StoryEditor
MAGRA D.D.

TVRTKA MATE GRANIĆA PRED STEČAJEM ZBOG 7 MILIJUNA KUNA Granić: 'Sve su obaveze podmirene i nema razloga za stečaj!'

 Goran Mehkek / EPH

Trgovački sud u Zagrebu zaprimio je prijedlog Fine za pokretanje stečajnog postupka nad Magrom d.d., savjetničkom tvrtkom Mate Granića - bivšeg ministra vanjskih poslova, osnivača Demokratskog centra i posebnog savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, zbog neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 618 dana i u ukupnom iznosu od čak 7,31 milijuna kuna.

U prijedlogu Fine navodi se i da prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje tvrtka Magra d.d. ima jednog zaposlenog te otvorene račune i oročen novac u dvije komercijalne banke. Ističe se i da, osim navedenog, Financijska agencija nema druge podatke o imovini Granićeve tvrtke.

Granić je Magru osnovao u travnju 2004. kao konzultantsku tvrtku kojoj su predmet poslovanja, između ostaloga, nekretnine, savjetovanje u poslovanju i upravljanju te promidžba, odnosno reklamiranje i propaganda.

Mjesec dana nakon osnivanja tvrtke Magra, protiv Granića i direktora Končara Darinka Bage Uskok je pokrenuo istragu zbog zbog navodnog primanja mita u otkupu dionica Končar trgovine. Prilikom Uskokova tajnog snimanja razgovora Mate Granić je navodno izgovorio “pola tebi, pola meni, pola Bagi” - rečenicu koja je, postala simbol političke korupcije u Hrvatskoj.

Nakon nekoliko dana provedenih u zatvoru u Remetincu Županijski sud u Zagrebu nije pokrenuo istragu protiv Granića i Bage, a tu je odluku kasnije potvrdio i Vrhovni sud.

Granić je bio i Uskokov svjedok protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u aferi Hypo banka, a na suđenju se otkrilo da mu je Sanader kao njegov zamjenik u Ministarstvu vanjskih poslova, još sredinom devedesetih ‘sredio’ kredit Hypo banke za izgradnju kuće od 300.000 maraka, a da tada Granić nije morao ni ‘ići u banku’. Tada je potvrdio i da je njegova konzultantska tvrtka s tom bankom 2005. potpisala ugovor koji je više puta bio produživan, a na temelju čega mu je za godinu dana bilo isplaćeno 200.000 eura.

Političar koji je zbog mirnoće i tihog glasa dobio nadimak ‘Očenašek’ bio je i svjedok obrane optuženih hrvatskih generala pred Haaškim sudom krajem 2009. a u središte pozornosti nakratko se vratio početkom ove godine kada ga je predsjednica Grabar Kitarović imenovala posebnim savjetnikom za upravljanje migrantskom krizom.

Granić tvrdi da je podmirio sve obveze svoje tvrtke i da nema osnova za stečaj

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić izjavio je, nakon informacije da je Trgovački sud u Zagrebu zaprimio prijedlog Fine za pokretanje stečajnog postupka zbog duga od 7,3 milijuna kuna nad njegovom tvrtkom Magra, da nema osnova za stečaj jer su sve obveze te tvrtke u međuvremenu podmirene.

“Tvrtka Magra već duže vremena nije u blokadi, sve su obaveze podmirene i nikakvih razloga i uvjeta za stečaj nema”, rekao je Granić za Hinu. Pojasnio je i da se prijedlog Fine odnosi na postojeće stanje do 1. rujna 2015. a Granić ističe da je u međuvremenu podmirio sve obveze.

Trgovački sud u Zagrebu zaprimio je prijedlog Fine za pokretanje stečajnog postupka nad Magrom zbog neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 618 dana i u ukupnom iznosu od čak 7,31 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 21:57