kao nešto najveće što je ova Vlada napravila, ali to nije bilo dobro jer nije donijelo nikakve rezultate", poručio je zastupnik DP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:20