BUNA ZBOG FISKALIZACIJE

'TUŽIT ĆEMO HRVATSKU NA EU SUDOVIMA' 1500 trgovaca prosvjeduje pred Vladom gdje ih nitko ne želi primiti

Glavni provjerenik Hrvatske udruge sindikata (HUS) za Dalmaciju Jozo Marić obraćajući se nazočnima upozorio je kako se uvođenjem fiskalizacije dovodi u opasnost opstanak stoljetne tradicije i običaja na splitskom Pazaru
 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 14:00 Nakon što su od novinara saznali da ministar financija Slavko Linić ne odustaje od uvođenja fiskalizacije na tržnicama, prosvjednici na Markovu trgu pozvali su sve koji su obveznici fiskalizacije od 1. srpnja da se fiskaliziraju u roku koji je dao ministar Linić i počnu raditi u sukladno zakonu, ali su najavili tužbu pred europskim sudovima.

- Najavljujemo tužbu pred europskim sudovima jer je prilikom donošenja Zakona o fiskalizaciji i primjene istog za prodaju na otvorenom na tržnicama i međunarodnim manifestacijama, kao što su sajmovi, prigodne prodaje, proštenja i kirvaji napravljen propust, izjavio je novinarima predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan.

"Imamo 'lex Perković', imat ćemo i 'lex tržnice'" poručio je Pervan.

Rekao je da je organizatorima tržnica i međunarodnih manifestacija na otvorenom onemogućen rad, te trgovcima i pravnim osobama iz EU onemogućen pristup prodaji na otvorenom u Hrvatskoj, koja je sada jedinstveni prostor EU. Kazao je da pravne osobe iz zemalja EU nisu u mogućnosti provoditi Zakon o fiskalizaciji jer nisu u mogućnosti pribaviti certifikat Fine, naplatni uređaj i knjigu računa ovjerenu od Porezne uprave jer nisu registrirani u Hrvatskoj nego u matičnim državama. Pervan je zaključio da je prekršeno više prava i učinjena nesaglediva šteta i sramota Hrvatskoj te da su nažalost svoja prava prisiljeni štititi pred institucijama Europske unije.

------------------------------------------------------

ZAGREB - Manje od najavljenih 1500 prosvjednika oboružanih transparentima i zastavama Hrvatske i Europske unije sa tržnica iz cijele Hrvatske okupilo se danas na prosvjedu na Markovom trgu u Zagrebu, no nitko iz Vlade ih nije primio. Ipak, najavljeno je da bi to mogao učiniti netko iz HNS-a i to u Saboru.

Nakon okupljanja na tržnici Dolac gdje su došli predstavnici tržnica iz Pule, Karlovca, Varaždina, Rijeke i Siska prosvjednici su se uputili na Markov trg gdje u ograđenom prostoru između Vlade i Sabora, uz crkvu Sv. Marka nisu do pola napunili prostor ograđen ogradama i osiguran specijalnom policijom.

Na Trgu se prosvjednicima prigodnim riječima obratio Neven Peša, šef prosvjednika s tržnice Dolac koji je uz Miroslava Pupića Bakrača, glasnovovornika zagrebačkih tržnica i Miku Pervana, predsjed Udruge hrvatskih tržnica predvodio prosvjednike na putu do Markova trga.

- Danas smo se ovdje okupili da još jednom iskažemo svoje nezadovoljstvo i protivljenje uvođenju fisklanih blagajni i zamolimo vas da sjednemo za pregovarački stol. Mi ne prosvjedujemo protiv plaćanja poreza, mi nismo protiv sankcija za one koji ne rade po zakonu, tražimo da nam se olakša naš težak posao i da plaćamo paušalni porez kao što je to riješeno u svim zemljama EU, rekao je Neven Peša okupljenima.

Nakon što je istaknuo posebnosti rada na tržnicama on je istaknuo kako na tržnicama, sajmovima i ribarnicama radi 45.000 ljudi, što je sa njihovim članovima obitelji oko 150.000 ljudi kojima je ovo zadnja šansa i kojima treba pomoći da mirno i dostojanstveno žive.

Nakon čitanja ovog proglasa prosvjednici na Markovom trgu očekuju sastanak u Vladi sa ministrom Linićem i nastavak pregovora oko novih pravila poslovanja na tržnicama. Oni predlažu da se uvede 3-mjesečni moratorij i tako prodzuži mjesec dana bez fiskalnih računa koje im je ponudio Linić te da se na tržnicama umjesto fiskalizacije uvede paušalizacija po uzoru na austrijski model.

Među brojinim transparentima koje su prosvjednici donjeli ističe se onaj 'Slavko, jesi li dobio fiskalni račun u Dubaiju?'

Veliki prosvjed i u Splitu

Prodavači na splitskim tržnicama i u ribarnicama također su se danas prijepodne okupili na glavnoj gradskoj tržnici Pazaru na prosvjedu protiv uvođenja fiskalnih kasa na njihovim prodajnim mjestima ističući kako nisu protiv poreznih obveza ali traže da se to uredi tako da imaju uvjete za rad.

Glavni provjerenik Hrvatske udruge sindikata (HUS) za Dalmaciju Jozo Marić obraćajući se nazočnima upozorio je kako se uvođenjem fiskalizacije dovodi u opasnost opstanak stoljetne tradicije i običaja na splitskom Pazaru.

FOTO: 'LINIĆ NAM JE STAVIO OMČU OKO VRATA I ZA MJESEC DANA IZMAKNUT ĆE STOLAC' Prodavači s tržnica traže rješenje u Poreznoj upravi

- Laž je da se na tržnici u Splitu odvija siva ekonomija. Na toj tržnici se odvija mukotrpna borba prodavača za preživljavanje njihovih obitelji, rekao je Marić. Splitske tržnice i ribarnica najveće su poduzeće u Splitsko-dalmatinskoj županiji jer je u njima angažirano 2000 obrtnika i opstanak njih i njihovih obitelji ugrožen je uvođenjem fiskalnih kasa, rekao je Marić.

Izvjestio je da je prošlog petka izaslanstvo tržnica i ribarnica iz cijele Hrvatske bilo kod predsjednika Ive Josipovića.

- Predsjednik Josipović dao je podršku tržnicama i ribarnicama, a naš je predstavnik tražio da se donese moratorij na fiskalizaciju iduća tri mjeseca kako bi se u tom vremenu ispregovaralo s Vladom, odnosno Ministarstvom financija i pokušalo naći rješenje, rekao je Jozo Marić.

Prosvjednici su više puta na početku skupa bučno zviždali pištaljkama na spomen članova Vlade, a transparentima su poručili: "Nećemo fiskalizaciju", "Dosta je sisanja", "Liniću klaune", "Samo Hajduk živi vječno, a tvoje kase do izbora", "Ne damo naše običaje".

Prosvjednici su nosili i državne te zastave HUS-a. Jozo Marić je pozvao nazočne da budu dostojanstveni i da prosvjed protekne u miru.

Prosvjednici su se nakon okupljanja na glavnoj gradskoj tržnici uputili duž Rive prema Poreznoj upravi a zatim će otići i pred zgradu Banovine u kojoj je smještena splitska Gradska uprava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:11