IZABRALA VLADA

Tvrtka sina Danka Končara strateški partner u privatizaciji brodogradilišta u Kraljevici

Kraljevica, 170410.Danas je u brodogradilistu Kraljevica porinut u more najskuplji komercijalni brod koji se dosad gradio u ovom brodogradilistu. Rijec je o brodu Bella Desgagnes, namjenjenom prijevozu putnika i kontenjera. Brod je dug 95m, sirok 19.35m, nosivosti od 1071 tonu, moze postici brzinu od 15 cvorova i probijati led do 30cm. Narucitelj broda je Kanadska kompanija Transport Desgagnes, a sa brodogradilistom Kraljevica ugovoren je za iznos od 39,7 milijuna eura.Na slici: Porinucu su prisutsovali radnici brodogradilista ali i mnogi radoznalci i lokalni stanovnici.Foto: Davor Zunic / CROPIX
 Davor Žunić / CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas odabrala tvrtku sina Danka Končara kao strateškog partnera u privatizaciji brodogradilišta u Kraljevici.

Pregovore o prodaji bivšeg Titova brodogradilišta u Kraljevici tvrtki Jadranska ulaganja iz Zagreba, kojoj je na čelu Nenad Končar, nastavit će Ministarstvo gospodarstva i Hrvatski fond za privatizaciju (HFP). Ta tvrtka, čiji je temeljni kapital 800.000 kuna, još treba izraditi plan restrukturiranja škvera, a zeleno svjetlo moraju još dati i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Europska komisija.

Ovo je treći pokušaj privatizacije Brodogradilišta Kraljevica. Prema riječima ministra gospodarstva Đure Popijača, na natječaj su stigle tri ponude, koje su poslale tvrtke Adria-Mar Brodogradnja i Jadranska ulaganja iz Zagreba, te Shipyard Bomex 4M iz Srbije. Sve tri ponude na HFP-ovu su povjerenstvu ocijenjene kao valjane, no nastavak procesa privatizacije Vlada je danas preporučila samo s Končarovom tvrtkom.

Badel 1862 prva je hrvatska tvrtka koja će se restrukturirati po modelu C, koji je namijenjen poduzetnicima u poteškoćama, odlučila je danas Vlada. Ukupna dugovanja Badela 1862 iznose 202,8 milijuna kuna, od čega se 163 milijuna odnosi na izravne dugove, a 39 milijuna na zatezne kamate.

S planom restrukturiranja Badela, kaže Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, složili su se svi vjerovnici - kako država, tako i poslovne banke, a rezultat tog procesa bit će pretvaranje državnih potraživanja u vlasnički udio, pa će država u Badelu imati između 73 i 76 posto vlasničkog udjela.

Da država ponovno ne postaje većinski vlasnik Badela, otvorio bi se stečaj nad tom tvrtkom, što bi, upozorava Čobanković, na koljena bacilo ne samo zaposlenike te tvrtke, nego i brojne vinogradare, koji surađuju s Badelom.

Otkad je sredinom godine zaživio Vladin Ured za javnu nabavu, država je uštedjela preko 62 milijuna kuna. Samo na toneru i tinti, pohvalila se premijerka Jadranka Kosor, ušteđeno je više od 10 milijuna kuna, dok je na električnoj energiji ušteda oko milijun kuna. Još veće uštede, pohvalila se Kosor, postignuta su na gorivu, 22 milijuna, i vozilima, 39 milijuna kuna.

„To su tek prvi rezultati, bit će ih još“, poručila je Kosor.

Bruxelles pohvalio vladu za provedene reforme

Hrvatska je dobila pohvalu za provedene refome i potporu da pregovore završi sljedeće godine, izvjestila je Kosor ministre o rezultatima jučerašnjeg summita čelnika Europske pučke stranke u Bruxellesu.

Zanimljivo je da je ovoga puta izostala dosadašnja tvrdnja da će pregovori završiti sredinom godine. Umjesto toga, premijerka je ovoga puta govorila o završetku pregovora u sljedećoj godini.

Unatoč tome, u Banskim dvorima tvrde pregovori idu po planu. U prilog tome premijerka ističe da će Hrvatska na Međuvladinoj konferenciji, koja će se održati 22. prosinca, zatvoriti nova poglavlja. Očekuje i skoro zatvaranje najtežih poglavlja – 8. (Tržišno natjecanje) i 23. (Pravosuđe i temeljna ljudska prava).

Vlada je danas usvojila i Plan usklađivanja hrvatskoga zakonodavstva s onim u EU u sljedećoj godini. Iako je Hrvatska najvećim dijelom već usklađena s propisima Unije, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković ističe kako se taj plan donosi zbog stalnih promjena pravne stečevine EU-a. Među propisima koje u sljedećoj godini treba usvojiti ili izmijeniti je 40 zakona, a među njima su i onaj o trošarinama na kavu, zaštiti svjedoka, oružju, zaštiti zraka i otpadu. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:11