NASTAVAK POSTUPKA

Tužitelji u ponedjeljak na sud izvode šestero svjedoka protiv Hrvata, stiže i majka djeteta iz Konga

Iz izvora bliskih odvjetniku osmerke doznaje se, piše Dnevnik, da je procedura o produljenju boravišne dozvole konačno odobrena

Hrvati koji su početkom prosinca uhićeni u Zambiji

 Stafrance Zulu/Cropix/

I dalje se čeka pravni rasplet u Zambiji, u gradu Ndoli, gdje su prije više od mjesec dana uhićeni Hrvati koji su osumnjčeni za krijumčarenje djece.

"Ono što sa sigurnošću znamo jest da će tužiteljstvo u ponedjeljak pred sud izvesti šestero svjedoka, od kojih je jedna majka jednog od djeteta iz Konga", izvijestila je reporterka Danka Derifaj za Dnevnik Nove TV.

Derifaj je razgovarala i s Dariom Klasićem, službenim predstavnikom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pretoriji koji je doputovao u Ndolu.

"Rekao je kako će najvjerojatnije ročište sutra biti odgođeno. Nismo sigurni iz kojeg razloga, međutim, sud je dao tužiteljstvu rok do 25.1., dakle do srijede, da ispita sve svoje svjedoke", rekla je.

Klasić je za Novu TV rekao kako tužiteljstvo zna da se radi o krivotvorenim dokumentima o usvajanju i da će u tom smjeru ići njihovo dokazivanje.

"Nije mi rekao što hrvatske vlasti po tom pitanju poduzimaju s obzirom da se radi o dokumentima koji su izdali hrvatski sudovi."

Iz izvora bliskih odvjetniku osmerke doznaje se, piše Dnevnik, da je procedura o produljenju boravišne dozvole konačno odobrena, ispunjeni su svi uvjeti jamčevine te bi mogli biti pušteni da se na sljedećem ročištu brane sa slobode, nakon što su 45 dana proveli u zatvoru.

"Kolegica, lokalna novinarka, je rekla kako to nije u skladu s ljudskim pravima kako su opisana u zambijskom zakonu."

Hrvatska ima svog predstavnika koji prati sve što se događa, a reporterki je otkrio kako je upoznat s cijelom situacijom, ali se ne želi uplitati u sudski postupak, već pruža konzularnu pomoć.

"Mi ćemo sutra u 9 sati biti na Općinskom kaznenom sudu i vidjeti što se zapravo događa. Suđenje se odvija na engleskom jeziku zato što osmero optuženih Hrvata nije tražilo ovlaštenog sudskog tumača s engleskog na hrvatski jezik jer u Zambiji takve osobe nema. Kada bi je sud išao tražiti to bi otegnulo postupak što njima nije u interesu tako da će suđenje biti teško pratiti“, rekla je Derifaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:53