REAKCIJA

TUŽITELJI TVRDE DA JE AGROKOR NA IME IPO-a KNJIŽIO I SPONZORSTVO PORTALU AUTOGRAF Pilsel: Dobili smo privatnu donaciju, no ne znam kako su to knjižili

Drago Pilsel
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što smo objavili detalje iz rješenja o provođenju istrage koje je u srijedu u slučaju Agrokor donijelo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, s reakcijom se javio Drago Pilsel, glavni urednik portala Autograf.

Podsjetimo, tužiteljstvo u spomenutom rješenju tvrdi da su na ime troškova za nikad ostvareni projekt IPO-a Agrokora skrivana plaćanja po kreditnim obvezama koncerna, troškovi osiguranja, službenih vozila, troškovi za helikopter te za održavanjem jahte Jana u vlasništvu Agrokora, ali da su tu i razni troškovi putničkih agencija, najam privatnih zrakoplova, ali primjerice i troškovi eskonta mjenica vezano uz poslove faktoringa.

Zanimljivo je i da su, kako navode tužitelji, pod trošak projekta IPO-a za 2014. godinu ubilježeni i troškovi sponzorstva portala Autograf Drage Pilsela i udruge Zviždač.

- Dužan sam, kao glavni urednik portala Autograf, pojasniti navode koje donosi Jutarnji list, a u kojem se naš portal povezuje s navodnim nekorektnim poslovanjem Agrokora, započinje svoju reakciju Pilsel te u sedam točaka navodi da je sve spreman iznijeti i pred DORH-om.

U nastavku prenosimo njegovu reakciju u cijelosti.

Istina je, koju sam spreman po potrebi iznijeti i pred DORH-om, slijedeća:

1) Pokrenuvši portal Autograf (u listopadu 2013.) smo se moji kolege i ja obratili nekolicini kompanija nudeći im opciju sponzorskih ugovora koje nude mogućnost oglašavanja. Takvu mogućnost je prihvatilo samo dva poslovna subjekta.

2) Javili smo se i Agrokoru D.D. Na razgovoru vođenom u poslovnom tornju te kompanije koncem 2013. primila nas je gđa. Ljerka Puljić koja nam je kazala da njenoj kompaniji nije potreban i da joj tada ne odgovara sklopiti sponzorski ugovor, ali da će nam, razumjevši i prihvativši našu uredničku platformu, Agrokor dati privatnu donaciju.

3) Dana 7.1.2014. na računu Udruge Novum, izdavača portala Autograf, sjela je uplata Agrokora D.D., Dražena Petrovića 3, Zagreb, u iznosu od 20.000HRK (Izvadak 4. Zagrebačke banke od 7.1.2014. prema IBAN-u Udruge Novum), što je uredno prezentirano u izvještaju naše tadašnje knjigovodstvene službe Ministarstvu financija RH.

4) Taj je iznos utrošen za isplatu honorara nekim tadašnjim suradnicima portala.

5) Nikada više nismo dobili donacije od Agrokora niti smo ikada više imali ikakve kontakte sa bilo kojom osobom iz uprave ili menadžmenta te kompanije.

6) Premda smo željeli upoznati gospodina Ivicu Todorića da mu se zavhavlimo na donaciji, to nam nije uspijelo. Nikada nisam uspio upoznati ga.

7) Iz kojih je sredstava Agrokor udruzi Novum dao spomenutu donaciju i kako je ona knjižena u poslovnim knjigama Agrokora, nama je u potpunosti do sada bila i ostala nepoznata stvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:39