ZADNJE PRAVNO SREDSTVO

TUŽBA USTAVNOM SUDU VEĆ JE NAPISANA Obrana Perkovića traži zabranu izručenja

Nobilo se planira Ustavnom sudu žaliti da je Vrhovni sud pogrešno primijenio Zakon o pravosudnoj suradnji
 Tomislav Krišto/CROPIX

Ako Vrhovni sud početkom idućeg tjedna objavi da je potvrdio odluku Županijskog suda u Zagrebu o Perkovićevu izručenju Njemačkoj, njegov odvjetnik Anto Nobilo u Hrvatskoj ima na raspolaganju još samo jedno pravno sredstvo - tužbu Ustavnom sudu RH na pravomoćnu odluku o izručenju.

Nepovoljan rasplet

Nobilo je već ranije najavio da će u slučaju raspleta pred Vrhovnim sudom koji bi bio nepovoljan za njegova klijenta podnijeti ustavnu tužbu, a ona je, kako neslužbeno doznajemo, već spremna.

Nobilo će uz ustavnu tužbu, bude li je morao podnositi, od Ustavnog suda, kako doznajemo, zatražiti i privremenu mjeru - zabranu Perkovićeva izručenja Njemačkoj sve dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku o njegovoj ustavnoj tužbi.

Na zahtjev o privremenoj mjeri Ustavni će se sud morati očitovati vrlo brzo i već to očitovanje bit će prvi znak na koji će način Ustavni sud odgovoriti na Perkovićevu ustavnu tužbu.

Ako usvoji predloženu privremenu mjeru i zabrani Perkovićevo izručenje Njemačkoj do konačne odluke na njegovu ustavnu tužbu, to bi mogao biti znak da je Ustavni sud spreman uvažiti i Perkovićevu tužbu.

U ustavnoj tužbi Nobilo će, kako doznajemo, tvrditi da su zagrebački Županijski sud i Vrhovni sud RH krivo primijenili Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima među članicama EU i povrijedili ljudska prava njegova klijenta zajamčena Ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Vrhovni sud može na tri načina odgovoriti na žalbe vezane uz odluku Županijskog suda u Zagrebu o Perkovićevu izručenju Njemačkoj.

Može potvrditi odluku zagrebačkog Županijskog suda, može je preinačiti i može je ukinuti i vratiti na ponovno odlučivanje Županijskom sudu. Ako je potvrdi, odluka Županijskog suda kojom se odobrava Perkovićeve izručenje Njemačkoj postaje pravomoćna.

Rok od 60 dana

Ako je preinači, znači da je Vrhovni sud sam odlučio drukčije nego zagrebački Županijski sud, tj. sam donio odluku da se odbije Perkovićevo izručenje Njemačkoj. Preinačena odluka također je pravomoćna u trenutku objave.

Ako tročlano vijeće Vrhovnog suda koje su činili Lidija Grubić-Radaković, Marin Mrčela i Zdenko Konjić ukine odluku Županijskog suda u Zagrebu i vrati je na ponovno odlučivanje tome sudu, o njoj će najvjerojatnije opet odlučivati isto sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića.

Naime, ni Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo, niti DORH koji su uložili žalbu na odluku o Perkovićevu izručenju nisu zatražili promjenu sudskog vijeća Županijskog suda.

I na drugu odluku Županijskog suda stranke se mogu žaliti, i u tome slučaju na potezu je ponovno Vrhovni sud.

U tome bi slučaju Vrhovni sud vjerojatno presjekao i donio konačnu i pravomoćnu odluku u slučaju Perković jer se definitivna odluka o izručenju na temelju europskog uhidbenog naloga mora donijeti u roku od 60 dana od uručenja uhidbenog naloga traženoj osobi.

Ustavne promjene

U bilo kojem scenariju, vrlo je mala vjerojatnost, ističu naši sugovornici kako iz pravosudnih, tako i iz političkih krugova, da se najavljene promjene Ustava izglasaju i stupe na snagu prije donošenja pravomoćne odluke o Perkovićevu izručenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:21