DAVOR FILIPOVIĆ

‘Tvornica cjepiva ne isključuje Imunološki. Te dvije institucije vidim kao okosnicu farmaceutske industrije‘

U Blatu je održao konferenciju na kojoj je govorio o Sveučilišnoj bolnici i planovima koje misli realizirati kao gradonačelnik
Davor Filipović
 Darko Tomas/Cropix

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović održao je konferenciju za novinare u Blatu, ispred zgrade Sveučilišne bolnice.

Filipović je kazao kako će se u Blatu graditi Sveučilišna bolnica s naglaskom na nacionalnu dječju bolnicu, javlja N1. Rekao je kako je u tijeku provedba studije izvodljivosti i da će se po dolasku rezultata studije izvodljivosti krenuti u realizaciju tog projekta.

Upitan zašto se kandidat za zagrebačkog gradonačelnika bavi nacionalnim projektom, odgovara: “Grad Zagreb je vlasnik ovog zemljišta i ovo je projekt Vlade i Grada Zagreba. Djecu nikad ne bih promatrao u kontekstu izbora. Tko god je vodio djecu u Klaićevu, zna da tamo nisu primjereni uvjeti”.

“Ovo će biti projekt koji će biti financiran sredstvima Europske unije. Grad daje zemljište, a novac će se osigurati iz EU. Prvi plan je napraviti sveučilišnu bolnicu, a prvi korak je izgradnja nacionalne dječje bolnice. Studija će pokazati može li se koristiti ovaj postojeći objekt. Ako ne bude moguće, gradit će se novi objekt”, dodao je Filipović.

Filipović je komentirao iz sve veći broj izlazaka iz stranke; kaže kako u HDZ-u nema nikakvih osipanja.

“HDZ snažno ulazi u bitku na svim političkim frontovima. HDZ u Gradu Zagrebu je proveo izbore prošle godine, ima novo vodstvo i ide u pobjedu na lokalnim izborima. Uvijek ima onih koji mogu imati drugačija razmišljanja. To što možete vidjeti iza mene (sveučilišnu bolnicu u Blatu) je jedna poruka zajedništva u HDZ-u”, kazao je.

Komentirao je i svoje najave da će se zalagati za izgradnju tvornice cjepiva protiv covida-19.

“Učinit ću sve da se taj projekt realizira. Mi smo kao zemlja napravili veliki iskorak i želim da Zagreb postane centar izvrsnosti što se tiče biofarmaceutske industrije. Iz razloga što Hrvatska ima svoju pamet i znanje u proizvodnji cjepiva te da Zagreb ima svoju tvornicu cjepiva protiv covida-19 temelju mRNA tehnologije”, rekao je Filipović.

Na pitanje ne bi li onda bilo pametnije ulagati u razvoj Imunološkog zavoda, kazao je: “Ova tvornica ne isključuje Imunološki zavod i te dvije institucije vidim kao okosnicu biofarmaceutske industrije. Ako se to može napraviti u Belgiji i Njemačkoj, ne znam zašto to ne bi bilo moguće u Hrvatskoj”, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:49