TEŠKA SITUACIJA

TUŽNA SLIKA SUROVE STVARNOSTI U SISKU Red za socijalne uskrsnice bio je nepregledan: '40 godina sam radila, a penzija mi je manja od 1900 kn...'

 
 Mate Piskor / Hanza Media, Cropix

Počela je isplata uskrsnica sisačkim umirovljenicima i nezaposlenim građanima Siska. Prvog dana, na tri gradske blagajne na kojima se isplaćuje uskrsnica nastale su velike gužve. Više stotina Siščana čekalo je u dugim redovima da se otvore vrata gradskih blagajni. I dok su neki umirovljenici negodovali što ih slikamo, drugi su isticali kako nije njih sram što čekaju svojih 100, 150, 200 ili 300 kuna, ovisno o visini mirovina, nego sram treba biti one na vlasti u državi koji su odgovorni što su primanja umirovljenika tako niska i što je toliko nezaposlenih.

- Četrdeset godina sam radila, a mirovina mi je manja od 1900 kuna. Voljela bih vidjeti Plenkovića, ili one ispred njega, Sanadera, Milanovića i druge, kako bi oni živjeli s 1900 kuna mjesečno. Puno mi znači što sam od svojega grada za Uskrs dobila dar od 300 kuna, rekla nam je jedna umirovljenica Siščanka, moleći da ne navodimo njezino ime.

 05.03.2018 - Preko devet tisuca sisackih umirovljenika i vise od 3500 nezaposlenih primit ce iz gradskog proracuna uskrsnice. U ponedjeljak 5. ozujka bio je prvi dan isplate na tri gradske blagajne. Na fotografiji: Velika guzva ispred gradske blagajne na gradskoj trznici u Sisku

Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piskor / Hanza Media, Cropix

- Na isplatu uskrsnica za nezaposlene i umirovljenike odlučila sam se zahvaljujući povoljnoj situaciji u gradskoj blagajni. Imamo višak sredstava koji ćemo isplatiti Siščanima kojima je trenutno najteže: našim umirovljenicima s malim mirovinama i nezaposlenim sugrađanima, rekla je u ponedjeljak gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Sisak, 050318. 
Preko devet tisuca sisackih umirovljenika i vise od 3500 nezaposlenih primit ce iz gradskog proracuna uskrsnice. U ponedjeljak 5. ozujka bio je prvi dan isplate na tri gradske blagajne. 
Na fotografiji: Gradonacelnica Kristina Ikic Banicek ispred gradske blagajne na gradskoj trznici u Sisku
Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piskor / Hanza Media, Cropix

Grad Sisak je popis umirovljenika i nezaposlenih sastavio na temelju evidencija iz HZMO i HZZ-a, a uskrsnice će dobiti više od devet tisuća umirovljenika i oko 3.500 nezaposlenih Siščana. Umirovljenici Siska s mirovinom do 1.500 kn dobit će uskrsnicu od 300 kuna. Oni s mirovinom od 1.500 do 2.000 kn dobit će 200 kuna.

Uskrsnicu od 150 kn dobit će umirovljenici s mirovinom od 2.000 do 3.000 kuna, a 100 kuna dobit će umirovljenici s mirovinom od 3.000 do 5.000 kn. Nezaposleni će dobiti uskrsnicu od 150 kuna, a ukupno je u gradskom proračunu za ovu namjenu osigurano 2,5 milijuna kuna. Svi umirovljenici i nezaposleni s prebivalištem na području grada Siska dobili su na kućnu adresu obavijest o uskrsnici, koju trebaju imati sa sobom pri isplati uskrsnice, kao i osobnu iskaznicu. Ukoliko neki umirovljenik ili nezaposleni Siščanin nije dobio obavijest, iz grada poručuju da dođu na gradske blagajne i ponesu osobnu iskaznicu i odrezak mirovine i bit će im isplaćena uskrsnica. Uskrsnice će se isplaćivati do 31. ožujka na gradskim blagajnama na tržnicama Kontroba i Caprag te na blagajni Sisačkog vodovoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:01