SUĐENJE GENERALIMA

Tužiteljstvo odustalo od dijela optužbi protiv generala Čermaka

Haaško tužiteljstvo smanjilo je teret optužbe na račun generala Ivana Čermaka: ostao mu je isti broj točaka optužnice, ali mu je najvažnija točka, ona za progon, bitno smanjena.

Tako tužiteljstvo Čermaka više ne tereti da je odgovoran za granatiranje, ubojstva i napade na civile kao sredstva progona, potvrdio je tužitelj Ryan Carrier.

Čermak je trećeoptuženi, nakon Gotovine i Markača, pa je Tužiteljstvo za njega tražilo 17 godina zatvora, naspram 27 koliko traže za Gotovinu ili 23 za Markača. Čermak je formalno bio zapovjednik Zbornog mjesta Knin: kako obrana tvrdi, s mizernim ovlastima, jer je vojska bila pod zapovjedništvom u Splitu, a nad civilima nije imao moć.

Tužiteljstvo pak ističe da su njegove ovlasti bile puno veće. "General Čermak bio je osoba od ogromnog povjerenja Franje Tuđmana, on ga je osobno imenovao na tu funkciju i ta činjenica mu je davala veliku moć", rekao je tužitelj Carrier.

Čermaka se tereti da je u sklopu udruženog zločinačkog pothvata onemogućavao posao stranim promatračima i pripadnicima UN-a te sudjelovao u zataškavanju zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:49