SPOR

TUŽE DRŽAVU ZBOG NEZAKONITOG STEČAJA Traže 60 milijuna odštete: 'Poreznici su lažirali papire o blokadi, govorili su mi da znaju da radim za KRADEZE!'

 
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Šest godina nakon poslovne kalvarije kroz koju braća Josip i Tomislav Korman iz Bapske prolaze zbog nezakonitog otvaranja stečajnog postupka nad njihovom tvrtkom Mens-Korman Grupa, poduzetnici su odlučili tužiti RH za naknadu štete od 60 milijuna kuna, na koliko su procijenili poslovne projekte koji su im propali u međuvremenu.

Za to odgovornima drže službenike Porezne uprave u Vukovaru, Finu i Trgovački sud u Osijeku. Osim što su tužili državu, kazneno su prijavili sedmero službenika Porezne uprave u Vukovaru i Iloku te jednu sutkinju Trgovačkog suda u Osijeku.

Nezakonita sprega

- Ovo je vjerojatno jedan od rijetkih slučajeva u Hrvatskoj da je Trgovački sud donio rješenje kojim je odvjetniku plaćeno 19.000 kuna troškova postupka pred sudom jer je otvaranje stečaja bilo nezakonito. No, sada i mi tražimo naknadu štete od 60 milijuna kuna za koje očekujem da će se naplatiti od državnih službenika koji su posao obavljali nezakonito - kazao je J. Korman, pokazujući rješenje Trgovačkog suda u Osijeku od 11. 12. 2018. U njemu stoji da “nije bilo pretpostavki za provedbu tog stečajnog postupka, a ni podnošenja prijedloga Fine za otvaranje stečaja nad dužnikom” jer je prema kasnijem očitovanju Fine “dužnik na dan 14. 11. 2013. g. bio u blokadi 4 dana u iznosu od 1.899,00 kn, u što je uključena i naknada Fine”.

- Porezni službenici su mi 2012. rekli da je to zato što sam član HDZ-a. A, onda još nisam htio dati mito od 200.000 kuna jednome od njih - optužuje Korman, koji krajem 2012. podnosi prijedlog za pokretanje predstečajne nagodbe. Dug su smanjili za trećinu, a Fina donosi rješenje o zaključenju nagodbe, koja još treba biti potvrđena na TS-u u Osijeku. No, ondje se stvari u svibnju 2013. kompliciraju.

Potrebnih 120 dana

- Iako smo već pred Finom predali relevantnu dokumentaciju, sutkinja koja je dobila naš predmet odjednom traži da u roku od tri dana, iako je zakonski rok osam dana, dostavimo dodatnu dokumentaciju koja zapravo već postoji u spisu. S obzirom na kratak rok, nismo u tome uspjeli i sutkinja odbacuje prijedlog i nagodba se odbija - tvrde Korman i njegov odvjetnik Stjepan Širić. Slijedi otvaranje stečaja, no već u startu privremeni stečajni upravitelj Mirsad Demirović utvrđuje da za to nema elemenata te da je “nesposobnost za plaćanje nastupila tek pokretanjem predstečaja, a tužitelj je dotad bio likvidan, izvršavao je financijske obveze i nije prezadužen”. Osim toga, u blokadi je bio samo četiri dana. Ni blizu potrebnih 120 dana. Demirović stoga predlaže obustavu stečajnog postupka, što se i događa u lipnju 2014., ali slučaj se tu ne zaključuje. Naime, prijedlog za otvaranje stečaja i dalje stoji na internetskoj stranici Fine, kao i prijedlog za pokretanje predstečaja.

- S popisa su nas skinuli tek u svibnju 2016. Za to vrijeme propali su nam poslovni projekti u Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Srbiji, BiH..., poput gradnje call centra u mađarskom Szegedu vrijedne 978.000 eura, zbog čega smo morali i otpustiti dio radnika, a probleme rješavamo i danas, pa samo sada opet u postupku predstečajne nagodbe - istaknuo je Korman.

- Izvor naših problema su službenici Porezne, koji su krivotvorili dokumentaciju da smo bili u blokadi dulje od 60 dana. Govorili su kako oni znaju ‘da radim za KRADEZE’ i da mi je mjesto uz bivšeg šefa, aludirajući na moju tadašnju stranačku pripadnost Ivi Sanaderu. Jedan od njih je tražio od mene da prodajem njegova vina i prijetio mi USKOK-om. Nismo jedina tvrtka kojoj se slično dogodilo - tvrdi Korman.

USKOK s Trgovačkog suda uzeo papire i otvorio istražne radnje?

S Trgovačkog suda u Osijeku poručili su da je predstečajna nagodba odbijena jer tvrtka nije dostavila traženu dodatnu dokumentaciju.

“Sutkinja je postupala po zakonu s dokumentima i prijedlozima koji su bili u spisu. Dokaz tome je da su sve odluke, osim one o trošku odvjetniku, potvrđene po višem sudu”, napisala je Mirjana Baran, predsjednica TS-a u Osijeku, dodavši i da tvrtka “ima problema, što potvrđuje ukupno osam predmeta koji su u radu tog suda”. Vezano uz pokretanje stečaja dodala je i da je do toga, osim nepotpune dokumentacije, došlo i “jer je Fina propustila utvrditi zakonske pretpostavke za njegovo pokretanje, a kojih nije bilo”.

- Moj stav je kako Fina nije stručno, kadrovski niti organizacijski sposobna voditi ovakve postupke, i da bi se Fina i javni bilježnici trebali isključiti od postupanja u stečajnim, predstečajnim te predmetima ovrhe. Njihovo postupanje u velikom broju slučajeva nije pravilno niti je ekonomično - istaknula je Baran.

Iz Porezne uprave, pak, odgovaraju da oni nisu podnosili prijedloge za stečaj Mens-Korman Grupe, ali i da “Središnji ured PU temeljem zaprimljene predstavke direktora tvrtke provodi postupak unutarnjeg nadzora zakonitosti rada i pravilne primjene propisa službenika Područnog ureda Vukovar”.

Iz Fine su nam opisali sve radnje koje su poduzete u ovom slučaju, pri čemu su istaknuli da “Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi nije propisano brisanje pismena donesenih u postupku predstečajne nagodbe s mrežnih stranica Fine” pa zbog toga nisu brisana niti pismena vezana Mens-Korman Grupu”.

Neslužbeno smo, pak, doznali da je USKOK sa TS-om u Osijeku pokupio svu dokumentaciju te da su otvorili istražne radnje vezano uz taj slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:34