SUĐENJE TOMI HORVATINČIĆU

Tužiteljica traži kaznu zatvora do 12 godina; odvjetnici: 'Bio je neubrojiv zbog sinkope, sudar su izazvali Talijani naglim manevrom jedrilice udesno'

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Završnim riječima tužiteljstva i obrane u petak je na Općinskom sudu u Šibeniku završeno treće ponovljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomi Horvatinčiću (72), okrivljenom da je 16. kolovoza 2011. godine kod otočića Lukovnjaka u primoštenskom akvatoriju motornom jahtom Santa Marina skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici Santa Pazienza smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinella Patella Salpietro. Odluku o presudi Vijeće suda pod predsjedavanjem suca Ivana Jurišića obznanit će u srijedu, 13. ožujka u 13 sati.

Tužiteljica Irena Senečić zatražila je da se Tomo Horvatinčić proglasi krivim zbog izazivanja pomorske nesreće, odnosno počinjenog kaznenog djela ugrožavanja sigurnosti plovidbenog prometa neizravnom namjerom uslijed čega je dvoje talijanskih državljana smrtno stradalo. Predstavnica javne optužbe ujedno je zatražila da se okrivljenik kazni bezuvjetnom kaznom zatvora u trajanju od tri do 12 godina.

- Tijekom postupka dokazano je da je okrivljenik upravljao svojom jahtom neprimjerenom brzinom od 25 čvorova ne vodeći računa o gustoći prometa u srcu ljetne sezone. Mogao je uočiti na velikoj razdaljini jedrilicu koja se kretala brzinom od 2,5 metara u sekundi, ali ni na 400 metara od nje nije poduzeo nikakve radnje kako bi je izbjegao. Niti je smanjio brzinu, niti je promijenio smjer kretanja niti je poduzeo bilo koji drugi manevar da ne dođe do sudara. Ponašao se bezobzirno te je velikom brzinom pregazio pramcem jahte talijansku jedrilicu po krmi i supružnike Salpietro koji su se nalazili u kokpitu za kormilom i manevrom pokušali izbjeći udar - rekla je tužiteljica Senečić.

Obranu okrivljenika tijekom postupka da je prije sudara doživio sinkopu te da zbog stanja kratke nesvijesti nije mogao reagirati na komandnom mostu tužiteljica Senečić nazvala je nevjerodostojnom i okrivljenikovim lažnim konstrukcijama kako bi izbjegao kaznenu odgovornost.

- Pred svima se okrivljenik najprije branio tezom da mu je prije nesreće otkazao sustav upravljanja na brodu. To je izjavio istražiteljima i prijateljima preko mobitela odmah nakon nesreće. Potom je na suđenju promijenio obrambenu taktiku te se branio iskonstruiranom sinkopom. Nevjerodostojno je i svjedočenje Anice Dilber Đerđe, koja se nalazila na brodu. Ona je svojim svjedočenjem htjela samo zaštiti svog partnera, ali i sebe od kaznene odgovornosti. Da kod okrivljenog nije bilo sinkope, dokaz je skica o svim detaljima sudara koju je okrivljenik vlastoručno nacrtao lučkom inspektoru Seljanovskom tri sata nakon nesreće - rekla je tužiteljica Senečić.

Oba odvjetnika Tome Horvatinčića, Branko Baica i Veljko Miljević, zatražili su oslobađajuću presudu za svog branjenika, i to zbog stanja neubrojivosti.

- Prije kobnog sudara okrivljenik je bio u stanju neubrojivosti ili privremene poremećenosti zbog gubitka svijesti uslijed nastupa sinkope. I u ovom ponovljenom sudskom postupku medicinske vještakinje ustvrdile su kako ne mogu potvrditi, ali ni isključiti mogućnost sinkope kod okrivljenika, s obzirom da mu je i prije nesreće dijagnosticirani suženje vratnih žila i poremećaj kralježnice koji dovode do kratkotrajnih gubitaka svijesti - rekao je odvjetnik Miljević.

On je dodao kako je Horvatinčić tri puta na tri suđenja iznosio usklađenu obranu, koja je jedini mjerodavan dokaz za Sudsko vijeće, a svi njegovi prethodni iskazi, dodao je, nezakoniti su dokazi, pa i skica koja se spominjala na ovom zadnjem suđenju.

- U ovom postupku obrana je imala lakši dio posla, a na optužbi je bio teret da dokaže da je moj branjenik počinio kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće neizravnom namjerom. To optužba ničim nije dokazala. Sinkopu je u svom iskazu potvrdila ključna svjedokinja Anica Đerđa. A sve izrađene simulacije i svjedočenja pomorskih vještaka pokazali su da je do sudara dovelo naglo skretanje talijanske jedrilice udesno. Da se nije dogodio taj manevar stradalih Talijana, oba broda mimoišli bi se na šest metara razdaljine - izjavio je šibenski odvjetnik Baica.

Dodao je kako je do ove nesreće došlo spletom nesretnih okolnosti, a kako se u proteklih osam godina Tomu Horvatinčića u medijima neutemeljeno razapinjalo i stavljala mu se "glava na panj" kao ubojici i nekakvom teškom kriminalcu.

- U ovom postupku Horvatinčiću se sudilo za sudjelovanje u nesreći koje su brojne kod nas i u svijetu, a za razliku od drugih, on je bio izložen javnom linču kao nitko do sada - ustvrdio je odvjetnik Baica.

'Tužiteljica me želi prikazati kao okrutnog ubojicu, a mediji me stigmatiziraju i sotoniziraju'

Na kraju postupka sudac Jurišić dopustio je završne riječi okrivljenom Horvatinčiću.

- Zgrožen sam elementima koji su mi pripisani u završnoj riječi tužiteljice. Prikazuje me se kao nekakvog okrutnog ubojicu na moru, koji je jurio neprimjerenom brzinom. A ja sam vozio u granicama dopuštenog. Temeljem takve optužnice godinama me se stigmatiziralo i sotoniziralo kroz medije, a to rade i neki političari. Zbog toga sam obolio od karcinoma kostiju i 18 mjeseci liječio se kemoterapijom. Od nerviranja obolio sam i od raka želuca.

Još jednom izražavam svoje duboko žaljenje djeci stradalih. Želim stupiti u kontakt s njima bez posredstva njihova odvjetnika. Želim im iskazati svoj bol, da tu bol međusobno podijelimo. Spreman sam brinuti o njihovu materijalnom stanju, a prije nekoliko dana, između zadnja dva sudska ročišta, na njihov račun uplatio sam određeni novčani iznos - rekao je Tomo Horvatinčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:54