SKUPI PROGRAM

Tužna priča bake Miljke iz Sunje: zbog birokracije za TV pretplatu daje 11% mirovine

Umirovljenici Miljki je HRT odbio odobriti povlaštenu pretplatu. Cijeli slučaj analiziramo u rubrici ‘Velika škrtica‘
 Damir Krajac/Cropix

Evo zadatka za supermatematičare: kako preživjeti od mirovine od 723,98 kuna, a istovremeno HRT-u za pretplatu plaćati 80 kuna? Onima koje muči ova računica možemo preporučiti da se za pomoć obrate 91-godišnjoj Miljki Didulici iz okolice Sunje koja je ovu vještinu preživljavanja dovela do savršenstva.

Baš tako, 91-godišnja Miljka, kojoj je televizor izvor svih općih, kulturnih i drugih informacija, svakog mjeseca za pretplatu izdvaja čak 11 posto svoje mirovine, a iako bi zbog imovinskog statusa trebala imati svako pravo ostvariti povlaštenu pretplatu od 40 kuna mjesečno, nacionalna televizija to joj je pravo uskratila jer nije zadovoljila ostale formalno-pravne uvjete. Ovu tužnu i nevjerojatnu priču ispričala je njena nećakinja, koja je tri godine nakon smrti Miljkinog supruga svojoj strini odlučila pomoći pretplatu prebaciti na svoje ime.

Pomoć ugroženima

“No, usput sam pronašla informaciju kako umirovljenici koji primaju mirovinu manju od 1500 kuna imaju pravo plaćati povlaštenu pretplatu, u iznosu od 50 posto pune pretplate, zbog čega sam u ime svoje strine HRT-u poslala upit u kojem sam ih zamolila da joj odobre plaćanje povlaštenog iznosa te im priložila presliku iznosa njene mirovine”, ispričala je za Jutarnji list njena nećakinja.

image
Damir Krajac/Cropix

Prilično se iznenadila kad joj je s HRT-a stigao negativan odgovor: pristali su pretplatu s Miljkinog supruga prebaciti na novu korisnicu, no odbili su odobriti plaćanje povlaštene pretplate s obzirom na to da je Miljka Didulica, ustvrdili su, nije ostvarila.

Naime, prema propisima HRTa, pravo na plaćanje povlaštene pretplate imaju oni umirovljenici koji primaju do 1500 kuna mirovine iz proračuna, a koji su 12. listopada 2015. godine bili zavedeni u evidenciji HRT-a kao obveznici plaćanja pristojbe. Isto nam je Hrvatska radiotelevizija potvrdila i u svojem odgovoru. Naime, odluku o povlaštenoj pretplati za umirovljenike Nadzorni odbor HRT-a donio je u listopadu 2015. godine, odlučivši tako pomoći najugroženijoj skupini umirovljenika, ali je odlučeno da će pravo na 50 posto jeftiniju pretplatu imati oni umirovljenici koji su s određenim datumom već bili nositelji pretplate.

Tko je obuhvaćen

“Ovo pravo je omogućeno samo onima koji su to pravo ostvarivali 12. listopada 2015. godine, da ne bi dolazilo do zloupotreba navedenog prava na način da se obveza plaćanja mjesečne pristojbe prenese s obveznika člana kućanstva koji ne ostvaruje to pravo na obveznika koji bi ostvarivao to pravo. Recimo, za slučajeve kućanstava u kojima žive roditelji umirovljenici i djeca, a obveza plaćanja pretplate je na djeci. Kad ne bi bilo limitiranog datuma primjene, djeca bi mogla prenijeti obvezu plaćanja na umirovljenika koji bi ostvarivao pravo na povlasticu cijelom kućanstvu”, pojašnjavaju iz HRT-a svoju logiku, dodavši da ovo pravo trenutno ostvaruje 16.614 obveznika. Želja da se spriječe manipulacije je logična, no slučaj Miljke Didulice zorno svjedoči da birokratiziranje, u nekim slučajevima, ide na štetu korisnika.

image
Damir Krajac/Cropix

Ona, naime, 2015. godine nije niti mogla biti nositeljica pretplate s obzirom na to da je pristojba glasila na njenog supruga, a u trenutku kad je to napokon postala - nakon njegove smrti - povlaštena pristojba joj je odbijena jer u evidenciji HRT-a nije bila zabilježena kao korisnica pet godina ranije. To, međutim, nije jedini apsurd vezan uz proces odobravanja povlaštene pristojbe na nacionalnoj televizijskoj kući. Zbog načina na koji su to definirali već im se prije nekoliko godina obratila i Pučka pravobraniteljica, poslavši HRT-u preporuke kako da taj sustav unaprijede. Pravobraniteljici je, doznajemo, bila sporna odluka prema kojoj HRT povlaštenu pretplatu odobrava isključivo umirovljenicima koji mirovinu primaju iz državnog proračuna, preporučivši da to pravo prošire i na one umirovljenike koji mirovinu manju od 1500 kuna primaju iz drugih izvora.

Obavijest o opciji

“Najčešće je riječ o osobama koje su radile u drugim državama i nemaju drugih prihoda. Nažalost, HRT preporuku nije prihvatio zbog proceduralnih poteškoća, navodeći da nemaju mogućnost provjeriti visinu mirovine koja se ne isplaćuje iz državnog proračuna”, poručili su iz ureda Pučke pravobraniteljice. Osim toga, već su tada zaprimili i nekoliko slučajeva umirovljenika koji su nakon smrti partnera na sebe prebacivali plaćanje pretplate, ali im je HRT uskraćivao pravo na povlaštenu pristojbu. No, iz ove javne kompanije tada su ured izvijestili da u takvim slučajevima izlaze u pomoć korisnicima.

image
Damir Krajac/Cropix

Što se u međuvremenu promijenilo nažalost od HRT-a nismo uspjeli doznati budući da nam do zaključenja broja nisu odgovorili na drugi upit. Osim toga, propustili su pojasniti gdje nacionalna TV kuća uopće “reklamira” mogućnost plaćanja povlaštene pretplate te na koji način umirovljenike obavještava o ovoj opciji. No, Miljki Didulici i dalje stižu računi na 80 kuna, a ona, ponosna kakva jest, namet uredno plaća. A tko zna, možda i nije jedina

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 17:59